Συνέντευξη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

03-10-2010


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου καταθέτει τις διαφωνίες του για το μνημόνιο και υποστηρίζει ότι «πρώτος εθνικός στόχος πρέπει να είναι το να βγούμε από το μνημόνιο».

Συνέντευξη στον Τάσο Παππά.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι αυτό που λείπει είναι «η διαμόρφωση μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας ύστερα από έναν ειλικρινή διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις» και συμπληρώνει ότι «οφείλει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του να αναδείξει ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα που θα αφορά την προσεχή δεκαετία». Παραδέχεται, τέλος, ότι ανήκει κι αυτός στην ομάδα των φαύλων υπουργών (κατά την περιγραφή του Θ. Πάγκαλου) που έκαναν διορισμούς στο Δημόσιο: «Είμαι ένα από τα πρόσωπα που συνθέτουν την ιστορική καθυστέρηση της χώρας σ' ό,τι αφορά τους διορισμούς στο Δημόσιο. Αγωνίστηκα όμως ταυτοχρόνως για αξιοκρατία και ισονομία».

Δημ.: Αρνηθήκατε τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας επειδή δεν μπήκατε στην κυβέρνηση;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το σίγουρο είναι ότι όλα όσα κυκλοφόρησαν γύρω απ' αυτήν την υπόθεση ήταν παραπολιτική και κάποια ήταν κακοήθειες. Συζήτησα με τον πρόεδρο και συμφωνήσαμε. Κεντρική επιλογή μου ήταν να παραμείνω πρόεδρος στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας όπου γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή. Η δεύτερη ήταν ότι, κατά την άποψή μου, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας πρέπει να συμμετέχει στην καθημερινή διαμόρφωση των αποφάσεων.

Δημ.: Προφανώς αυτό δεν θέλησε να σας το εγγυηθεί ο πρωθυπουργός...

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Μέχρι σήμερα δεν συμμετείχε. Θα ήταν ευχής έργο αύριο να συμμετέχει.

Δημ.: Αν σας πρότεινε να μπείτε στην κυβέρνηση θα λέγατε όχι;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ενδεχομένως να έλεγα όχι αν δεν μ' ενδιέφερε ένα συγκεκριμένο υπουργείο.

Δημ.: Σας ενόχλησε το γεγονός ότι σας θεώρησαν δεδομένο; Σας ανακοίνωσαν χωρίς να σας ρωτήσουν...

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτό ήταν ένα λάθος, μια παράλειψη απ' αυτούς που χειρίστηκαν το θέμα του ανασχηματισμού και όχι προφανώς του ίδιου του πρωθυπουργού. Το θεωρώ ήσσονος σημασίας ζήτημα.

Δημ.: Το προηγούμενο διάστημα η κριτική κατά της κυβέρνησης εστιάστηκε στο θέμα του συντονισμού. Αντιμετωπίστηκε αυτό με τον ανασχηματισμό;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση εκλήθη ν' αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Είναι από τα πράγματα, κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Υπήρξαν όντως και προβλήματα συντονισμού. Πιστεύω όμως ότι ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό τα αντιμετωπίζει. Είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου. Πιστώνεται με την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Δημ.: Πολλοί υποστηρίζουν ότι λειτουργεί χαοτικά...

Μιλτιάδης Παπαίωάννου: Δεν συμφωνώ. Φανταστείτε πώς θα ήταν η χώρα αν πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής. Θα είχαμε χρεοκοπήσει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Δημ.: Ωστόσο εφαρμόζετε μια πολιτική που δεν είναι νομιμοποιημένη ούτε στο λαό ούτε στον κομματικό πληθυσμό.

Μιλτάδης Παπαϊωάννου: Αυτή τη στιγμή καλούμαστε, κάνοντας έκπτωση στις διαχρονικές αξίες μας, αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα μας, να εκπληρώσουμε ένα μέγιστο εθνικό και κοινωνικό χρέος. Πάνω απ' όλα είναι η σωτηρία της οικονομίας. Βεβαίως πολλά απ' αυτά που υπάρχουν στο μνημόνιο ήταν και στο πρόγραμμά μας, όπως είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Δημ.: Το πρόβλημα της νομιμοποίησης πάντως παραμένει. Στις δημοκρατίες αυτό λύνεται με εκλογές ή με συνέδριο...

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Σ' ό,τι αφορά τις εκλογές, αν τις επιλέγαμε θα ήταν ανευθυνότητα. Σήμερα δεν θα είχαμε λεφτά να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Στην πολιτική και τη ζωή μερικές φορές μπαίνουν μεγάλα διλήμματα και εμείς προτάξαμε το ύψιστο εθνικό χρέος. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν πηγαίναμε τότε σε εκλογές θα τις κερδίζαμε. Δεν ήταν όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο ήταν η σωτηρία της οικονομίας. Πιστεύω τέλος ότι τον επόμενο χρόνο θα πάμε σε συνέδριο. Κι αυτό που προέχει να κάνουμε στο συνέδριο είναι να αναδείξουμε ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα που θα αφορά την προσεχή δεκαετία. Το μνημόνιο για να το ξεπεράσουμε πρέπει να το εφαρμόσουμε.

Δημ.: Συμφωνείτε με το μνημόνιο;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:  Εκείνο που προέχει είναι να μην δαιμονοποιούμε το μνημόνιο. Αυτό που λείπει είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις για να πείσουμε για τις επιλογές μας. Το να βγούμε από το μνημόνιο πρέπει να είναι ο πρώτος εθνικός στόχος.

Δημ.: Δεν μου απαντάτε; Διαφωνείτε κάπου με το μνημόνιο;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτό που με ενοχλεί και είμαι ριζικά αντίθετος είναι το κομμάτι για τις εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερα το θέμα των συλλογικών και των κλαδικών συμβάσεων. Επρεπε να επιμείνουμε στην τρόικα ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Επίσης με ενοχλεί πολύ και η μείωση μισθών και συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ.

Δημ.: Στην προσπάθειά σας να αποδομήσετε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. δυσφημίσατε τη χώρα. Δεν ήταν λάθος σας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Η Ελλάδα αποδομήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που έδιναν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν ψεύτικα.

Δημ.: Ναι, αλλά στην κυβέρνηση έκαναν λόγο για «Τιτανικό», για οικονομία που είναι στην εντατική, για την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Ολα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Απεδείχθη ότι το έλλειμμα ήταν 12,7. Εκεί χάθηκε το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Στο θέμα αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και ο Αλμούνια και ο Τρισέ όταν σιγοντάριζαν τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Δεν κατάλαβαν ότι η επίθεση κατά της Ελλάδας ήταν επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ. Ο λαϊκισμός του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει στα περί δυσφήμισης, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Δημ.: Σας ενοχλεί η πυκνή παρουσία ξένων συμβούλων; Ξένοι θα σώσουν την οικονομία, ξένοι θα μας πουν πώς θα μεταρρυθμίσουμε την παιδεία, ξένοι σχεδιάζουν τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου. Αρωμα επαρχιωτισμού...

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Είναι άντληση επιτυχημένων εμπειριών. Το να συγκεντρώνεις τις εμπειρίες και να χρησιμοποιείς χρήσιμους ανθρώπους είναι θετικό. Οι σύμβουλοι εισηγούνται, όμως τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και αυτή έχει την τελική ευθύνη.

Δημ.: Ανήκετε και σεις στην ομάδα των φαύλων υπουργών που έκαναν διορισμούς στο Δημόσιο, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ναι, σε περιορισμένο βαθμό, αλλά ναι. Ταυτοχρόνως όμως αγωνίστηκα για αξιοκρατία και ισονομία. Στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου το ΑΣΕΠ, το να υπάρχουν μόρια και να γίνονται οι προαγωγές στο Δημόσιο με μη κομματικά κριτήρια. Μπορείτε να μάθετε για την τελευταία παρουσία μου στο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, είμαι και εγώ ένα από τα πρόσωπα που συνθέτουν την ιστορική καθυστέρηση της χώρας σ' ό,τι αφορά τους διορισμούς στο Δημόσιο.

 



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »