Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Έτσι έχουν τα πράγματα», που παρουσιάζει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, η Μαριτίνα Ζαφειριάδου, δήλωσε:
Δημ.: Πώς είδατε την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν νομίζω ότι πρόσθεσε τίποτα. Είναι τυπική του υποχρέωση, αν και κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε ζητήσει να πάει μόνος του στην Επιτροπή. Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία, γιατί έτσι δείχνει ότι δεν σέβεται τους θεσμούς. Και κυρίως τον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας μας που είναι η Βουλή. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προσωπική του επιλογή.
Δημ.: Τελικά είναι σκάνδαλο το Βατοπέδι; Με την έννοια ότι υπάρχει ζημιά εις βάρος του Δημοσίου;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Μετά από τόσα χρόνια θα ρωτάμε αν είναι σκάνδαλο το Βατοπέδι; Μου θυμίζουν κάποιους που λένε ότι «χάσαμε την μπάλα». Είναι δυνατόν να μπαίνουν τέτοια ερωτήματα; Αυτή τη στιγμή στο χώρο της Δικαιοσύνης σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Εφραίμ και ο κ. Αρσένιος είναι στην διαδικασία ότι είναι κατηγορούμενοι. Ο κ. Αγγέλου έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υπουργοί ήρθαν εδώ, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα οι εφημερίδες βλέπω εδώ γράφουν τι έλεγε ο κ. Καραμανλής πριν από λίγο καιρό. Να κάτσω να απαντήσω στο ερώτημα που βλέπω στις εφημερίδες αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο, νομίζω ότι υποτιμάμε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Και δε θέλω να μπω σε αυτήν την κουβέντα. Προφανώς υπάρχει σκάνδαλο και μεγάλο σκάνδαλο.
Δημ.: Πάντως ο κ. Καραμανλής μιλά στην επιστολή του και για εμπάθεια, για προκατάληψη ακόμα και για σκόπιμη αποσιώπηση εκθέσεων που δεν εντόπισαν κάτι μεμπτό...
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να απαντήσει για εμπάθεια και προκατάληψη αν τελικά θα περίμενε να δει το πόρισμα της Επιτροπής. Μόλις βγει το πόρισμα της Επιτροπής και καταγραφούν από τους βουλευτές που έχουν αναλάβει αυτό το βαρύ έργο, το οποίο είναι και ανακριτικό, τότε θα μπορούσε να μιλήσει και να το σχολιάσει. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία, την οποία οφείλει να σεβαστεί. Και ο κ. Καραμανλής και όλοι μας.
Δημ.: Ο κ. Πλακιωτάκης με τον οποίο μιλούσαμε πριν από λίγο μας είπε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το κόμμα σας και η κυβέρνηση στήνετε ένα ειδικό δικαστήριο κατά του κ. Καραμανλή, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε πράξη όλα όσα είπατε προεκλογικά. Για δημιουργία εντυπώσεων...
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δε θα απαντήσω σε αυτά τα φτηνά επιχειρήματα. Οι μόνοι που έθεσαν δικαστήριο σε βάρος εξόντωσης πολιτικού αντιπάλου ήταν η ΝΔ στον Αντρέα Παπανδρέου. Αυτά είναι γνωστά. Μην πάμε τώρα σε αυτές τις λογικές. Εμείς είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά ότι για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να καταλογιστούν ευθύνες πολιτικές και ποινικές εκεί που υπάρχουν. Και αυτή τη στιγμή λειτουργεί το Σύνταγμα, λειτουργεί η Δημοκρατία μας με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Και από ότι γνωρίζετε το πόρισμα σε σχέση με το Βατοπέδι και παλιότερα και οι θέσεις πολλών συναδέλφων μου που είναι εκεί μίλησαν και για ευθύνες πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έκαναν το λάθος και το πήραν πίσω και με ανάκληση αποφάσεων και με προσφυγή στα δικαστήρια. Όταν τα γεγονότα μιλούν, δεν μπορεί κανένας άλλος να τα παραποιεί, δηλαδή, να παραμορφώνει την αλήθεια. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.
Δημ.: Από την εμπειρία σας τελικά θεωρείτε ότι η διαδικασία των ανταλλαγών ήταν κεντρική πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ή ήταν κάτι που αποφάσιζε κάθε υπουργός όπως μάθαμε χθες;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν είναι δική μου εκτίμηση. Είναι εκτίμηση και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σε σχέση κυρίως με τον συντονιστικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Αγγέλου. Και να θυμίσω ότι ο κ. Αγγέλου ήταν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή. Δεν είναι δική μου η εκτίμηση αυτή ή κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και δικαστική εκτίμηση σε σχέση με αυτό. ʼρα τι να πούμε εμείς;
Δημ.: ʼρα ήταν κεντρική πολιτική απόφαση…
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν μπορεί όλα να έχουν σημείο αναφοράς το Μαξίμου και κάποια στιγμή να πούμε ότι αυτά ήταν ο κάθε υπουργός ξεχωριστά κτλ. Εδώ υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Και το τεράστιο ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή -και νομίζω ότι πρέπει να επιμείνει η Επιτροπή- να ανοίξουν καταρχήν όλοι οι λογαριασμοί της Μονής Βατοπεδίου. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δημ.: Βλέπετε τελικά αποκάλυψη της αλήθειας; Ή ακόμα και στήσιμο ειδικών δικαστηρίων; Θα παρακολουθήσουμε παραπομπές;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Το έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις διαπιστώσεις σε σχέση με την αλήθεια. Πρέπει να υπάρξει και τιμωρία. Έτσι επέρχεται η κάθαρση. Και τιμωρία πρέπει να υπάρξει εκεί που υπάρχουν ευθύνες αντικειμενικά. Έξω από πολιτικές προσεγγίσεις, έξω από κομματικές εκτιμήσεις. Και αυτό θα γίνει, αυτή είναι η εντολή του Γιώργου Παπανδρέου.
Δημ.: Έχουμε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης, που χθες αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ενώ η αγορά μεν έχει στεγνώσει, αλλά εδώ παρακολουθούμε και μια κατάσταση που έχει ενταθεί. Μέχρι και πυροβολισμούς στους δρόμους είδαμε. Ήθελα την άποψή σας για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αφενός πολιτικά, η αστυνομία δε επί του πρακτέου.
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Καταρχήν αυτό που έκαναν είναι η ύψιστη ανευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην πολιτεία. Μια πολιτεία που διαχρονικά τους έδωσε ένα περιουσιακό στοιχείο, που δεν έδωσε στους άλλους Έλληνες. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα; Υπάρχουν. Γιατί έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις. Τις έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση, τις έχει αναγνωρίσει η πολιτεία και έχει δώσει απαντήσεις. Σήμερα μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία, γιατί έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες, υπάρχει ένας νόμος του κράτους. Ο νόμος του κράτους πρέπει να τηρηθεί. Και αυτή τη στιγμή οφείλει η κυβέρνηση -και πιστεύω ότι θα το πράξει- να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων. Τελεία και παύλα. Δεν μπορεί να εκβιάζεται κάθε μέρα η Δημοκρατία, γιατί όταν η Δημοκρατία εκβιάζεται, η Δημοκρατία δολοφονείται.
Δημ.: Αυτό μπορεί να σημαίνει συλλήψεις και αφαίρεσης άδειας του επαγγέλματος;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Κάθε νόμιμο μέσο και κάθε νόμιμος τρόπος. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Κυρίως όμως η τροφοδοσία της αγοράς πρέπει να τελειώσει άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το πράξει. Εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης. Δεν τον θέλουν. Αλλά δεν μπορεί η χώρα αυτή τη στιγμή να δείχνει ότι είναι μια άναρχη χώρα, είναι μια χώρα που οι πολίτες δεν σέβονται το νόμο.
Δημ: Το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο επικρίθηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή. Φοβάστε διαφοροποιήσεις βουλευτών;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν φοβάμαι τίποτα. Η περαίωση –έχουμε ξεκαθαρίσει όλοι μέσα μας και δημοσίως- είναι ένα άδικο μέτρο, στέλνει κακά μηνύματα στους συνεπείς φορολογούμενους. Από την άλλη μεριά, με βάση την περίοδο που διανύουμε, είναι ένα αναγκαίο μέτρο. Ένα αναγκαίο μέτρο, διότι οι κρατικοί μηχανισμοί –και αναφέρομαι εδώ κυρίως στις εφορίες- δεν λειτουργούν, υπολειτουργούν, υπάρχουν εκεί και πολλά φαινόμενα διαφθοράς. Πρέπει λοιπόν αυτός ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που σήμερα εκκρεμούν και στις εφορίες και στα δικαστήρια να τελειώνει ώστε να πάμε σε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή που θα μας δίνει και θα διαμορφώνει, αν θέλετε, τις προϋποθέσεις, ώστε να μην ξαναφτάσουμε σε περαίωση. Είναι λάθος το μέτρο της περαίωσης. Πρέπει να υπάρχουν πάγιοι κανόνες εξόφλησης εισφορών είτε ασφαλιστικών, είτε φορολογικών, να τους σέβονται όλοι οι πολίτες όπως και να σέβονται τους όρους του παιχνιδιού. Δεν μπορεί να υπάρχουν οι «έξυπνοι» -εντός εισαγωγικών- και οι «χαζοί» -για να μην πω άλλη λέξη- οι οποίοι είναι συνεπείς με το νόμο.
Δημ: Και σ’ αυτή τη νέα αρχή, φαντάζομαι ότι θα πρέπει να εκλείψουν όλα τα φαινόμενα που παρατηρήσατε…
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να είναι η διαφθορά, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί και παίρνονται καθημερινά. Η διαφθορά, εάν καθίσουμε και δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία, μελετήσουμε και δεν κάνουμε επιφανειακές προσεγγίσεις, θα δούμε ότι είναι ο βασικότερος συντελεστής που η χώρα είναι σήμερα εδώ. Πριν από λίγες μέρες, ένα παγκόσμιο forum που ασχολείται με τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών του κόσμου, κατέταξε την Ελλάδα στην 83η θέση -σας θυμίζω ότι πριν από πέντε-έξι χρόνια ήμασταν στην 37η- μιλάμε για κατρακύλα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα. Και επειδή αναφέρονται και στα αίτια, στην Ελλάδα ως το βασικό αίτιο, ως κύριο αίτιο αναφέρουν την κακή λειτουργία των θεσμών και τη διαφθορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πρέπει όλο το βάρος να δοθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δημ: Συνιστά πρόβλημα το κενό στη θέση του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί τη Δευτέρα. Κι έτσι πρέπει να γίνει, διότι ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές. Τη Δευτέρα ανοίγει η Ολομέλεια της Βουλής, τώρα είμαστε ακόμη στα τμήματα, σε αυτό το τμήμα είμαστε το 1/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. ʼρα τη Δευτέρα, έτσι γίνεται, που θα συγκληθεί η Ολομέλεια, θα εκλεγεί και ο νέος Γραμματέας της ΚΟ. ʼρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Δημ: Εσείς γιατί δεν δεχθήκατε, κ. Παπαϊωάννου, όταν σας έγινε η πρόταση;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν θέλησα, όπως έχω ξεκαθαρίσει, για δύο λόγους, εκ των οποίων ο πρώτος είναι κι ο σοβαρότερος. Είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Γίνεται μια σημαντική δουλειά. Χθες συζητήσαμε τον απολογισμό και πήραμε τα εύσημα απ’ όλα τα κόμματα ότι έγινε μια σοβαρή δουλειά, έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και πρέπει να συνεχίσουμε. Κατά συνέπεια θεωρώ σημαντική αυτήν την αποστολή που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός και οι συνάδελφοί μου στη Βουλή και θέλω να ρίξω το βάρος μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και δεύτερον, τόνισα στον πρωθυπουργό ότι αυτή η θέση προϋποθέτει ότι ο Γραμματέας της ΚΟ –κι αυτό είναι θεσμικό ζήτημα- πρέπει να συμμετέχει στην καθημερινή διαμόρφωση των αποφάσεων. Να συνδιαμορφώνει αποφάσεις. Δεν μπορεί μόνον να ανακοινώνει αποφάσεις, διότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση του απέναντι και στους συναδέλφους και απέναντι στην κοινωνία. Αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί θεσμικά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα θεσμικό ζήτημα. Αυτό είναι όλο. Όλα τα άλλα που γράφονται, περί δυσαρέσκειας, περί στενοχώριας κλπ, είναι έξω από τις αρχές μου, έξω από τη στάση ζωής μου. ʼλλωστε ο Παπαϊωάννου είναι ένας από τους πολιτικούς που, πέρα από αυτά που έχει δώσει, από πλευράς αξιωμάτων δόξα τω λαώ και δόξα τω Θεώ έχει πάρει πάρα πολλά.
Δημ: Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εσείς προσωπικά, έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα των υποκλοπών. Θα πρέπει να πάμε σε μια εξεταστική για τις υποκλοπές;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το θέμα των υποκλοπών είναι ένα σύνθετο θέμα που δεν έφτασε σε εξιχνίαση για δύο λόγους. Διότι υπήρχε πολιτική βούληση συγκάλυψης από πλευράς κυβέρνησης που επηρέασε και το χώρο της Δικαιοσύνης και δεύτερον, διότι κάποιοι δικαστές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία –υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις, με πρώτη του σεβαστού και αγαπητού πρώην προέδρου της Βουλής, του κ. Κακλαμάνη- είπαμε να ξανασταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, με συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Δικαιοσύνη και στη συνέχεια θα έρθει πάλι στην επιτροπή το θέμα και εάν εκτιμηθεί –που πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί- ότι πρέπει να ανοίξει ο φάκελος αλλά με τεκμηριωμένη πλέον άποψη πάνω στα ζητήματα της λειτουργίας της δικαιοσύνης, για να δούμε τα ζητήματα πλέον των πολιτικών ευθυνών. Και των ενδεχομένων ποινικών ευθυνών.
|