Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», και τους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη,
μεταξύ άλλων, είπε:
Για την περαίωση:
Μ. Παπαϊωάννου: «Είναι φανερό ότι η περαίωση δημιουργεί προβλήματα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και μια αναγκαιότητα σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο και θέλουμε να πιστεύουμε -επειδή πάντα μιλάμε για νέα αρχή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πράγματι μια νέα αρχή όσον αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, γιατί εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα-, ότι θα είναι η τελευταία φορά, που αυτό το μέτρο θα ισχύσει στη χώρα...».
Και πρόσθεσε: «Είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε κάτω από έκτακτα γεγονότα, διότι διανύουμε μια έκτακτη περίοδο. Μόνο εκεί μπορώ να το δικαιολογήσω, εκεί το δικαιολογεί η κυβέρνηση... Θέλω να πω, όμως, ότι μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή, θα υπάρχουν και εκπτώσεις».
Δημοσιογράφος: Από όσο έχουμε διαβάσει στον Τύπο, δεν δεχθήκατε τη θέση του γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επειδή δυσκολευόσασταν να υποστηρίξετε πράγματα τα οποία δεν πιστεύετε. Είναι ακριβές, φαντάζομαι, αυτό...
Μ. Παπαϊωάννου: «Η πρώτη μου προσέγγιση έχει να κάνει ότι είμαι πρόεδρος σε μια επιτροπή, που πιστεύω ότι και το χρόνο που πέρασε αλλά και το χρόνο που έρχεται μπορούμε να κάνουμε μια πολύ σημαντική δουλειά, και θεωρώ την καταπολέμηση της διαφθοράς μια πολύ σημαντική αποστολή. Και ξεκαθάρισα στον πρόεδρο, ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος -που είναι εξίσου σημαντικός-, είπα ότι στη διαδρομή μου έχω συμμετάσχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Όταν δεν συμμετέχω στη διαμόρφωση των αποφάσεων, μου είναι πολύ δύσκολο να ανακοινώνω αποφάσεις. Κι αυτό το σεβάστηκε ο πρόεδρος και κλείσαμε το θέμα εκεί».
Για δηλώσεις Θ. Πάγκαλου:
«Ο κ. Πάγκαλος ήθελε να δείξει ως κυρίαρχο θέμα το πελατειακό κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα μας, που είναι η μεγαλύτερη, ιστορική, καθυστέρηση της χώρας. Αυτός ήταν ο στόχος του. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι το πελατειακό σύστημα, κυρίως οι προσλήψεις της τελευταίας τετραετίας -χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα-, συντέλεσαν καθοριστικά στο σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Είναι όμως εξίσου αυτονόητο ότι οι ευθύνες δεν ανήκουν σε αυτόν που ζητάει μια δουλειά, οι ευθύνες ανήκουν σε εμάς, που δεν μπορέσαμε να εμπεδώσουμε την ισοπολιτεία και την ισονομία στη χώρα».
Δημοσιογράφος: Η προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι προχωράει και τώρα μόλις ζήτησε την εκτίμηση ελληνικών και ξένων οίκων, για το αν ζημιώθηκε η πολιτεία. Αυτό δεν είναι τουλάχιστον παράλογο;
Μ. Παπαϊωάννου: «Αυτό έπρεπε να το είχε κάνει η δικαιοσύνη από την αρχή, ίσως και πιο πριν η εξεταστική επιτροπή. Όμως, παρ' όλα αυτά, το σκάνδαλο υπάρχει... Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει Έλληνας, που να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο... Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι ο ακριβής προσδιορισμός του ύψους της ζημιάς και όχι το αν ζημιώθηκε ή όχι η πολιτεία. Το ότι ζημιώθηκε είναι φανερό... Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που χρειάζεται είναι -με ρεαλισμό και ψυχραιμία-, να εξαχθούν τα συμπεράσματα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν».
Δημοσιογράφος: Θυμάμαι μια κουβέντα που είχαμε πει πέρυσι το Φθινόπωρο. Σας είχαμε ρωτήσει, πότε υπολογίζετε το νέο εκλογικό σύστημα να μπει για συζήτηση και μας είχατε πει «άσε να βγάλει αρχηγό η Νέα Δημοκρατία»...
Μ. Παπαϊωάννου: «Έτσι ήταν το χρονοδιάγραμμα, άλλαξε στην πορεία...».
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά μιλάμε ένα χρόνο πριν...
Μ. Παπαϊωάννου: «Σας είπα ότι άλλαξε το χρονοδιάγραμμα. Δεν είμαι εγώ εκείνος που το αλλάζω, γι' αυτό διεκδίκησα να είμαι εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις».
Δημοσιογράφος: Τώρα, τι βλέπετε επ' αυτού;
Μ. Παπαϊωάννου: «Κοιτάξτε, εκτιμώ ότι πρέπει να το φέρει ο κ. Ραγκούσης. Ήθελε να τελειώσει και με το θέμα του "Καλλικράτη", για να το συνδέσει με τις αλλαγές τις τοπικές. Λογικό κι αυτό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, αν και δεν συμπίπτουν ακριβώς τα όρια των δήμων με τις εκλογικές περιφέρειες».
Δημοσιογράφος: Πάμε μετά τις δημοτικές εκλογές, δηλαδή...
Μ. Παπαϊωάννου: «Ίσως και πριν... Είχε νόημα αμέσως μετά, τότε, πολιτικό και σημειολογικό. Τώρα και να καθυστερήσει κι ένα και δύο μήνες, δεν έχει αυτό που είχε τότε. Κι αυτό θα το δούμε στη συζήτηση. Μακάρι να έχω πέσει εγώ έξω...».
|