Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά

14-06-2010


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, ο Βασίλης Σκουρής και η Μαριτίνα Ζαφειριάδου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Δημ: Πως σχολιάζετε την εκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην προεδρία του Παναθηναϊκού;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Είναι μία πολύ καλή επιλογή. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο τυγχάνει σεβασμού από όλους και μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για το ελληνικό ποδόσφαιρό και για τον Παναθηναϊκό.

Δημ: Δεν είναι περίεργο η πολιτική να χάνει στελέχη για τον αθλητισμό…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έχει κάνει τις επιλογές του και νομίζω ότι ανοίγει ένα νέο κύκλο. Στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να πιστεύουμε ότι όποιος είναι κάπου δεν μπορεί να είναι και κάπου αλλού. Δεν είναι όμως σωστό.

Δημ: Την εικόνα της κυβέρνησης που βγαίνει προς τα έξω πως την κρίνετε;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου οι βουλευτές κάνουν έλεγχο. Τώρα μάλιστα κατέθεσα πρόταση χτες να ελέγχει η Βουλή, όπως συμβαίνει σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου, το σύνολο των δημοσιονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού. Όχι επιφανειακό έλεγχο αλλά σε βάθος. ʼλλωστε ο Παπανδρέου έχει εκφράσει από την αρχή την επιθυμία του να ελέγχουν οι  βουλευτές την κυβέρνηση. Τώρα τα στοιχεία της υπερβολής που βλέπω στον Τύπο… Δεν είναι έτσι.

Δημ: Ναι αλλά εδώ έχουμε υπουργούς να διαφωνούν δημοσίως, να ζητούν εκλογές…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Καλά θα είναι οι υπουργοί να μιλάνε λιγότερο. Εδώ έχουμε και έναν πολιτικό πολιτισμό που θέλει αρκετούς υπουργούς στα ΜΜΕ. Κάθε φράση τους περνάει από 15 κόσκινα και είναι λογικό στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο Χάρης Καστανίδης είπε την άποψή του. Αμέσως, την επόμενη ημέρα εκλογές. Ο άνθρωπος εξέφρασε μία άποψη. Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη, την οποία υποστηρίζω, ότι οι εκλογές θα ήταν ένα έγκλημα σε βάρος της χώρας και των πολιτών, ιδιαίτερα των φτωχών και των αδύναμων. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα.

Δημ: Πολλοί κάνουν λόγο για ιδανικό τοπίο, με την Αριστερά πολυδιασπασμένη, με τη Δεξιά να τριχοτομείται…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Και λοιπόν; Αν τις κερδίσουμε τις εκλογές τι θα αλλάξει; Δεν τις έχουμε κερδίσει τώρα. Το θέμα είναι να απαντήσουμε στα προβλήματα της χώρας. Να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με το μνημόνιο, να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αποκαταστήσουμε αδικίες προς τους φτωχούς και τους αδύναμους. Αυτά είναι τα προβλήματα. Η πολιτική δεν είναι να κάνεις τακτικισμούς.

Δημ:  Τους υπουργούς τους «βαθμολογείτε» όλους με καλό βαθμό;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αν ήθελα να βαθμολογήσω θα είχα γίνει καθηγητής. Μέσα μου έχω κάνει εκτιμήσεις για το ποιοι υπουργοί και γενικότερα ποιοι παρουσιάζουν αδυναμίες στη λειτουργία του πολιτικόδιοικητικού συστήματος. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός τα παίρνει αυτά τα μηνύματα και είναι ο μόνος που θα πάρει τις αποφάσεις και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Αν αρχίσουμε τώρα και βγαίνουμε όλοι και λέμε για τον έναν ή τον άλλον υπουργό, θα το κλείσουμε το μαγαζί και δεν πρέπει να το κλείσουμε αλλά να το κρατήσουμε ανοιχτό και να απαντήσουμε στα προβλήματα.

Δημ: Μήπως όμως είναι η ώρα να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτό θα το εκτιμήσει ο πρωθυπουργός.

Δημ: Ο κ. Καστανίδης είπε ότι «μπορεί να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση αλλά θα χαθεί για τριάντα χρόνια η εξουσία από τη δημοκρατική παράταξη»

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν μπορέσουμε να βάλουμε τη χώρα σε ανάπτυξη και να επιτύχουμε αυτό που είπε ο Παπανδρέου για αναδιανομή και σηματοδοτήσουμε ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε πρόγραμμα «εθνικής σωτηρίας». Η χώρα μετά τη στοχοποίησή της έφτασε σε ένα σημείο να μην έχει τη δυνατότητα δανεισμού, που σημαίνει να είμαστε σε στάση πληρωμών, και να αντιμετωπίζουμε άλλα ζητήματα από αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Σίγουρα είμαστε σε αναντιστοιχία με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, πρέπει όμως να μπούμε όσο γρηγορότερα σε λογικές να καταθέσουμε και πάλι την ταυτότητά μας. Είναι ένα έργο δύσκολο πρέπει όμως καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους.

Δημ: Πριν το τέλος της τετραετίας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Προφανώς αν και το 2010 και το 2011 θα είναι δύο δύσκολα χρόνια. Δεν μπορεί να κριθεί μία κυβέρνηση μέσα σε έξι ή επτά μήνες όταν βρέθηκε να αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες καταστάσεις.

Δημ: Μιλώντας στο Κανάλι 1 ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης άφησε αιχμές για το περιβάλλον του πρωθυπουργού και τόνισε ότι πρέπει να τον προστατεύει περισσότερο. Έχετε την ίδια εκτίμηση;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Διαπιστώσεις μπορεί ο καθένας να κάνει από την δική του οπτική γωνία. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πολύ γρήγορα να μιλήσουμε για κριτικές και αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άνθρωποι γύρω από τον πρωθυπουργό και παντού με δυνατότητες και αδυναμίες, αυτή είναι η κοινωνία. Όχι μόνο η Ελληνική αλλά η όποια κοινωνία.

Δημ: Προσωπικές στρατηγικές υπάρχουν;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Σε ποια λογική; Στο να αμφισβητήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου; Φτάσαμε στη μετά Παπανδρέου εποχή και δεν το κατάλαβα. Υπάρχει σήμερα Έλληνας ή στο ΠΑΣΟΚ που να λέει ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πρωθυπουργό; Δεν το έχω ακούσει από κανένα.

Δημ: Χτες ο κ. Ρακιτζής μίλησε για διακριτή μεταχείριση…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Χτες αισθάνθηκα ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο κ. Ρακιτζής είπε αλήθειες και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι αλήθειες θα φτάσουν και στα αυτιά της δικαστικής ηγεσίας.  



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »