Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΚΑΝΑΛΙ 1" του Πειραιά

15-04-2010


Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, ο Βασίλης Σκουρής και ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:
      Ο Μητσοτάκης είχε πάντα προνομιακές σχέσεις με το χώρο της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν άνθρωποί του εκεί και η υπόθεση Siemens δεν είναι υπόθεση που δεν αφορά την οικογένεια Μητσοτάκη. 
      Το οχυρό της Δημοκρατίας, δηλαδή τη Δικαιοσύνη, την οποία επικαλείται ο Μητσοτάκης, το χρησιμοποίησε μαζί με τον κόκκινο για κλείσουν στη φυλακή πολιτικό τους αντίπαλο. 
      «Ο ʼρειος Πάγος αυτοκτόνησε» θυμίζει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Ζαγοριανού. Είναι, δυστυχώς, μία απόφαση σκοπιμότητας… διότι προφανώς ο Ζαγοριανός υπηρετούσε εντολές της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου. 
      Να περάσουμε νομοθετική ρύθμιση… αν κάποιος παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος να μπαίνει υποχρεωτικά σε αργία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.

Δημ: Πως κρίνετε την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Ζαγοριανού;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν αναγνώρισε στον υπουργό Δικαιοσύνης το δικαίωμα να παραπέμψει στο πειθαρχικό τον Κόλλια, τον μετέπειτα πρώτο πρωθυπουργό της Χούντας που είχε αναμειχθεί στην υπόθεση Λαμπράκη. Είχε γράψει τότε ο Βαμβέτσος ένα περίφημο άρθρο «Ο ʼρειος Πάγος ηυτοκτόνησε». Αυτό μου θύμισε όλη αυτή η ιστορία χθες. Είναι δυστυχώς μία απόφαση σκοπιμότητας. Μπήκε επί της ουσίας και την ουσία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφασίσουν τα δικαστήρια στο βαθμό που ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κ. Ζαγοριανού και θα αποφασίσουν τα δικαστήρια αν είναι ο άνθρωπος ένοχος ή αθώος. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν αν μπορεί κάποιος που είναι κατηγορούμενος για τόσο βαριά αδικήματα να ανεβαίνει στην έδρα. Και μέχρι σήμερα οι αποφάσεις, πάλι της Ολομέλειας ήταν ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης αλλά αν στερείται του κύρους να δικάζει αυτή την περίοδο. Κι όμως, χάριν σκοπιμοτήτων, διότι προφανώς ο κ. Ζαγοριανός υπηρετούσε εντολές της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, σε σχέση με την υπόθεση που χειρίζεται. Είχαμε χθες μία απόφαση σκοπιμότητας. Και σε αυτά οφείλει το πολιτικό σύστημα και η κοινοβουλευτική διαδικασία να τα λέει στο λαό. Και οι κρίνοντες, κρίνονται στις δημοκρατίες.

Δημ: Είχαμε σήμερα το πρωί μία γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που χαρακτηρίζει υβριστική τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης και καλεί τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. «ʼλλωστε η δικαιοσύνη όπως είχε πει εύστοχα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η φράση του δυστυχώς αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρη είναι το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το οχυρό της Δημοκρατίας το χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Κόκκινο για να κλείσουν στην φυλακή τον πολιτικό τους αντίπαλο. Η μεγαλύτερη σκευωρία στο χώρο της δικαιοσύνης σε σχέση με την πολιτική λειτουργία, με την κυβέρνηση ήταν η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη που δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα του κόσμου και τη στημένη σκευωρία κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πάντα είχε προνομιακές σχέσεις με το χώρο της δικαιοσύνης και ήθελε κάθε φορά να τον έχει υπό τις υπηρεσίες του.
Δημ: Προς τι η παρέμβασή του σήμερα;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Γιατί ακριβώς υπάρχουν οι άνθρωποί του εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τους ανθρώπους του παντού. Ιδιαίτερα στο χώρο της δικαιοσύνης και αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, η υπόθεση Siemens, δεν είναι υπόθεση που δεν αφορά και την οικογένεια Μητσοτάκη. Είναι απλά τα πράγματα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή ως τι παρεμβαίνει;

Δημ: Ο κ. Νεράτζης, υπεύθυνος τομεάρχης Δικαιοσύνης στη ΝΔ, ζητά παραίτηση του κ. Καστανίδη…

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ζητά, γιατί; Γιατί, ο κ. Καστανίδης, ως όφειλε ζήτησε και έστειλε ένα ερώτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τα αυτονόητα. Σκέφτομαι το ενδεχόμενο να περάσουμε νομοθετική ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα τη δεχτεί ο κ. Καστανίδης. Ρύθμιση που να λέει το εξής απλό: αν κάποιος παραπέμπεται στη δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος κυρίως για αδικήματα που έχουν να κάνουν με την παράβαση καθήκοντος και γύρω από την υπηρεσία και να αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αυτό, να μπαίνει υποχρεωτικά σε αργία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Πρέπει να έχουν κύρος οι δημόσιοι λειτουργοί και κυρίως οι δικαστικοί λειτουργοί την ώρα που απονέμουν δικαιοσύνη.
 



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »