Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

05-07-2007


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Β ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΣΚΟΥΡΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


1. Ποια είναι η θέση σας στην «υπόθεση Παπακωνσταντίνου»;

Σταθερή μου θέση είναι ότι η σκανδαλολογία είναι ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατίας, αλλά και της ανάπτυξης της χώρας. Η χειρότερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Είναι κρίμα που ο Πρωθυπουργός μπήκε σ’ αυτό τον ολισθηρό δρόμο, που υποβαθμίζει την πολιτική μας ζωή, που αδικεί την χώρα. Διαφορετικό φυσικά είναι το ζήτημα των υπαρκτών σκανδάλων, πολιτικών και οικονομικών που πρέπει να διερευνώνται σε βάθος και να καταλογίζονται οι συγκεκριμένες ευθύνες στους δράστες, πολιτικά ή άλλα πρόσωπα, στην ώρα τους, μέσα από τις θεσμικές εκδικασίες της Δικαιοσύνης και της Βουλής. Το πρόσφατο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων είναι πολιτικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι υπαρκτό και έτσι καταγράφεται στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Κατά συνέπεια δεν συγκαλύπτεται ούτε με τις ελεγχόμενες κινήσεις κάποιων προσώπων της Δικαιοσύνης, ούτε φυσικά με κινήσεις αντιπερισπασμού, όπως είναι οι αναφορές στην «υπόθεση Παπακωνσταντίνου» είτε με την εκδοχή του συμψηφισμού, είτε με την διαμόρφωση «νέων γεγονότων» για να ξεχαστούν τα ομόλογα ή οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα. Σε κάθε περίπτωση «η υπόθεση Παπακωνσταντίνου» ως πολιτική υπόθεση έκλεισε με δική του πρωτοβουλία και φυσικά δεν έχει καμία σύγκριση με το τεράστιο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

2. Τι σημαίνει η επιλογή συμψηφισμού που επέλεξε ο κ. Καραμανλής ως προεκλογική τακτική;

Τα πολλά σκάνδαλα που συνοδεύουν την διακυβέρνησή του – Υποκλοπές, «Πακιστανοί», Επιτροπή Ανταγωνισμού (κουμπάροι), «Π.Κ. Χρηματιστηριακή», «Finance Bank», «Γερμανός» κλπ, και φυσικά το πρόσφατο των δομημένων ομολόγων, του στέρησαν το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα, που είχε έναντι του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της διαφθοράς. Έτσι σήμερα που διαπιστώνει ότι χάνει πολιτικό έδαφος αναζητά σωσίβιο στη σκανδαλολογία του παρελθόντος μέσα από την όξυνση του πολιτικού κλίματος χωρίς να τον ενδιαφέρει αν ζημιώνει τον τόπο, έστω και αν απαξιώνει την πολιτική ζωή του τόπου. Ξεχνά όμως ότι συμψηφισμός στην πολιτική, πριν από όλα σημαίνει ομολογία ενοχής για το σήμερα, για τις σημερινές Κυβερνητικές πράξεις. Σημαίνει επίσης ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα, τις σημερινές καταγγελίες που αφορούν την Κυβέρνηση του, ότι δεν θέλει να φθάσουμε στην αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ερώτημα για τον Πρωθυπουργό παραμένει: Μέχρι πότε θα κυβερνάει την χώρα με αναφορές στο παρελθόν; Θα κοιτάξει μπροστά; Τον ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας, τα προβλήματα των πολιτών;

3. Ο κ. Καραμανλής δείχνει να αναζητά σωσίβιο στα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Τι σηματοδοτεί αυτό για το πρόσωπό του;

Κίνηση αδυναμίας ή και πανικού, αφού έρχεται σε μια περίοδο ουσιαστικής αμφισβήτησης από το Λαό της εικόνας του, που καλά την έκτισαν τα προηγούμενα χρόνια οι επικοινωνιολόγοι αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στην πολιτική, δεν υπάρχουν «κακοί Υπουργοί» και «καλός Πρωθυπουργός» ιδιαίτερα θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ηγέτες, κρίνονται από την αποτελεσματικότητα του έργου τους, από την ουσία της πολιτικής. Η εικονική πραγματικότητα έχει ημερομηνία λήξης και που δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή αυτή ήλθε πολύ γρήγορα, γιατί επέλεξε να είναι απών από τα μεγάλα γεγονότα, γιατί δεν ανέλαβε ή δεν καταλόγισε πολιτικές ευθύνες εκεί και όταν έπρεπε. Σήμερα εισπράττει το τίμημα των επιλογών του που δεν θα καλυφθεί με την όποια προσπάθεια συμψηφισμού, «με τη φυγή στο παρελθόν».

4. Γαλάζιο ρόκ εναντίον πράσινου ροκ; Δεν σας φοβίζει ότι οι πολίτες μπορεί με τέτοια προεκλογική περίοδο να απαρνηθούν την πολιτική;

Ασφαλώς και με φοβίζει, αφού είναι ότι το χειρότερο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Συμφωνώ ότι το πλέον μεγάλο κρίσιμο πρόβλημα της δημοκρατίας μας είναι η αποστασιοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων από την πολιτική, από τα κοινά, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στην πολιτική «όλοι τα ίδια είναι», για να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα και όχι για να υπηρετήσουν το Δημόσιο συμφέρον. Χρειάζεται κατά συνέπεια συνειδητή και μεγάλη προσπάθεια για να υπηρετήσουμε την ουσία της πολιτικής, μέσα από την ανάδειξη των διαφορετικών πολιτικών προτάσεων της κριτικής αντιπαράθεσης ως ουσίας του δημοκρατικού διαλόγου που πρέπει να στηρίζεται στα γεγονότα, στην αλήθεια, έξω από οξύτητες και επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Πρέπει να απορρίψουμε την πόλωση και φυσικά τις ύβρεις που οξύνουν το πολιτικό κλίμα, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία των προβλημάτων. Και αυτό πράττουμε και αυτό θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτή είναι η επιλογή μας και βαθιά μου είναι η πίστη ότι μόνον έτσι έχουμε ελπίδα να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, μόνον έτσι επιτελούμε το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στη χώρα, απέναντι στους πολίτες της και ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

5. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο πρωθυπουργός αρνείται τις Εξεταστικές Επιτροπές για τα Ομόλογα, αλλά και για θέματα όπως το Χρηματιστήριο, που έως σήμερα θεωρούνται προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ;

Πρέπει πριν από όλα να σημειώσω ότι ο Καραμανλής δεν υλοποίησε την ρητή προεκλογική του δέσμευση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του Χρηματιστηρίου. Και το ερώτημα είναι γιατί δε το έπραξε; Η απάντηση πιστεύω ότι είναι πολύ απλή: ή δεν είχε στοιχεία ή είχε στοιχεία τα οποία εμπλέκουν και «δικούς του ανθρώπους» (Υπουργούς, Βουλευτές, στελέχη) που θέλησε να τους προστατεύσει, εκδοχή που φαίνεται να είναι και η πλέον πιθανότερη και για λόγους που μόνον εκείνος γνωρίζει. Αν προσθέσουμε εδώ τα όσα έλεγε για «διαπλοκή» , για «νταβατζήδες» και τα συνδέσουμε με την σημερινή κατάσταση, με τα σημερινά αποτελέσματα τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής, πλέον των άλλων, καταγράφεται ως ένας αναξιόπιστος Πρωθυπουργός, ως ένας Πρωθυπουργός που φοβήθηκε και φοβάται την αλήθεια. Είναι επίσης φανερό ότι δεν ανταποκρίθηκε στα δικά μας αιτήματα για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών στις υποθέσεις των υποκλοπών, «των Πακιστανών» και των δομημένων ομολόγων για τους ίδιους λόγους, γιατί δεν θέλει μέσα από θεσμικές διαδικασίες να μάθει ο Ελληνικός Λαός την αλήθεια, γιατί δεν θέλει να έλθουν στο φως τα στοιχεία, γιατί είναι στη λογική της συγκάλυψης των ευθυνών των Υπουργών και των συνεργατών του, γιατί πιστεύει ότι η παραπλανητική εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνουν γύρω από το πρόσωπό του είναι ικανή, σε συνδυασμό με την λογική των συμψηφισμών και την σύγχυση, αλλά και την συκοφαντία των πολιτικών του αντιπάλων να τον οδηγήσουν σε μια νέα νίκη στις επόμενες εκλογές. Προσωπικά πιστεύω ότι τα ψέμματα τελείωσαν, ότι η εικόνα του Πρωθυπουργού ηγέτη έχει αποδυναμωθεί τα μέγιστα στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού.

6. Γιατί θεωρείτε ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης είναι ενταγμένη στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης;

Έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα συγκεκριμένες περιπτώσεις στενής συνεργασίας – τυπικής ή άτυπης – της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την Κυβέρνηση σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος με κορυφαίες εκείνες των υποκλοπών, της δίκης της ΔΕΚΑ, των συμβασιούχων και φυσικά των δομημένων ομολόγων. Η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα εκλογής της σηματοδότησε την επιλογή της για χειραγώγηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και δυστυχώς υπήρξαν δικαστές που ήσαν πρόθυμοι να υπηρετήσουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες της. Το καλό όμως είναι ότι είναι λίγοι και γνωστοί.

7. Ούτε για την καταστροφή της Πάρνηθας αναλήφθηκε η πραγματική ευθύνη….

Και εδώ ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Η πολιτική «του στουθοκαμηλισμού» και της μετάθεσης των ευθυνών.
8. Την ΕΡΤ πώς την κρίνετε; Ιδίως τώρα που βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο;

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα χάνει την ταυτότητα της δημόσιας τηλεόρασης και που θα έπρεπε να υπηρετεί αρχές και αξίες, όπως είναι εκείνες της αντικειμενικής μετάδοσης των πληροφοριών, αλλά και εκείνες που υπηρετούν τον πολιτισμό μας και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο πεδίο των ειδήσεων έχουμε επιστροφή στο παρελθόν, θυμίζει ΥΕΝΕΔ. Στην προεκλογική περίοδος το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει το κύριο βάρος στην εικόνα, αλλά στην ουσιαστική επαφή του Προέδρου και των στελεχών του με το Λαό, κυρίως για να αναδείξει την νέα του προγραμματική πρόταση που εγγυάται έναν νέο μεγάλο κύκλο ουσιαστικών αλλαγών για τη χώρα, στη κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας δίκαιης κοινωνίας.

9. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές;

Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, ότι η δυναμική είναι μαζί μας. Προσωπικά είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές.

10. Εσείς πως τα πάτε στη δύσκολη περιφέρεια της Β΄ Αθηνών;

Έχω την τιμή και τη χαρά, χρόνια τώρα, να εκπροσωπώ στη Βουλή τους πολίτες της Β Αθηνών, μιας εκλογικής περιφέρειας που είναι στην πρωτοπορία, που κρατά ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ που σήμερα στέλνει και πάλι το μήνυμα της νίκης σε όλη τη χώρα. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, σε όλες τις γειτονιές, εισπράττω την αγάπη και την εκτίμησή τους και είναι αυτό η μεγάλη μου ικανοποίηση για ότι και εγώ προσφέρω στη χώρα μου και τους ίδιους.



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »