Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ"

20-01-2011


Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 20-01-2011 στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, και στους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη μεταξύ άλλων, είπε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Λογικό είναι να ζητήσουμε τη συνδρομή σας σήμερα μετά από το χθεσινό που είχαμε στο υπουργικό συμβούλιο με τον κ. Καστανίδη και την παραγραφή, την βουλευτική ασυλία και όλα αυτά τα πράγματα, πως το είδατε;»

Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Πολύ θετικό. Υπάρχει στη χώρα δυστυχώς θα τον έλεγα ένας συνταγματικός λαϊκισμός. Μας φταίει το Σύνταγμα, μας φταίνε οι νόμοι, μας φταίει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των νόμων. Όχι ότι δεν χρειάζονται βελτιώσεις να μην παρεξηγηθώ, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν υπήρξε πολιτική βούληση πήγε κατηγορούμενος ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο νόμος και το Σύνταγμα τότε ήταν πολύ χειρότερο. Τώρα δεν υπήρξε πολιτική βούληση, ο Κώστας Καραμανλής διέλυσε τη Βουλή όπως θυμάστε και προφανώς ήλθε η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος η οποία δεσμεύει σήμερα να προχωρήσουμε σε κάποια ζητήματα ιδιαίτερα για τα σκάνδαλα που είναι στην επικαιρότητα. Θεωρώ μεγάλο λάθος να βάζουμε τις ευθύνες στους νόμους. Υπάρχει μια αρχή σε όλα τα δικαιϊκά συστήματα του κόσμου ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται όσο σκληρός και αν είναι, ή όποιος και αν είναι. 

     Από εκεί και πέρα όσον αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάρχουν δυο ζητήματα. Βελτιώθηκε πολύ και ο νόμος και το Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 2001, υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με την αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας η Βουλή πρέπει να ασκήσει την ποινική δίωξη. Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις. Τα δυο κόμματα εξουσίας είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα θα υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στον ισχύοντα νόμο τον σημερινό. Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας αποφασίσαμε όλα τα κόμματα, ότι οι αλλαγές που μπορεί να γίνουν είναι αυτές. Το νόμο περί ευθύνης υπουργών τον ψήφισαν όλα τα κόμματα. Βλέπω στις τηλεοράσεις και πολλές φορές δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτό τον δημόσιο διάλογο ο οποίος γίνεται με ένα λαϊκίστικο τρόπο ότι τώρα ανακαλύψαμε δεν ξέρω τι. Όλες οι χώρες του κόσμου που έχουν προηγμένη δημοκρατία έχουν ειδική διαδικασία όσον αφορά τους υπουργούς.» 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για την υπόθεση της Siemens ποια είναι η θέση σας;»

Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Το Σύνταγμα έχει προβλέψει ότι αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο για το οποίο υπάρχει παραγραφή, αλλά στιγματίζεται από μια διαδικασία εξεταστικής επιτροπής έχει το ίδιο δικαίωμα να ζητήσει την εξέταση επί της ουσίας της υπόθεσής του. Αν θέλει αυτή τη στιγμή ο κος Δούκας ή ο κος Κοντός και πιστεύει ότι δεν θέλει την παραγραφή, αλλά θέλει να δικαστεί η υπόθεσή του ή να εξεταστεί προβλέπεται στο Σύνταγμα και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ας το κάνουν.»




Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »