Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ

04-10-2010


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου μεταξύ άλλων τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις του ότι διαφωνεί με το μνημόνιο στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Μάλλον διαβάσατε το πρωτοσέλιδο, το μέσα είναι ότι στηρίζω το μνημόνιο με όλες μου τις δυνάμεις και είπα επί λέξη «με ενοχλεί». Η λέξη «μ’ ενοχλεί» δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει και προέχει το θέμα της σωτηρίας της οικονομίας ή της χώρας επιμέρους επιφυλάξεις μου να ακυρώνουν την γενική μου επιλογή.


Το κομμάτι αυτό των εργασιακών σχέσεων είναι αν θέλετε αυτό που με πληγώνει αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή επειδή έχω τις διαφωνίες μου ή έχω τις επιφυλάξεις μου σε ένα κομμάτι ακυρώνω μια μεγάλη εθνική επιλογή και ένα εθνικό μου χρέος; Πρόκειται περί εθνικού χρέους...»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το λεω και όταν μπήκε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων που ήρθε στην Βουλή επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ερμηνειών σε αυτό το κομμάτι από πλευράς μνημονίου θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το αναθεωρήσουμε αν γίνεται μέσα βέβαια από συμφωνία γιατί χωρίς συμφωνίες αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν και προέχει και η φερεγγυότητα της χώρας άρα από τι στιγμή που το υπογράψαμε πρέπει να το συμφωνήσουμε.


ΔΗΜ: Το λεω επειδή συνδέθηκε η άρνησή σας να είστε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας με αυτή του τύπου τη διαφωνία ή εν πάση περιπτώσει διαφοροποίηση.


Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτή η συζήτηση γύρω από το θέμα των εργασιακών σχέσεων με την παρουσία την δική μου έχει ξαναγίνει εδώ και τρεις μήνες όταν ήρθε το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή και τότε είχα πει διάφορα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που δεν θέλω να γίνει δεν θέλω η χώρα αυτή τη στιγμή που έχει ανάγκη τις επενδύσεις που έρχονται από την Κίνα στις εργασιακές σχέσεις να γίνει μια ασιατική χώρα αυτό πράγματι δεν το σηκώνει ο τόπος και είμαι ξεκάθαρος.

Για αυτό πιστεύω ότι το σύγχρονο δίκαιο είναι το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων και ότι αφορά κυρίως την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να είναι σεβαστό και θέλω και οι υπουργοί μας αυτό να το προσέξουν.
Πρέπει να τα δούμε αυτά τα πράγματα δεν είναι απλά πράγματα, από την άλλη μεριά είναι αυτονόητο έχουμε υπογράψει μια συμφωνία η χώρα έχει πρόβλημα φερεγγυότητας και έχει πρόβλημα αναξιοπιστίας σε όλο το κόσμο και από τη στιγμή που υπογράφει κάτι πρέπει να το τηρεί.

Σας τονίζω πάλι εδώ ότι στο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων όπως είναι διατυπωμένο, υπάρχουν και αντιφάσεις ανάμεσα σε δύο άρθρα, παρέχεται δυνατότητα να  ... τους κυρίους αυτούς της Τρόικας και τους άλλους να το δούμε κάπως διαφορετικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί στις εργασιακές σχέσεις να γίνει Ασία.

Ερωτηθείς γιατί δεν δέχτηκε τη θέση στην Γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Ίσως ξεχνάτε ότι είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τόνισα ότι είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το θέμα να καταπολεμήσεις τη διαφθορά στη χώρα αλλά επειδή έχουμε βρει ένα modus vivendi στην επιτροπή και κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά θέλω να συνεχίσω αυτή τη δουλειά. Τόνισα και κάτι άλλο γιατί αυτά τα κουβέντιασα με τον Παπανδρέου... κατά την άποψή μου ο Γραμματέας  της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πρέπει να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση των αποφάσεων.

Όταν λοιπόν έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τέσσερις –πέντε υπουργοί και δεν συμμετέχει ο ... της Βουλής για μένα αυτό είναι ένα επιπλέον θέμα.  ʼρα λοιπόν υπάρχει και δεύτερος λόγος και επειδή πάντα πορεύτηκα στην διαδρομή μου με την δύναμη της αλήθειας δεν έχω να κρύψω τίποτα αυτές είναι οι επιλογές μου. Και επειδή άκουσα τα περί υπουργείων κλπ θέλω να ξέρετε ότι είμαι ένας από αυτούς που δεν έχουν ανάγκη από υπουργεία. Κάποια στιγμή ας σεβαστούμε κάποιους ανθρώπους που μπορεί να έχουν άλλη  άποψη και σε σχέση με  τα αξιώματα. 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά

Μιλτιάδης Παπαίωάννου: «Καταρχήν πριν σας απαντήσω να σας πω ότι κατέθεσα μια πρόταση η οποία έγινε δεκτή , η οποία δεν πέρασε από πουθενά, δηλαδή ότι στην Βουλή συνιστάται πλέον ειδική υπηρεσία η οποία θα ασχοληθεί με τα στοιχεία του προϋπολογισμού και που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό. Αυτό αν είχε γίνει δεν θα ήμασταν εδώ γιατί όλες οι χώρες έχουν τουλάχιστον πενήντα   έως εκατό ανθρώπους οι οποίοι είναι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι στηρίζουν, ελέγχουν τα μακροοικονομικά του προϋπολογισμού και δεν λεει κάθε φορά ο κάθε υπουργός ή η κάθε υπηρεσία ότι θέλει. Φτάσαμε στην 83η θέση σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας από την 37η σε πέντε χρόνια και ξέρετε τι λένε αυτοί οι οποίοι μετράνε την ανταγωνιστικότητα;

Ότι στην Ελλάδα αυτή η κατρακύλα οφείλεται στην έλλειψη λειτουργίας των θεσμών. ʼρα λοιπόν επειδή σε αυτά προσωπικά αποδίδω μεγάλη σημασία είναι μια επιλογή μου δεύτερον όσον αφορά τα ζητήματα της εξεταστικής επιτροπής. Αποφασίστηκε και τότε είχα κρατήσει τις επιφυλάξεις μου δημόσια, αποφασίστηκε δεν αποφασίζω εγώ όμως και εγώ από τη στιγμή που παίρνεται μια απόφαση συνηθίζω να λεω ότι στη ζωή και στην πολιτική ένα λάθος ενδεχομένως δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος άρα αυτή τη στιγμή αυτή η επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της, έγινε. Και πρέπει να τις ολοκληρώσει με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια και να πει που υπάρχουν τα προβλήματα γιατί από την στιγμή που θα γίνει με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια και με αλήθεια είναι φανερό ότι πρέπει να αποτελέσει αφετηρία να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα».

 «Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχει πολύ ανηφόρα και πρέπει  όλοι να καταλάβουμε ότι το κάρο πρέπει να το τραβήξουμε όλοι μαζί. Γιατί αν δεν το τραβήξουμε όλοι μαζί, και αναφέρομαι και στο πολιτικό σύστημα και στις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, δεν θα είναι καλά τα πράγματα».



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »