Ομιλία στη Βουλή για τα ΚΕΠ

10-02-2006


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΒ’
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2006

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 42/25/25.1.2006 επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίων Σταύρου Μπένου, Νικόλαου Σαλαγιάννη, Ιωάννη Βλατή, Εμμανουήλ Όθωνα, Βασίλειου Έξαρχου, ?γγελου Μανωλάκη, Αθανασίας Μερεντίτη, Παναγιώτη Ρήγα, Αλέξανδρου Ακριβάκη, Χρυσής Αράπογλου, Ελένης -Μαρίας (Μιλένας) Αποστολάκη, Αθανάσιου Μωραϊτη, Νικόλαου – Φώτιου Χατζιμηχάλη, Σωκράτη Κοσμίδη, Βασίλειου Οικονόμου, Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη, Απόστολου Κατσιφάρα, Γεωργίου Παπανδρέου, Μιχαήλ Καρχιμάκη, Ιωάννη Παρασκευά, Στέφανου Τζουμάκα, Κωνσταντίνου Ρόβλια, Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Δημητρίου Ρέππα και Φίλιππου Πετσάλνικου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

 

Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, με απόλυτο σεβασμό στο θεσμό που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε, τη Βουλή των Ελλήνων, με εκτίμηση ξεχωριστή στο πρόσωπό σας, επιτρέψτε μου να σταθώ για ένα λεπτό –όχι παραπάνω- σε θέματα λειτουργίας μας.
Σήμερα είναι ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, κύριε Πρόεδρε, στα πλαίσια της οποίας πρέπει να λειτουργεί και ο θεσμός της ώρας του Πρωθυπουργού. Σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν έπρεπε να έλθει στη Βουλή για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι δικαίωμά του. Αν είναι κατάχρηση δικαιώματος, θα το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες.
Ο συνάδελφος, όμως, κ. Απόστολος Σταύρου, ο οποίος έχει και την ιδιότητα να είναι ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μας είπε «ας έκαναν οι Αρχηγοί των Κομμάτων ερώτηση για να έλθει ο κύριος Πρωθυπουργός και όχι ο κ. Παπαϊωάννου».
Το θέμα ασφαλώς δεν είναι προσωπικό. Θέλω, όμως, εσείς ως Προεδρείο ή η Πρόεδρος της Βουλής να μας γνωρίσει αν ο κύριος Πρωθυπουργός προτίθεται να απαντά σε ερωτήσεις συναδέλφων Βουλευτών. Το θεωρώ κρίσιμο το ζήτημα για τη λειτουργία μας, γιατί αν έχει αλλάξει άποψη, τότε παρακαλώ να κινηθεί η διαδικασία για να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν μπορεί μία διαδικασία, η οποία αναμφίβολα συνέβαλε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας να λοιδορείται από τον κύριο συνάδελφο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Περιμένουμε, λοιπόν, την υπεύθυνη απάντησή σας.
Το δεύτερο σημείο που ήθελα να πω είναι το εξής. Σήμερα η Κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του Υπουργού κ. Παυλόπουλου, έκρινε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει ουσιαστικά λόγος και αντίλογος και ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να μονοπωλήσει το λόγο, έξω από μία πρακτική που έχει καθιερωθεί, επικαλούμενη ότι δήθεν εμείς φτιάξαμε τον Κανονισμό. Πιστεύω ότι όλοι μαζί τον φτιάξαμε, αλλά πολλές φορές είναι οι πρακτικές εκείνες οι οποίες μας συνοδεύουν και στις πρακτικές κρίνεται ο καθένας, αν λειτουργεί με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης ή με τη λογική του αυταρχισμού.
Έκλεισα την παρέμβασή μου και μπαίνω στο ζήτημα που σήμερα μας απασχολεί.
Μιλάμε για τα ΚΕΠ. Πρόκειται για ένα θεσμό που έκτισε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως έκτισε και πολλούς άλλους θεσμούς. Ας μας θυμίσει ένα θεσμό που έκτισε η Νέα Δημοκρατία σύγχρονης δημοκρατικής λειτουργίας. Προσπάθησαν σήμερα εδώ μπροστά στην αδυναμία τους να ξανακάνουν ένα μικρό και φθηνό παιχνίδι, αντιδιαστέλλοντας την αναμφίβολη σφραγίδα του Σταύρου Μπένου, σ’ αυτό το θεσμό, ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Σταύρο Μπένο.
Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν ότι ο Σταύρος Μπένος ήταν Υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτές τις λογικές του τύπου «τον τιμούμε, μας τιμά με την παρουσία του, είναι ένας εκλεκτός συνάδελφος» τις αντιλαμβανόμαστε, αλλά μην κάνετε φθηνά παιχνίδια, κυρίως ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Δεν σας τιμά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Δεν ανέφερα την Κυβέρνηση.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν σας τιμά και κυρίως τον κ. Παυλόπουλο. Προχωρώ.
Εμείς κτίσαμε αυτό το θεσμό, όπως και το θεσμό Βοήθεια στο σπίτι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Παιδιού με μια λογική συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όπως ξέρετε, δεν πληρώνει για μόνιμο προσωπικό –τα γνωρίζετε όλα αυτά- και είπαμε ότι θα δούμε την εφαρμογή τους, με στόχο όλοι αυτοί οι θεσμοί να ενσωματωθούν στο βαθμό που θα ήσαν και αποτελεσματικοί στην κοινωνία. ?ρα, όταν κανείς κτίζει το θεσμό ξεκινά από τα θεμέλια, προσθέτει ορόφους, δεν είναι τέλειος στην αφετηρία του, έχει τις αδυναμίες του. Και γνωρίζετε πολύ καλά, εσείς κύριε Ανδρεουλάκο, ότι όταν πήγατε στο Υπουργείο, βρήκατε έτοιμα σχέδια εκεί. Έτοιμες υπουργικές αποφάσεις -μας τις έδειξε χθες ο κ. Μπένος- για να προχωρήσετε το θεσμό παραπέρα. Καθυστερήσατε, κάνατε ό,τι κάνατε, αυτό δεν θα σας το αμφισβητήσω. Θα σας αμφισβητήσω, όμως, κύριε Ανδρεουλάκο, ότι εσείς χαρακτηρίσατε το θεσμό, ως μόδα, ως πολυτέλεια και θα αναγνωρίσω επί πλέον την ειλικρίνειά σας ότι τον αντιμετωπίζετε σαν ένα θεσμό μεταβατικό, γιατί ήδη δηλώσατε ότι μετά από δέκα χρόνια, δεν θα χρειάζεται. ?ρα, πολύ σωστά σας μίλησαν για «μπάι μπας» και όλα αυτά που είπαν οι προηγούμενοι συνάδελφοί μας. Στόχος σας, λοιπόν, είναι να καταργήσετε σε δέκα χρόνια το θεσμό. Είναι δικά σας τα λόγια, δική σας η ομολογία.
Είπατε ακόμη ότι συστήθηκε στο πόδι. Προφανώς, κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ: Είναι δικολαβίστικο επιχείρημα αυτό.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Δικολάβος μπορεί να είστε εσείς, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, μη διακόπτετε, κύριοι συνάδελφοι.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Σας σέβομαι όλους σας και ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν χρησιμοποιώ εκφράσει που υποτιμούν συναδέλφους. Πρέπει να γνωρίζετε άλλωστε ότι παλιά στο χωριό μου υπήρχαν κάποιοι δικολάβοι αξιολογότατοι. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους χαρακτηρισμούς, γιατί οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα βλάπτουν και κυρίως όταν τα χρησιμοποιούν, κύριε συνάδελφε, όσοι δεν έχουν να πουν ουσιαστικά. Τότε πάμε στα κοσμητικά και στα επίθετα. Ας το έχετε υπόψη σας αυτό.
Σας άκουσα να μιλάτε για σταθερή θεσμική υπόθεση των ΚΕΠ και τόσα άλλα. Το θέμα, όμως, είναι ότι υποσχεθήκατε τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού του ΚΕΠ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Όχι, όλου του προσωπικού.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Όλου. Σας κατέθεσε τα χαρτιά ήδη, θα σας καταθέσω και εγώ άλλα τόσα.
Σήμερα, λοιπόν, πού είναι τα δικά σας σχέδια; Είναι δε τόσο καλά τα σχέδιά σας, που πριν από δύο μήνες ακριβώς, η πρώτη απόφαση που βγάλατε είχε επιπλέον πεντακόσιες θέσεις. Πείτε, λοιπόν, με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό ότι περιορίζουμε αυτές τις θέσεις, διότι ο κ. Αλογοσκούφης –όπως το είπατε στο τέλος- δεν μας εγκρίνει τα χρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια και μάλιστα διαβάζω σήμερα, ότι είπατε ακόμη, ότι αν κάνω πίσω, αύριο δεν θα είμαι Υπουργός.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Αυτό είναι αίσχος.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΝΝΟΥ: Ακούστε. Εάν αυτό είναι αλήθεια….
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Αυτό είναι μία κακοήθεια γι’ αυτόν που το είπε και γι’ αυτόν που το έγραψε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Να ολοκληρώσω παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, αφήστε τον να ολοκληρώσει.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Λέω, ότι διάβασα αυτό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Επαναλαμβάνω, ότι είναι μία κακοήθεια γι’ αυτόν που το έδωσε στο δημοσιογράφο και γι’ αυτόν που το έγραψε, χωρίς να το διασταυρώσει.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Σε ποιον αναφέρεστε;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Σ’ αυτόν που το είπε και σ’ αυτόν που το έγραψε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ, λοιπόν, αν αυτό είναι αλήθεια, ρωτώ….
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): ….ήταν όλη η ΚΕΔΚΕ εκεί και όλη η ΕΝΑΕ.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Ερωτηματικά το θέτω, να σας προστατεύσω θέλω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): …διότι εγώ είμαι υπεύθυνος και…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε έτσι μεταξύ σας.
Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπαϊωάννου δέχεται να απαντήσετε κανονικά και ορθόδοξα χωρίς διακοπές.
Κύριε Παπαϊωάννου ετέθη ένα θέμα προσωπικό που εθίγει ο Υπουργός…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν είναι έτσι….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Προφανώς το θέσατε ως ερώτημα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να μου κρατήσετε μόνο το χρόνο μου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Διέθεσα τρεις ολόκληρες ώρες για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ και τρεις ολόκληρες ώρες με τους εκπροσώπους της ΕΝΑΕ. Δεν ελέχθη τέτοιο πράγμα.
Εγώ στις 7 Σεπτεμβρίου πήρα την υπογραφή του κ. Δούκα. Το δύσκολο είναι να περάσει από τον κ. Δούκα. Πήρα, λοιπόν, την υπογραφή του κ. Δούκα αλλά έκανα δεύτερες σκέψεις όταν κοίταξα βαθύτερα και είδα τα δημοσιονομικά προβλήματα. Διότι η κυβέρνηση δουλεύει συλλογικά. Εγώ σ’ αυτή την περίπτωση λειτούργησα με την υπογραφή στο χέρι του Υπουργείου Οικονομικών ως Υφυπουργός Οικονομικών και είπα ότι δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε δύο θέσεις εκεί όπου για μία πράξη χρειάζονται σαράντα ημέρες και εξορθολόγησα το σύστημα. Το δημόσιο χρήμα πρέπει να το σεβόμαστε και δεν είναι αυτό που έγραψε ΤΟ ΒΗΜΑ δυστυχώς, το οποίο μετέφερε κάποιος κακοήθης από τους συνομιλητές μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, συνεχίστε κύριε Παπαϊωάννου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εκείνο που ήθελα να πω και επικαλέστηκα, όπως είδατε τελείως ρητορικά, όλη αυτή την υπόθεση είναι γιατί θέλω να ενισχύσω τη βαθιά πεποίθησή μου ότι η περικοπή αυτή έγινε λόγω των στενών δυνατοτήτων, που είναι μια άλλη μεγάλη υπόθεση, του κρατικού προϋπολογισμού. Διότι διαφορετικά δεν εξηγείται η υπαναχώρηση της κυβέρνησης –και αυτό είναι ευθεία ερώτηση προς εσάς- γιατί πριν από δύο μήνες είχατε άλλο σχεδιασμό και μετά από δύο μήνες αλλάξατε το σχεδιασμό. Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται σαφή απάντηση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Διότι μας οδηγήσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ να μη διακόπτετε. Θα απαντήσετε στη δευτερολογία σας. Αφήστε τον κ. Παπαϊωάννου να ολοκληρώσει και να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ?κουσα τον Υπουργό και τον κύριο Υφυπουργό να αναφέρονται στην επισκεψιμότητα, στις εξυπηρετήσεις και μάλιστα είπαν ότι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή ένας θεσμός που κτίστηκε τον πρώτο χρόνο, που δεν είχε αναγνωσιμότητα, που κάθε μέρα θα έπρεπε να προστίθενται και νέες εξυπηρετήσεις και νέες αρμοδιότητες, δεν θα αποκτούσε μια δυναμική από μόνος του; Δηλαδή ο θεσμός θα λειτουργούσε έτσι στην αρχή και γι’ αυτό το μεγάλο θέμα πρέπει να χειροκροτήσουμε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και τον κ. Παυλόπουλο;
Επιτέλους, ας προσγειωθούμε και ας αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Τώρα που εσείς κύριε Ανδρεουλάκο μας είχατε πει για μόδα, πιστεύω ότι με μετρήσεις και θα έλθω αμέσως σ’ αυτό για να δούμε ποιες είναι οι μετρήσεις παραγωγικότητας που είπατε, ξεπεράσατε τη μόδα και σήμερα πάτε σε μια άλλη μόδα που κόβετε συνέχεια και μας πάτε στις μίνι φούστες. Αυτό κατάλαβα ότι πάτε να κάνετε μέσα από μια δική σας επιλογή για υποβάθμιση ενός τόσο χρήσιμου θεσμού.
Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει και μια λέξη στην πολιτική που έχει μεγάλη αξία και είναι η λέξη «αναξιοπιστία».
Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή κύριοι συνάδελφοι ευχαριστημένους πολίτες, μια υπηρεσία που αναβάθμισε στη συνείδηση των πολιτών το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας –και αυτό λέει η περίφημη έκθεση- μαζί βέβαια και με μια άλλη καινοτομία, την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών –και αυτό έργο του ΠΑΣΟΚ- και έχουμε δυσαρεστημένους υπαλλήλους. Γιατί τους υποσχεθήκατε, γιατί τους εμπαίξατε. Προσπαθεί κάθε φορά ο κ. Παυλόπουλος να κάνει το λάθος εδώ και να αναφέρεται τι είχαμε πει εμείς για τους συμβασιούχους ότι τους είχαμε ομήρους.
Εμείς είχαμε διακόσιες χιλιάδες «ομήρους συμβασιούχους» που εργάζονταν. Ήταν εκεί, ζούσαν, είχαν την ελπίδα και σωστά οι άνθρωποι, της τακτοποίησης. Εσείς όμως τους διώξατε. Από τις διακόσιες χιλιάδες δεν τακτοποιήσατε ούτε το 15%. Με τους άλλους εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες που είναι στην ανεργία τι γίνεται; Είναι καλύτερα αυτή τη στιγμή που είναι στην ανεργία από να ήταν επί συμβάσει υπάλληλοι; Έτσι έχετε εκπληρώσει το χρέος σας απέναντι στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που άκουσαν στην προεκλογική περίοδο, δυστυχώς και δια στόματος Πρωθυπουργού;
?ρα, λοιπόν, έχουν τον εμπαιγμό αυτή τη στιγμή. Έχουν τις εργασιακές τους σχέσεις. Είπα στην αρχή ότι οι εργασιακές τους σχέσεις, ήταν και προγράμματα STAGE, που δεν είχαν κοινωνική ασφάλιση –κανένα πρόβλημα, δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη- που είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών κλπ.
Αλλά όλα αυτά είχαν δρομολογηθεί. Αυτοί οι άνθρωποι στο βαθμό που θα αποκτούσαν την εμπειρία -και την απέκτησαν- να ενταχθούν στο όλο σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Και σήμερα τους στερείτε αυτό το δικαίωμα και γι’ αυτό σας ελέγχουμε. Και τους στερείτε απ’ ό,τι λέτε, κύριε Ανδρεουλάκο, με την μέτρηση της παραγωγικότητας. Δηλαδή, ποια μέτρηση; Μια μέτρηση που έχει να κάνει με μια ιδεολογία -δεν είναι τυχαία η μέτρηση- του οικονομισμού, του νεοφιλελευθερισμού. Τα μετράμε και άμα βγαίνει σας πληρώνουμε. Λες και έχουμε μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν τα μετράμε ή μας βγαίνουν αρνητικά; Σας διώχνουμε.
Εγκαταλείπουμε λοιπόν τα χωριά, εγκαταλείπουμε τις νησιωτικές περιοχές, γιατί είναι φανερό ότι με έναν υπάλληλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κάποια στιγμή ο ένας υπάλληλος θα πάρει άδεια. Δικαιούται ένα μήνα το χρόνο άδεια. Δικαιούται κάποια στιγμή να αρρωστήσει. Δικαιούται μια μέρα να έχει περισσότερη δουλειά. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει δημόσια υπηρεσία να προσφέρει υπηρεσία στους πολίτες με έναν μόνο υπάλληλο; Αυτό είναι αδιανόητο. Να όμως πως μετράτε εσείς την παροχή υπηρεσιών. Και πως αντιμετωπίζετε και τον ίδιο τον εργαζόμενο. Αυτές είναι οι αλήθειες, κύριε συνάδελφε.
Να σας πω παρακάτω; Η παραγωγικότητα μετράται με τον πληθυσμό και την δυνατότητα της τοπικής οικονομίας, απ’ ό,τι λέτε και διαβάζω εδώ; Μα σήμερα τα ξεχασμένα χωριά μας δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες τοπικής οικονομίας. Πώς θα τα αναπτύξουμε; Πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο εκεί; Πού είναι η λογική της περιφερειακής ανάπτυξης; Πού είναι η λογική της στήριξης των εγκαταλειμμένων περιοχών; Πού είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νησιώτικες περιοχές; Πού είναι η ξεχασμένη Ελλάδα;
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη δική μας και τη δική σας σκέψη. Εμείς εκλαμβάνουμε τη δημόσια υπηρεσία ως κοινωνική υπηρεσία. Ως υπηρεσία του συνόλου. Και πρέπει να πληρώσουν κάποιοι άλλοι μέσα από τη φορολογική αν θέλετε διαδικασία για να μπορούν να σταθούν τα χωριά μας και να έχουν και αυτοί οι ξεχασμένοι έλληνες μια στοιχειώδη υπηρεσία. Και αυτές είναι οι μεγάλες μας ιδεολογικές διαφορές. Εσείς βέβαια κινηθήκατε εδώ με συνέπεια όσον αφορά στη δική σας ιδεολογία.
Τελειώνοντας να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι το συνδέσατε με μια λογική ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και αυτοί οι υπάλληλοι δεν θα χρειάζονται μετά από 10 χρόνια. Κατ’ αρχήν σας έδωσε ο κ. Μπένος και οι άλλοι συνάδελφοι, εμπεριστατωμένα ποιο είναι το περιεχόμενο και η αποστολή. Προφανώς θα εγκαταλειφθούν αν δεν προσθέσουμε νέα καθήκοντα και νέες αρμοδιότητες. Ήδη εσείς ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε, η γωνιά του αγρότη, το εγκαταλείψατε στην ουσία. Περί αυτού πρόκειται. Αν δεν προσθέσετε νέες αρμοδιότητες και δεν δώσετε νέα καθήκοντα προφανώς θα εγκαταλειφθούν. Αλλά εκεί κρίνεται το θέμα της παραγωγικότητας. Έφυγαν τα διαβατήρια. Καλώς. Αλλά θα πρέπει να προσθέσετε νέες αρμοδιότητες.
Είπατε ακόμα «ξέρετε εμείς θα τα μετεξελίξουμε σε κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών». Δηλαδή, τι ήσαν μέχρι τώρα; Τι κάνατε εσείς ώστε το κέντρο να γίνει κέντρο ολοκληρωμένων συναλλαγών; Ξέρετε τι κάνατε; Η χορήγηση εισιτηρίου θεάτρου ΟΓΑ. Δηλαδή, είναι ολοκληρωμένη συναλλαγή η χορήγηση του εισιτηρίου θεάτρου ΟΓΑ; Τι να κάνουμε δηλαδή; Έτσι ήσαν όλες; Δηλαδή, σε τι διαφέρει σε σχέση με τις άλλες; Αντί να πείτε ότι βρέθηκε μια κυβέρνηση και έδωσε στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ εισιτήρια για να πηγαίνουν στο θέατρο, μας λέτε ότι αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά. Επιτέλους λέω ας βάλλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
Κύριε Υπουργέ, για να συνεννοηθούμε. Αυτοί οι άνθρωποι αυτοί τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους. Και βρίσκονται δικαιολογημένα στους δρόμους γιατί έχουν μια αγωνία και δεν θέλουν να πάνε σε ένα σκληρό μεταξύ τους ανταγωνισμό που δεν ξέρουν που θα οδηγήσει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τα υποκείμενα πάνω στα οποία στηρίχθηκε ένα σύστημα για να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη και οι άνθρωποι εργάστηκαν και εργάστηκαν μάλιστα επί δυο χρόνια –ίσως και παραπάνω- με σκληρές συνθήκες για τους ίδιους και όσον αφορά στις αμοιβές τους κλπ.
Τους αμφισβητήσατε το δικαίωμα στην απεργία, κύριε Υπουργέ. Και τους είπατε να περικοπεί και ο μισθός τους. Τα θυμάστε αυτά που κάνατε. Αυτά είναι δυστυχώς η λογική σας απέναντι στους εργαζόμενους Μια λογική δηλαδή ότι πρέπει συνέχεια να χτυπάμε τους εργαζόμενους και να στηρίζουμε κάποιους άλλους. Εμείς σας καλούμε να αναθεωρήσετε πολιτική σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Πρωτίστως όμως αυτή τη στιγμή να αναθεωρήσετε την πολιτική σας και να επαναφέρετε τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση. Κάντε τουλάχιστον αυτό που λέει η ΕΝΑΕ, αυτό που λέει η ΚΕΔΚΕ -δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της- και ελάτε τουλάχιστον στην προκήρυξη σε μια πρώτη φάση που είχατε πριν από δυο μήνες, την οποία -όπως είπα- αδικαιολόγητα και με βαρύ για εσάς πλήγμα αναξιοπιστίας πήρατε πίσω.
Επιτέλους, κύριε Υπουργέ, μην ολισθαίνετε σε αυταρχισμό. Αφουγκραστείτε την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα. Δεν εξυπηρετείτε έτσι μόνο αυτούς που είναι στο δρόμο, θα εξυπηρετήσετε πιο καλά τον Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα εκείνο τον πολίτη που δεν έχει, όπως έχουν άλλοι, τη δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες αρχές.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαϊωάννου.



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »