Επερώτηση με θέμα "Προβλήματα στη Δικαιοσύνη"

23-05-2006


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ....

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΘ΄

Αθήνα, σήμερα στις 22 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 65/41/9.5.2006 Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνου Ρόβλια, Γεωργίου Παπανδρέου, Αλέξανδρου Ακριβάκη, Βασιλείου Έξαρχου, Σωκράτη Κοσμίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Λάζαρου Λωτίδη, Θεόδωρου Πάγκαλου, Ηλία Παπαηλία, Ιωάννη Παρασκευά, Φίλιππου Πετσάλνικου, Νικόλαου Σαλαγιάννη, Ανδρέα Φούρα, Χαράλαμπου Καστανίδη και Δημητρίου Ρέππα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με θέματα δικαιοσύνης.
Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ρέππας, ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το συνάδελφο κ. Μιλτιάδη Παπα?ωάννου.
Το λόγο έχει πρώτος επερωτών, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παπαιωάννου έχει το λόγο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κάνουμε μια κοινή διαπίστωση με τον κύριο Υπουργό, ότι δηλαδή έχουμε μια αβυσσαλέα διαφορά πολιτικής απέναντι στην αντιμετώπιση γενικότερα των δημοκρατικών θεσμών και ιδιαίτερα του χώρου της δικαιοσύνης.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, επιλέξαμε ηγεσίες στο χώρο της δικαιοσύνης, τις οποίες όμως ποτέ δεν εμπλέξαμε σε πολιτικά παιχνίδια, ποτέ δεν διανοηθήκαμε ότι μπορούσαμε να τις οδηγήσουμε και να γίνουν ουσιαστικά οι άνθρωποι που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, κάτι που κάνατε και συνεχίζετε να το κάνετε συνειδητά. Αυτό είναι το κύριο αντικείμενο σήμερα αυτής της επερώτησης.
Η διαπίστωση των χρόνιων προβλημάτων στην ελληνική δικαιοσύνη δεν σας απαλλάσσει. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Το ζήτημα είναι ότι την τελευταία διετία όμως υπάρχει ένα πρωτόγνωρο κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των δικαστών, το οποίο καθημερινά εισπράττουν από τους πολίτες.
Αυτά, κύριε Υπουργέ, τα λέει η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Είναι κρίμα που σήμερα ήρθατε εδώ και δεν ξέρετε γιατί απεργούν οι δικηγόροι της χώρας. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ αυτό. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Όλο αυτό ως απόρροια, λέει, της αποπειρώμενης κάθαρσης στο χώρο της δικαιοσύνης, η οποία εξαντλείται μέχρι τώρα περί το Γιοσάκη. Αυτά λένε οι δικηγόροι όλης της χώρας. Σε αυτούς απαντάτε; Εμείς διαπιστώνουμε τα ίδια που διαπιστώνει σήμερα ο δικηγορικός κόσμος.
Είπατε ακόμα ότι υπάρχει μια ποινή παραπάνω. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων τα τελευταία δυο χρόνια, κύριε Υπουργέ, αυξήθηκε 10%. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αυξήθηκαν οι προφυλακίσεις. Όλη αυτή η κατάσταση υπάρχει ως αποτέλεσμα αυτού του νοσηρού κλίματος, το οποίο ξέρετε πότε ξεκίνησε, κύριε Υπουργέ; Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε «παραλάβαμε μια διεφθαρμένη δικαιοσύνη».
Εδώ είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας είναι ότι, ναι υπάρχουν και επίορκοι δικαστές και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά μέσα από έλεγχο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να παρατείνεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, γιατί και εδώ κάνατε πολιτικά παιχνίδια. Αυτό εσείς το λέτε ολοκλήρωση αλλά περί αυτού πρόκειται.
Το σημαντικότερο από όλα, το βαρύτατο πλήγμα κατά της δικαιοσύνης είναι ότι προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε το έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Εσείς, κύριε Υπουργέ, θα αναγγείλετε τις διώξεις; Εσείς θα βγάλετε ποινές; Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας ή τα αρμόδια θεσμικά όργανα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Αυτό που κάνατε, ως Υπουργός Δικαιοσύνης να πάτε στον ʼρειο Πάγο και να λάβετε γνώση του περιεχομένου των ανακρίσεων, είναι όχι μόνο παράνομο αλλά αντισυνταγματικό. Ούτε αυτό το ξέρετε; Δεν ξέρετε δηλαδή ότι το περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης το ξέρουν μόνο ο ανακριτής και ο εισαγγελέας και κανένας άλλος; Ούτε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έπρεπε να λάβει γνώση του περιεχομένου των ανακρίσεων.

Και βγήκατε και προαναγγείλατε εσείς διώξεις και μετά από λίγο καιρό στο ίδιο και μεγαλύτερο ατόπημα υπέπεσε ο εκλεκτός σας Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Και να κάνω μια παρένθεση εδώ. Εμείς δεν επιλέξαμε ποτέ επίορκο δικαστή για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Και έχετε τα στοιχεία στα χέρια σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Όχι και επίορκος! Υπερβάλλετε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτά που σας λέω! Υπάρχουν αποφάσεις του δικαστηρίου, του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αντιλαμβάνεστε τι λέτε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πλήρως!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Παπαϊωάννου, αντιλαμβάνεστε τι λέτε τώρα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πλήρως!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Μήπως δεν έχετε επίγνωση της λέξεως;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πλήρως! Με απόφαση δικαστηρίου. Παρακαλώ μη με διακόπτετε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αντιλαμβάνεστε βέβαια τι λέτε τώρα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Επίορκος ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου! Εκτός εάν δεν ξέρετε τι θα πει «επίορκος».
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μη με διακόπτετε!
Και βγαίνει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μη διακόπτετε, κύριε συνάδελφε. Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Μπορούμε να αντιδρούμε σαν άνθρωποι.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να αντιδράτε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Όχι και επίορκος ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ! Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συνεχίζω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Είναι ντροπή σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν αποφάσεις του Εφετείου ότι ψευδόρκησε. Όταν ψευδορκεί ο σημερινός Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και απ’ όλους επιλέγετε αυτόν, αυτή είναι η απάντηση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: Εκτός αν δεν ξέρετε τι θα πει «επίορκος».
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ακούστε. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ανέλεγκτη δικαιοσύνη.
Πάμε παρακάτω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει «επίορκος», κύριε συνάδελφε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στην Ένωση, λοιπόν, Εισαγγελέων Ελλάδας ήρθε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου και προανήγγειλε άλλες διώξεις και «φωτογράφισε» συγκεκριμένους δικαστές εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί καν ούτε πειθαρχική αγωγή ούτε έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία. Αυτό δεν σας ενόχλησε, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι πώς θα κάνουν καλά τη δουλειά τους;
Να συνεχίσω, σε σχέση με το μεγάλο θέμα του «πόθεν έσχες». Τι είπαμε εμείς; Προφανώς οι δικαστές είναι εκείνοι που πρώτοι έπρεπε να συμμορφωθούν με το νόμο. Όχι όμως επιλεκτικές διώξεις! Και τα στοιχεία δεν είναι δικά μας. Είναι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μόνο για το 2004 δυστυχώς χίλιοι τετρακόσιοι δικαστές και εισαγγελείς δεν υπέβαλαν δηλώσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Μην επιμένετε. Είναι ανακριβές.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα στοιχεία είναι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Από αυτές ασκήθηκαν μόνο για τριακόσιους είκοσι πέντε. Με ποια κριτήρια;
Να πάω λοιπόν λίγο παρακάτω στα ζητήματα τα συγκεκριμένα. Σε σχέση λοιπόν με τα ζητήματα του παραδικαστικού κυκλώματος, ακούσατε ποτέ να πούμε εμείς να μην προχωρήσει η κάθαρση σε βάθος και γρήγορα; Γιατί όμως αυτό δεν προχωράει γρήγορα; Φθάσαμε στο σημείο και υπάρχει αυτή τη στιγμή εφέτης που προήχθη και δεν έπρεπε να έχει τις υποθέσεις στα χέρια του και τις έχει. ʼλλοι δικαστές δεν υπάρχουν; Δηλαδή ένας- δύο άνθρωποι πρέπει να βγάλουν αυτή την υπόθεση πέρα; Δεν έχετε εμπιστοσύνη σε άλλους; ʼρα λοιπόν να μην πηγαίνουμε σε ζητήματα τα οποία εμείς δεν έχουμε βάλει.
Δεύτερο ζήτημα: Επιλεκτική αναψηλάφηση πειθαρχικών υποθέσεων. Σας είπε προηγουμένως ο κ. Ακριβάκης πολύ σωστά ότι ο κ. Λινός απάντησε αντί για σας. Το θεωρείτε σωστό; Σ’ εσάς κάναμε την ερώτηση, δεν την κάναμε στον κ. Λινό. Σ’ εσάς απευθύνεται. Και κάποια στιγμή μας είπε ακόμη ότι, ξέρετε, αναφέρεστε –λέει- σε κάποιον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου –να μη λέω ονόματα εδώ- διότι αυτός προαλείφεται να γίνει και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εμείς τα είπαμε αυτά; Και είναι γνωστό ότι δεν έχει ούτε τις τυπικές προϋποθέσεις ακόμα.
Εγώ όμως ρωτώ: Δεν είναι πειθαρχικό το ζήτημα -αφήστε όλα τα άλλα- ότι ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχτισε χωρίς άδεια; Έκτισε ολόκληρο σπίτι χωρίς άδεια. Δηλαδή έχει το απαιτούμενο ήθος και κύρος να κάνει αυτή τη δουλειά που κάνει; Και πήγε μετά από δέκα χρόνια να το νομιμοποιήσει. Συμφωνείτε, κύριε Υπουργέ; Γιατί αν συμφωνείτε, έχουμε άλλη αντίληψη για το ποιο κύρος και ποιο ήθος πρέπει να έχει ο κάθε δικαστής.
Να σας θυμίσω για την υπόθεση της ΔΕΚΑ ότι έχουν βγει στελέχη σας κατ’ επανάληψη και έχουν βάλει κι ότι οι ποινές θα είναι αυστηρές; Ξέρετε ότι έχει αλλάξει το κατηγορητήριο τέσσερις φορές γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Ξέρετε ότι έγινε μια ακροαματική διαδικασία είκοσι ημερών και ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία. Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι: Πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου είναι η 9/1999 απόφαση. Τη χρεώνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε αντεισαγγελέα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί, γιατί όλα έχουν γίνει εντάξει, και μετά φεύγει και πηγαίνει σε άλλον αντεισαγγελέα, για να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε σήμερα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί, που είναι δημόσιοι λειτουργοί, στερούνται και του φυσικού τους δικαστή, που και αυτό έχει να κάνει με προστασία του Συντάγματος. Ούτε αυτό σας ενοχλεί κύριε Υπουργέ, διότι πρέπει σώνει και καλά επειδή εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι για να τους καταδικάσουμε –γιατί αυτά είχαμε πει προεκλογικά σε σχέση με το Χρηματιστήριο- οπωσδήποτε να τιμωρηθούν κάποιοι. Αν αυτό δεν είναι ωμή παρέμβαση, ποια είναι; Και λέτε: Εμείς; Τίποτα! Δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο Πρόεδρος, μόνος του το ζήτησε; Δεν συνεννοήθηκε μαζί σας;
Σας είπε ο κ. Ρόβλιας: Μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει γραπτή η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών;

Έτσι πάμε να λύσουμε τα ζητήματα;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Ακούστε με κύριε Υπουργέ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Σας το λέω κύριε Ρόβλια, δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Θα επανέλθω.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Και γιατί, κύριε Υπουργέ, μιας και υπήρχε το θέμα του Χρηματιστηρίου και όλα αυτά πριν παραγραφούν εσείς δεν τα φέρατε εδώ στην Α΄ Σύνοδο, στη Β΄ Σύνοδο; Γιατί το αφήσατε αυτό το ζήτημα; Ο κ. Κωστόπουλος είναι το ζήτημα ή ο κ. Καραμανλής; Εγώ είμαι περίεργος να δω τι θα πει στον ελληνικό λαό. Περιμένει μέσα από τις στημένες δίκες για να καταλήξει και για να επιβεβαιώσει αυτά τα οποία έλεγε προεκλογικά; Αυτές είναι οι παρεμβάσεις σας.
Να σας πάω σε σχέση με τα ζητήματα τα οποία είπατε προηγουμένως; Για την αύξηση των αντιπροέδρων τα είπα. Να μην επανέλθω σ’ αυτά. Να προσθέσω σε σχέση με το άλλο θέμα που έθεσε ο κύριος Υπουργός και αφορά το θέμα της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης. Όλοι συμφωνούμε και τέτοια μέτρα έχουν παρθεί στο παρελθόν και εμείς είπαμε ελάτε να συζητήσουμε και να δούμε ακόμη περισσότερα μέτρα. Κανένας δεν έχει αντίρρηση. Όμως, δεν μπορεί κάθε μέρα να λέει, να, τα θετικά αποτελέσματα. Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα, κύριοι συνάδελφοι; Κατατέθηκε το δικόγραφο σε Μονομελές Πρωτοδικείο στις 16.12.2005 και η δικάσιμος είναι 1.3.2007. Κατατέθηκε το δικόγραφο 27.3.2006 και η δικάσιμος είναι 20.9.2007. Κατατέθηκε το δικόγραφο 21.7.2005 και η δικάσιμος είναι 22.2.2007. Πόσα θέλετε να σας φέρω; Να σας φέρω αυτά που επικαλείται σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος; Και ξέρετε τι γίνεται; Γράφουν πενήντα υποθέσεις στο πινάκιο, εκδικάζονται οι δεκαπέντε-είκοσι, αναβάλλονται για μετά από δεκαοκτώ μήνες, κάνουν άλλους δεκαοκτώ μήνες να βγουν οι αποφάσεις και είμαστε στο ίδιο αποτέλεσμα.
Εμείς είπαμε, ναι, υπάρχει θέμα σε σχέση με την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε μέτρα αποτελεσματικά όμως και όχι μέτρα για να κάνουμε εντυπώσεις και να λέμε ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, δεν βελτιώθηκαν.
Να πάω τώρα στη μεγάλη υπόθεση, μιας και την αναφέρατε, του σκανδάλου των υποκλοπών. Είπατε ότι έπρεπε να διαταχθεί προκαταρτική εξέταση. Να δεχθώ κατ’ αρχήν την άποψή σας παρ’ ότι υπάρχει βεβαιότητα ότι μπορούσατε να διατάξετε απευθείας διενέργεια ανάκρισης. Αλλά, να ξεκινήσουμε με τη δική σας θεώρηση. Την επόμενη μέρα, όταν ο κ. Κορωνιάς στο γραφείο σας υπέβαλε υπόμνημα και ομολόγησε το έγκλημα –το έγκλημα είναι ομολογημένο- τι χρειάζονταν η προκαταρκτική εξέταση παραπέρα; Μετά από λίγες μέρες μας είπε ο κ. Κοραντής στην Επιτροπή της Βουλής ότι υπέβαλε υπόμνημα και λέει, μας απασχολούσε να βρούμε τους δράστες. Δεν γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, που δεν είστε πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ασφαλώς, αλλά είστε ένας έγκριτος δικηγόρος, ότι το θέμα του να βρεθούν οι δράστες είναι θέμα της κύριας ανάκρισης; Γιατί, λοιπόν, έπρεπε να περάσουν έντεκα και δώδεκα μήνες για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα; Αυτό δεν σας απασχολεί; Γιατί να μην κάνουμε τους συνειρμούς μας εμείς, όταν αυτή τη στιγμή έχουμε μία υπόθεση αυτή και την άλλη υπόθεση των πακιστανών που και εκεί η μήνυση για έξι μήνες είχε χαθεί στα αρχεία, ότι αυτό συνδέεται με την παράταση της θητείας του κυρίου Παπαγγελόπουλου; Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει όλος ο κόσμος. Κοιτάξτε μέσα στο Δικαστικό Σώμα, μέσα στους δικηγόρους να δείτε τι γίνεται.
ʼρα, δυο μεγάλες υποθέσεις οι οποίες είχαν να κάνουν από τη μια μεριά με την ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη με την ασφάλεια της χώρας, προσπαθήσαμε να τις συγκαλύψουμε, να τις αποκρύψουμε. Και είμαστε ικανοποιημένοι στο τέλος, διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά από έντεκα μήνες, μετά από δέκα καταθέσεις που πήρε όλες κι όλες –και καταθέσεις τυπικές, γιατί όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ούτε καν του είπε ο ζήτημα- προσέξτε, έκανε πλημμεληματική μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ το αίτημα αφορά τη διακινδύνευση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Δηλαδή αφορά κακούργημα. Καλά έκανε τη δουλειά του ο κ. Παπαγγελόπουλος; Αυτή την αίσθηση έχετε; Γιατί, λοιπόν, σε όλα αυτά δεν απαντάτε;
Υπήρχε η περίπτωση Τσαλικίδη. Γιατί αυτή η υπόθεση δεν συσχετίστηκε από την αρχή; Την αφήσαμε απέξω παρότι από την πρώτη μέρα ο κ. Κορωνιάς είπε ότι έχουμε και ένα γεγονός εδώ –άλλη διαδικασία, άλλος φάκελος ξεχωριστός- και από την άλλη μεριά εσείς ισχυρίζεστε ότι εδώ έγιναν όλα καλώς.
Να πάμε στην υπόθεση Πακιστανών; Σας παρακαλώ να διαβάσετε τα Πρακτικά της συζήτησης που έγινε εδώ στην αρμόδια Επιτροπή. Είχε πει τότε ο κ. Βουλγαράκης και εσείς ότι σε σχέση με τη διαπίστωση του εγκλήματος –διότι είχατε αρνηθεί, είχατε πει ότι δεν διεπράχθη τέτοιο έγκλημα στη χώρα μας κατ’ επανάληψη και ότι αυτό είναι προβοκάτσια ή φιάσκο- όταν τελειώσει η προκαταρκτική εξέταση, τότε θα γελάσουμε! Και ήρθε η προκαταρκτική εξέταση και ήρθε το αποτέλεσμα. Διαπιστωμένη η πράξη. Τι έχετε να πείτε σε σχέση με αυτά; Ή μήπως συμμερίζεστε την άποψη του κυρίου Πολύδωρα ο οποίος χθες μας είπε, ξέρετε, πρόκειται περί ενδοπακιστανικού ζητήματος και δυστυχώς πήγε και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ορκίστηκε γι’ αυτό, ότι δηλαδή περί αυτού πρόκειται;
Και βγαίνει ο κ. Πολύδωρας και λέει απ’ αυτό το Βήμα αυτά που είπε και αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Τι αποτελεί τότε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης; Και λέει για πιστοποιητικά, για τα άλλοθι και όλα αυτά, δηλαδή μπήκαμε και επί της ουσίας της υπόθεσης. Ακούσατε ποτέ τίποτα επί της ουσίας, επί του περιεχομένου των φακέλων της υπόθεσης; Εμείς πράξεις κρίνουμε και Υπουργών και συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών. Περί αυτού πρόκειται, κύριε Υπουργέ.
Αναφερθήκατε στην υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου αφαιρέθηκε η βουλευτική έδρα κ.λπ. Να μην τα θυμίζω όλα. Ξέρετε ότι υπάρχει έγγραφη καταγγελία μέλους του ΑΔΑΕ που ήταν και ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και πήγαινε σε όλες τις υποθέσεις, ότι δεν ειδοποιήθηκε και ειδοποιήθηκε αυτός που εσείς επιλέξατε ως αντιπρόεδρο και με μία ψήφο άλλαξε η πάγια νομολογία και συγγενικό πρόσωπο του Πρωθυπουργού αναγορεύτηκε Βουλευτής; Αυτή δεν είναι η αλήθεια;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι στην ΑΔΑΕ.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το ανέφερα, κύριε Πρόεδρε, επειδή έχω την ΑΔΑΕ συνέχεια. Ήθελα να πω στο ΑΕΔ. Περί αυτού πρόκειται.
Μας είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι για τα ζητήματα των γενικών διευθυντών και για όλα αυτά τα ζητήματα, τις προαγωγές κ.λπ. και ιδιαίτερα για το Υπουργείο Προεδρίας ότι είχαν πάει στο αρμόδιο τμήμα, ότι προσδιορίστηκε δικάσιμος και αφού προσδιορίστηκε η δικάσιμος, την πήρε μετά η Ολομέλεια, την πήγε και την ανέβαλε, ώστε να έχει περάσει τριετία όταν εκδικαστεί η υπόθεση, ώστε να είναι άνευ αντικειμένου, γιατί οι προαγωγές που κάνατε στο χώρο της δημόσιας διοίκησης είναι όλες παράνομες; Αυτά δεν σας απασχολούν, κύριε Υπουργέ, ως Υπουργό της Δικαιοσύνης; Ούτε αυτά τα γνωρίζετε.
Θα σας πάω σε κάτι άλλο και θα τελειώσω μ’ αυτό γιατί τελείωσε ο χρόνος μου. Έχω και τη δευτερολογία. Θα σας πω το εξής: Σας ζητήσαμε να μας αναφέρετε κάποια θέματα σε σχέση με το σωφρονιστικό σύστημα και κυρίως τη «Θέμις Κατασκευαστική». Μας δώσατε κάποιες απαντήσεις. Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί για το σωφρονιστικό σύστημα θα κουβεντιάσουμε άλλη μέρα αναλυτικά, τι παραδώσαμε, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα, τι γίνεται με τη «Θέμις Κατασκευαστική», για το διάτρητο και το κατασκευασμένο –αν θέλετε- πόρισμα. Θα τα πούμε όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τίποτα δεν θα μείνει έτσι.
Εγώ θέλω να μου απαντήσετε στο εξής: Είναι δυνατό να μας απαντάτε –και αυτό αφορά και την Πρόεδρο της Βουλής και παρακαλώ να μεταφερθεί στην κυρία Πρόεδρο- ότι τα ονόματα των προσληφθέντων υπαλλήλων δεν αναφέρονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων; Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι. Είπαμε να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που προσελήφθησαν μέσα από διαβλητές διαδικασίες. Και λέει: «Δεν σας λέμε τα ονόματα». Για ποια προσωπικά δεδομένα μιλάμε; Ζητήσαμε εμείς την ομάδα αίματος; Ζητήσαμε να μας πουν ποια είναι αυτά τα άτομα. Αυτά τα ξέρει όλος ο κόσμος αν πάει και τα ζητήσει και ο Υπουργός δεν μας λέει τα ονοματεπώνυμα αυτών που προσελήφθησαν.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό είναι έμμεση ομολογία αδιαφανών διαδικασιών.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τι είναι όλο αυτό, κύριε Υπουργέ; Έρχεστε και μας λέτε για τη «Θέμις Κατασκευαστική». Μπορείτε να μου πείτε αυτήν τη στιγμή τι προσόντα έχει ο διευθύνων σύμβουλος; Τέως δήμαρχος –προσέξτε- και προΐσταται τεχνικών, μηχανικών, κ.λπ.. Αυτή είναι η αξιοκρατία. Και πολλά άλλα, αλλά όπως είπα, αυτά δεν είναι της ώρας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Ο δήμαρχος δεν είναι επαγγελματική ιδιότητα. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το βιογραφικό του…
Μπορεί να μας πει ο κ. Υπουργός αν…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Μπορεί να είναι μηχανικός και να είναι και δήμαρχος.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ αν είναι μηχανικός και θα χαρώ πάρα πολύ αν έχει το οποιοδήποτε πτυχίο. Θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για όλα αυτά τα ζητήματα.
Να πω για τις αμοιβές στη «Θέμις Κατασκευαστική» με τις επιτροπές; Σε άλλη επερώτηση, γιατί πράγματι τι να πρωτοπεί κανείς σήμερα.
Επίσης θέλω να πω το εξής και παρακαλώ να καταχωρηθούν στα Πρακτικά για να δει ο κ. Υπουργός πότε ορίζεται δικάσιμη: Θα ήθελα να προσθέσω σ’ αυτό το ζήτημα κάτι για τα θέματα των διοικητικών δικαστηρίων. Διακόσιες εξήντα χιλιάδες υποθέσεις. Ξέρετε τι είπε η Πρόεδρος στη γενική συνέλευση όπου είχαμε πάει; Ότι εδώ γεμίζουν με υποθέσεις τα διοικητικά δικαστήρια γιατί; Διότι το Δημόσιο ασκεί ένδικα μέσα σε υποθέσεις που έχουν κριθεί τελεσίδικα γιατί δεν θέλει να πληρώσει τώρα και θέλει να μεταθέσει τις πληρωμές μετά λόγω δημοσιονομικού προβλήματος.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή υποθέσεις για τα οικογενειακά επιδόματα, για το ΛΑΦΚΑ. Γεμίζουν τα πινάκια με εφέσεις του ίδιου του Δημοσίου και ύστερα μιλάτε για καθυστερήσεις τις οποίες δημιουργεί η ίδια η Κυβέρνηση. Περί αυτού πρόκειται.
Εμείς λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζουμε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης έχει πολλά προβλήματα και πρέπει να τα δούμε μαζί και αναλαμβάνουμε και την ευθύνη που μας ανήκει σε σχέση με τα χρόνια προβλήματα που είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν –αν θέλετε- με τις απομαγνητοφωνήσεις, τα κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα.
Το μεγάλο όμως ζήτημα είναι το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έκανε επικίνδυνα παιχνίδια στο χώρο της δικαιοσύνης γιατί θέλησε να σηματοδοτήσει ότι εμείς θα ελέγξουμε το χώρο. Το ίδιο έκανε και την περίοδο 1990-1993 για να μπορέσει μέσα από αυτό να δικαιώσει προεκλογικές –αν θέλετε- λογικές της και σήμερα, δυστυχώς, αυτό σηματοδοτεί.
Αυτό, κύριε συνάδελφε, έχει φέρει το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει στο χώρο της δικαιοσύνης και αυτό είναι που δημιουργεί την κατάσταση, για την οποία σήμερα το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας είναι σε απεργία, για να έναν και μόνο λόγο: για την πολιτική του φόβου και της ανασφάλειας που η Κυβέρνηση με πρώτο τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον κύριο Υπουργό έχει δημιουργήσει στο συγκεκριμένο χώρο. Σ’ αυτά να μας απαντήσετε και όχι στους αφορισμούς του παρελθόντος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι ο χρόνος σας θα κρατηθεί από τη δευτερολογία σας.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κύριε Πρόεδρε. Τον έχω το χρόνο της δευτερολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν έχετε όλο το χρόνο. Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος.
Κύριε Μαγγίνα, έχει ζητήσει το λόγο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και μετά θα απαντήσετε εσείς.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ανεξάρτητα από το τι γίνεται σήμερα –γιατί δεν γίνεται μόνο σήμερα- η άποψή μου είναι σαφής, για να μη μένει στο τέλος ο Υπουργός με μόνο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Ο Κανονισμός λέει πρωτολογίες και δευτερολογίες. Το δάνειο της δευτερολογίας δεν το καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συμψηφίζεται ο χρόνος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επί του θέματος, κύριε Πρόεδρε.
ʼκουσα από τον κύριο Υπουργό να μιλά για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και διαφάνεια, για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που ουσιαστικά άρχισε επί Νέας Δημοκρατίας, γιατί επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας άρχισε και η επιχείρηση της κάθαρσης.
Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι δώσατε εντολή, κύριε Υπουργέ, στην ηγεσία του Αρείου Πάγου να κάνει το καθήκον της; Είστε λάθος και με μόνη αυτή τη σκέψη!
Αντίθετα, με αυτό που κάνατε στην υπόθεση των υποκλοπών –που επικαλούμενη η Κυβέρνηση, δεν ξέρω αν δι’ υμών ή διά του κ. Βουλγαράκη, εθνικό θέμα- παγιδεύσατε τη δικαιοσύνη. Διότι εγώ πιστεύω ότι ούτε ο κ. Λινός ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχαν κανένα λόγο –αυτό που εσείς λέτε ότι όταν γίνεται μια προκαταρκτική εξέταση, γίνεται αμέσως γνωστή- να διαφυλάξουν το απόρρητο αυτής της προκαταρκτικής εξέτασης επί έντεκα μήνες.
Όπως επίσης σας ξαναείπα εδώ ότι παγιδεύσατε τη δικαιοσύνη, την ευτελίσατε στην κοινή συνείδηση, διότι και η πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης εξηρτάτο από το υλικό που η ΕΥΠ θα επεξεργαζόταν. Δηλαδή το κλιμάκιο της ΕΥΠ που συνεργάστηκε με τις ξένες υπηρεσίες για τις υποκλοπές υποτίθεται ότι θα επεξεργαζόταν το υλικό και βάσει αυτού ο Εισαγγελέας Αθηνών θα προχωρούσε στην προκαταρκτική εξέταση.
Κύριε Υπουργέ, κάθε ένας που κάθεται στην καρέκλα του Υπουργού Δικαιοσύνης δίνει το δικό του δείγμα γραφής. Όταν αναφέρεστε στο παρελθόν, θα πρέπει να κοιτάξετε τι δείγμα γραφής έδωσε κάθε προκάτοχός σας. Για να μην πάω πολύ πιο πίσω στη δεκαετία του ’50 και του ’60, όταν γνωρίζετε –που είπατε ότι πήγατε κι εσείς να πληροφορείτε στον ʼρειο Πάγο πορεία της ανακρίσεως- την περιπέτεια Κόλλια, όταν πήγε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μάθει στη Θεσσαλονίκη τι κάνει ο Ανακριτής Σαρτζετάκης με την υπόθεση Λαμπράκη.
Ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούται να γνωρίζει την πορεία, το περιεχόμενο της ανακρίσεως! Και εσείς μας λέτε εδώ και ομολογείτε από τη θέση εκείνη ότι ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εγνώριζαν τα στοιχεία της ανακρίσεως, τα οποία εσείς ανακοινώσατε.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Εγώ δεν είπα αυτό. Τα στοιχεία της ανάκρισης δεν τα εγνώριζα!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είπατε πως ό,τι είπα, το είπα παρουσία του Προέδρου και του Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ξέρετε τι είπα, κύριε Πρόεδρε;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είπατε ότι επίκεινται διώξεις.
Το ότι επίκεινται διώξεις, κύριε Υπουργέ, δεν δικαιούσθε να το γνωρίζετε ούτε εσείς, ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Το γνωρίζει ο ανακριτής και όταν καταλήξει, απευθύνεται στον αρμόδιο εισαγγελέα κι αν και εκείνος συμφωνήσει, προχωρούν, αλλιώτικα γίνεται η γνωστή διαδικασία και για προσωρινή κράτηση και για οτιδήποτε άλλο. Και όταν ασκηθεί η δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα, τότε μπορεί να ενημερωθεί πλέον –με το κλείσιμο της ανάκρισης- ο οποιοσδήποτε υπηρεσιακός ή μη ενδιαφέρεται, ή έχει έννομο συμφέρον.
Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ πληγωμένη η δικαιοσύνη από την αντίληψη των εκάστοτε κυβερνήσεων ότι πρέπει να ασκούν κάποιον έλεγχο. Η τελευταία περίπτωση ήταν του 1989-1990, όταν επικειμένης δίωξης και απόφασης της Βουλής για παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο επελέγη ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που θα εδίκαζε, παρά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα που λέει ότι η Βουλή συγκροτεί το Δικαστήριο από τους δικαστές που υπηρετούν κατά το χρόνο άσκησης της διώξεως. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι γυρίζουμε πολύ πίσω.
Ας πάμε όμως και στον άλλο όρο, της διαφάνειας, που είπε ο κύριος Υπουργός. Πού είναι η διαφάνεια, κύριε Υπουργέ, όταν αποκρύπτετε επί έντεκα μήνες εσείς ως αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επίσης, ως συναρμόδιος και ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως τα γεγονότα;
Σας είχα ρωτήσει κάποτε εδώ μέσα γιατί τέσσερις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Σας ρώτησα και στην Επιτροπή όταν εμφανιστήκατε με τον κ. Βουλγαράκη, σας ρωτάω και σήμερα τι γίνεται με την προκαταρκτική δίωξη-εξέταση για το θέμα των Πακιστανών; Πήγε ο εισαγγελέας Χανίων; Πήρε τελικά την άδεια να μπει στις βάσεις της Σούδας; Δεν είστε ασφαλώς σε θέση να απαντήσετε, όπως και τότε μου είπατε ότι δεν γνωρίζετε. Μου είπατε όμως τότε ότι θα ενημερωθείτε. Ενημερωθήκατε, ναι ή όχι; Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση τουλάχιστον σε μας σε ό,τι μας αφορά.
Κύριε Υπουργέ, διαφάνεια είναι όταν λόγω της αυτοκτονίας –εντός ή εκτός εισαγωγικών- αναγκάζεται πρόσωπο, που προφανώς εγνώριζε η Κυβέρνηση ότι έχει εμπλοκή στην υπόθεση ... Αλλιώτικα δεν θα του δίνατε εύσημα στη γνωστή συνέντευξη που δώσατε οι τρεις Υπουργοί διά του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Περίπου μας είπατε ότι είναι άξιος εθνικής ευγνωμοσύνης ο κ. Κορωνιάς, ενώ γνωρίζατε γιατί ήρθε και γιατί έπρεπε να αρχίσει κάποια διαδικασία για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Και χρειαστήκατε έντεκα μήνες μέχρι την ημέρα που τα «ΝΕΑ» έγραψαν για την υπόθεση. Κατόπιν δε του δημοσιεύματος αυτού, σπεύσατε πρωί-πρωί να ειδοποιήσετε τον Τύπο ότι θα δώσετε συνέντευξη. Μέχρι τότε επί έντεκα μήνες δεν ήξερε, κύριε Πρόεδρε, κανένας τίποτε. Εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα, κατά τη γνώμη μου.
Χρήσιμα όλα όσα ελέχθησαν για το τι γίνεται μέσα στη δικαιοσύνη. Κατά τη γνώμη μου, όμως, πιο κρίσιμο είναι το θέμα: Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα αυτή; Τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών προστατεύονται;
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ μας είπε στην Επιτροπή ότι αν επρόκειτο μόνο για την τρομοκρατία, θα έπρεπε να είναι μερικές χιλιάδες που είναι υπόψη της ΕΥΠ προφανώς για ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε τρομοκρατία κ.λπ.
Αφού κοιλοπονούσατε επί έντεκα μήνες, μας είπατε εκατόν επτά ονόματα που κανείς δεν ξέρει αν ήταν αυτά, αν αφαιρέθηκαν άλλα ή αν προστέθηκαν άλλα για «ξεκάρφωμα», όπως λέει η νεολαία μας. ʼμα –λέει- κάποιος θέλει να κρύψει με άλλον τρόπο πιο αποτελεσματικό κάτι, τότε αυτό είναι το «ξεκάρφωμα».

Βάζουμε, λοιπόν, το όνομα του Πρωθυπουργού μας, βάζουμε τα ονόματα και δύο-τριών Υπουργών, άρα η Κυβέρνηση ήταν το θύμα.
Το θύμα ήταν και η Κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος και κυρίως τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Δεν ξέρουμε το προϊόν αυτών των παρακολουθήσεων που αποδελτιώνονταν από επτά ξένες μυστικές υπηρεσίες –αλλά και από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες- πώς θα χρησιμοποιηθεί.
Και είχαμε, κύριε Πρόεδρε, καταλήξει ομοφώνως όλος ο πολιτικός κόσμος στη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής, για να απαλλαγούμε από το κλίμα εκείνο που υπήρχε στο παρελθόν, ότι δηλαδή κάθε Κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους αντιπάλους της, ότι κάθε μαφία μπορεί να στήνει ιστορίες υποκλοπών, να παγιδεύει τηλέφωνα, κ.λπ.
Επί έντεκα μήνες, με εντολή της Κυβέρνησης, αυτήν την αρχή την αγνόησε η δικαιοσύνη, ακριβώς παγιδευμένη στην επίκληση περί εθνικού θέματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το θέμα, λοιπόν, για μένα –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- είναι μείζον. Μπορεί ο πολίτης, μπορώ εγώ σήμερα μιλώντας στο τηλέφωνό μου να είμαι βέβαιος ότι κάποιος, είτε κρατικός είτε παρακρατικός παράγοντας ή εκβιαστής ή μαφιόζος, εντός ή εκτός της χώρας, δεν καταγράφει ό,τι λέω και ό,τι ακούω;
Αυτό είναι το πρόβλημα. Στοιχείο βεβαίως αυτού του τεράστιου προβλήματος αποτελεί η υπόθεση και των Πακιστανών, γιατί αν λειτουργεί σ’ αυτήν τη χώρα το κράτος δικαίου, για κάθε άνθρωπο, είτε αλλοδαπός είναι είτε πολίτης αυτής της χώρας, πρέπει να είναι σεβαστά αυτά τα στοιχειώδη δικαιώματα και οι εγγυήσεις.
Θέλω δε, κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω επίσης –και παρακαλώ τον Υπουργό αν είναι σε θέση να απαντήσει- ποια μέτρα έχουμε πάρει. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρωτίστως να ζητήσει από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μας απαντήσει σχετικά με το ποια μέτρα έχουμε πάρει για την ασφάλεια των αεροδρομίων μας, όπου διερευνάται ήδη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχει προκαταρκτικό πόρισμα εν σχεδίω ότι και από εδώ περνούσαν –και μάλιστα με πολλές πτήσεις- μισθωμένα αεροπλάνα της CIA που μετέφεραν είτε στα Γκουαντανάμο είτε δεν ξέρω σε ποιες άλλες φυλακές, πολίτες αγνώστου εθνικότητας εν ονόματι της τρομοκρατίας.
Κάνατε τη χώρα ξανά ξέφραγο αμπέλι σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, κύριε Υπουργέ και αυτό είναι –επιμένω- το μείζον θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν και πολλά άλλα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Ναι, δεν είναι τα χειρότερα. Και λυπούμαι, γιατί τα επαναλάβατε με διάφορες διατυπώσεις και σήμερα, τα είπατε. Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε περήφανος –γιατί έχετε περάσει και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης- να μιλάτε για τους θεσμούς κατά αυτόν τον τρόπο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας απαντήσω αμέσως-αμέσως;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Όχι, κύριε συνάδελφε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Μου κάνατε μια ερώτηση. Να σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι. Τριάντα ερωτήσεις υποβάλλατε και εσείς προς τον Υπουργό…

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, στον αφηρημένο και πολλές φορές υποκριτικό λόγο σε σχέση με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης του κυρίου Υπουργού, θα απαντήσω με σαφήνεια. Διατυπωμένη θέση μου κατ’ επανάληψη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών επιτελεί με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κάτω από αντίξοες συνθήκες το έργο τους, ότι υπάρχουν ανάμεσά τους και δικαστές που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν επίορκοι δικαστές που μπορούν μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι του κράτους και το Σύνταγμα να ελεγχθούν, να τιμωρηθούν και παραδειγματικά. Δεν δέχομαι άλλη ερμηνεία.
Από την άλλη βαθειά μου πίστη είναι ότι επιτελώ το θεσμικό μου χρέος και όταν ελέγχω των Υπουργό και όταν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες πράξεις ή σε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς που δεν επιτελούν το χρέος και την αποστολή τους. Αν αυτό δεν το δεχθούμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, τότε πιστεύω ότι πρόκειται περί στρέβλωσης των αρχών του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, της διάκρισης των λειτουργιών και τότε οδηγούμεθα σε μια λογική κράτους των δικαστών.
Δεν αναγνωρίζω στον κύριο Υπουργό να με ερμηνεύει ή να κάνει γενικές διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και ότι όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες πράξεις συγκεκριμένων λειτουργών τότε πυροβολούμε συνολικά τη δικαιοσύνη.
Αν αυτό δεν το δεχθούμε, ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, τότε πιστεύω ότι πρόκειται περί στρέβλωσης των αρχών του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, της διάχυσης των λειτουργιών, και τότε οδηγούμεθα σε μια λογική κράτησης των δικαστών. Δεν αναγνωρίζω στον κύριο Υπουργό να με ερμηνεύει ή να κάνει γενικές διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και να λέει ότι, όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες πράξεις συγκεκριμένων λειτουργών, τότε πυροβολούμε συνολικά τη Δικαιοσύνη. Αν αυτό το αποδεχόμαστε ως σύνολο, τότε θα σας πω ότι πρέπει να ζούμε σε ένα αυταρχικό καθεστώς, είναι αυταρχική αντίληψη του κυρίου Υπουργού -να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση- και λυπάμαι πάρα πολύ.
Στη διαδρομή μου ανέλαβα την ευθύνη και των λόγων μου και των πράξεών μου. Κάποτε χρειάστηκε να πω τον κ. Κόκκινο ανάξιο, πάλι εδώ. Απέδειξα γιατί είναι ανάξιος. Τα ίδια έκανα και σήμερα και θα συνεχίσω να κάνω, γιατί αυτό επιβάλλει το θεσμικό μου χρέος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ήταν -μεταξύ μας- βαρύς ο χαρακτηρισμός για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Να μην επανέρχομαι.
Έχω καταθέσει απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, με βάση την οποία αποδεικνύεται ομοφώνως ότι ο κ. Κεδίκογλου ψευδόρκησε. Περί αυτού πρόκειται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Βαριά η κατηγορία για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Βαριά η κατηγορία, αλλά αληθινή. Τι να κάνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μήπως μπορέσετε να τη βελτιώσετε λίγο τώρα;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Με διακόπτετε πάντως και δεν θέλω να με διακόψετε.
Πάω, λοιπόν, σε κάποια άλλα ζητήματα. Έκρινε συγκεκριμένες ενέργειες. Αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών. Να δεχθώ την άποψη -γιατί υπάρχει και αντίθετη νομική άποψη- του κυρίου Υπουργού ότι έπρεπε να γίνει προανάκριση. Ξέρετε πόσο έπρεπε να διαρκέσει; Δύο μέρες. Έτσι γίνεται στην πράξη, γιατί η προανάκριση, όπως είπα, ήταν για να διαπιστώσει το έγκλημα. Το έγκλημα είναι διαπιστωμένο και ομολογημένο και έπρεπε να πάμε σε τακτική ανάκριση για να βρούμε τους δράστες. Και σήμερα δεν μπορούμε να βρούμε τους δράστες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΚΟΣ: Και αυτόφωρο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μία άλλη άποψη είναι το αυτόφωρο.
Δεν έχει ευθύνη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο κ. Λινός που μαζί έφτιαξαν μια διαδικασία; Δεν θα την κρίνω ως διαδικασία;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Δεν είπα αυτό.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Επί της ουσίας μπαίνω της υπόθεσης; Ποτέ δεν μπήκα επί της ουσίας των υποθέσεων, γιατί έχω μάθει να προσέχω πώς μπορεί κάποιος πολιτικός ή κάποιος πολίτης αυξημένης ευθύνης να σέβεται την ελληνική δικαιοσύνη.
Στην υπόθεση των Πακιστανών, παραπέμπω τον κύριο Υπουργό στα Πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Δεν ήταν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν έχει καμία αξία. Ξέρετε τι είπαν τότε και οι δύο; Περιμένουν το πόρισμα του Εισαγγελέα για να δουν αν έγινε η πράξη. Ο Εισαγγελέας είπε ότι έγινε η πράξη και σήμερα πάμε σε άλλες εκδοχές ότι εδώ ήρθαν οι Πακιστανοί που έκανε απαγωγή ο ένας στον άλλο ή αρπαγή, άρα συνωμότησαν εναντίον της χώρας.
Βρείτε τους, κύριε Υπουργέ. Ποιοι διασύρουν τη χώρα; Ποιοι είναι αυτοί οι Πακιστανοί που διασύρουν τη χώρα; Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους βρει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ξέφραγο αμπέλι είναι η χώρα μας; Δεν δέχομαι την εκδοχή, γιατί όλα έγιναν σε συνεννόηση με τον κύριο Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Αλλά πού ήσαστε εσείς; Ποιος κυβερνάει τον τόπο;
Για την υπόθεση 10, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα πράγματα ρωτάμε. Μπορεί να μας φέρει ο κύριος Υπουργός αναίρεση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κατά ομόφωνης απαλλακτικής απόφασης του Εφετείου Κακουργημάτων, του οποιουδήποτε Εφετείου την τελευταία πενταετία; Μπορεί να μας φέρει απόφαση αναίρεσης από πλευράς Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κόντρα στην 9/1999 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου που πάγια αυτήν τη στιγμή τηρείται από τη νομολογία όλων των δικαστηρίων; Μπορεί να μας πει ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης περίπτωση που Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναθέτει σε Αντιεισαγγελέα, ο πρώτος Αντιεισαγγελέας λέει ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος άρσης αναίρεσης και βρίσκουμε άλλον Αντιεισαγγελέα, για να πάμε κάποιους ανθρώπους στη λογική της κάθαρσης ή στη λογική του Χρηματιστηρίου, για να υπάρξουν εξιλαστήρια θύματα; Πώς να αισθανθούν αυτοί οι άνθρωποι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μπορεί να ρωτήσει κάτι ο Πρόεδρος;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αρκεί να μου κρατήσετε το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ήταν απαλλακτική αυτή η απόφαση;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Βέβαια. Ομόφωνα.
Να προχωρήσω ακόμα παραπέρα σε όλη αυτήν την υπόθεση; Δεν διασπάται το ενιαίο της Εισαγγελικής Αρχής; Δεν στερούνται οι άνθρωποι αυτοί του φυσικού δικαστή; Και μιας και αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο….
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Δεν ήταν απαλλακτική απόφαση! Ψεύδεστε! Περί την ουσία δεν υπήρχε καμία έρευνα! Μην τα λέτε αυτά!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ομόφωνα!
Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς και να διαβάζετε. Εγώ διαβάζω. Θα σας τη στείλω, να δω τι θα κάνετε τότε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ. Το είπατε και προηγουμένως. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβετε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ακούστε, να προχωρήσω, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε για επιλεκτική αναψηλάφηση πειθαρχικών υποθέσεων και είπε ότι θα τις βγάλει από το αρχείο ο κύριος Υπουργός, όλες. Όλες, κύριε Υπουργέ, τις βγάλατε από το αρχείο εκτός εκείνη του κ. Σανιδά; Απαντήστε μου, κύριε Υπουργέ. Περιμένω, όσος χρόνος και αν χρειαστεί.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ο κύριος Υπουργός έχει μια συνεργασία εκεί.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση. Θέλω να το ακούσω, είναι σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας ακούει ο κύριος Υπουργός. Κρατάει σημειώσεις σ’ αυτά που ρωτάτε. Για όνομα της Παναγίας!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Έβγαλα όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις από το αρχείο και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, σε αυτό δεν μου απαντήσατε. Κανένας δεν μίλησε για δημόσια δασική έκταση. Πρόκειται περί δασικής έκτασης, είναι ιδιωτικά δάση, είναι με αγωγές, ψευτοαγωγές που έκαναν πολλοί Έλληνες από παλιά, αλλά καταθέτει και κατά εταιρείας που δεν υπήρχε -συστήθηκε μετά από επτά χρόνια- ο κ. Σανιδάς.
Και το σημαντικότερο, οικοδόμησε ναι ή όχι χωρίς άδεια ο κ. Σανιδάς; Έκτισε σπίτι χωρίς άδεια; Το νομιμοποίησε παραμονές των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου 2004;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Στις 22 κατετέθη η αίτηση.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στις 24 Δεκεμβρίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συμφωνήστε, στις 22 ή στις 24;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στις 22 η αίτηση και στις 24...
Μην ψάχνετε αυτά τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν ψάχνω, απλώς ρωτάω.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ʼρα, κύριε Πρόεδρε, όταν υπάρχει αυτό το έντονο κλίμα αμφισβήτησης των δικαστών και αυτό το διάχυτο κλίμα λέει ο κύριος Υπουργός σήμερα ότι ο κ. Σανιδάς ενήργησε νόμιμα; Δηλαδή έκτισε παράνομα και μετά ενήργησε νόμιμα; Γιατί, εάν τα λέει αυτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε, κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα;
Και κύριε Υπουργέ, επειδή πολλά λέγονται, αληθεύει ότι ετοιμάζετε την τροπολογία ώστε να αποκτήσει τις σχετικές προϋποθέσεις ο κ. Σανιδάς για να τον κάνετε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι το οποίο σαφώς υπαινίχθηκε ο κ. Λινός προχθές με τον κ. Σανιδά στις δηλώσεις του; Δεν θα σας ελέγξουμε ποιους κάνετε Προέδρους και Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας; Για θυμηθείτε κύριε Υπουργέ, πέρα από τις επετηρίδες που θα σας πω ότι εκεί έχετε δίκιο, ποιος εισαγγελέας και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεπλάκη επί των ημερών μας σε πολιτικά παιχνίδια; Μήπως εμπλέξαμε τον κ. Λινό, μήπως εμπλέξαμε τον κ. Κάππο, μήπως εμπλέξαμε τον κ. Ματθία; Εμείς σας μιλάμε επί συγκεκριμένων γεγονότων και σ’ αυτά θέλουμε να απαντήσετε.
Έρχομαι στο θέμα της ημέρας που έχει σχέση με τις διαμαρτυρίες για τις αυστηρές ποινές. Είπε ο κύριος Υπουργός ότι ήταν οριακές. Ακούστε τα στοιχεία του δικηγορικού συλλόγου. Τροχαίο με ελαφρά σωματική βλάβη είχε συνήθη ποινή δύο χρόνια. Το τελευταίο εικοσαήμερο έφθασε τα πέντε χρόνια. Φορολογική παράβαση είχε συνήθη ποινή πενήντα ημέρες. Τώρα έξι μήνες. Κατοχή έξι γραμμαρίων ηρωίνης. Ποινή έξι χρόνια. Τώρα δεκατέσσερα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας παραθέτουν την αλλαγή συμπεριφοράς κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Συμφωνούμε επί της αρχής με τον κύριο Υπουργό, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι οριακά. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν απεργούν στον αέρα οι συνάδελφοί μας δικηγόροι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι έχω μπροστά μου μια ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας που την υπογράφει ο κ. Παξινός. Είχε γίνει μαζί με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Επιμένουν στα προηγούμενα ότι δεν μπορεί η υπόθεση να είναι μόνο υπόθεση Γιοσάκη, που και αυτή θέλουμε να πάει σε όλη της την έκταση. Εδώ θα θυμίσω σ’ αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ότι η υπόθεση δεν ξεκίνησε επί των ημερών τους. Ξεκίνησε επί των ημερών μας, αλλά όχι με φωνές κ.λπ. Θυμίζω ακόμη ότι η υπόθεση της κ. Μπουρμπούλια ξεκίνησε όταν ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν θέμα δικό μας. Ήταν θέμα της δικαιοσύνης και των δικαστών. Την κ. Μπουρμπούλια είδατε πώς την φέρανε εδώ. Δηλώσεις ο Υπουργός κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας παρακαλώ, τελειώστε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να μου απαντήσει ο κύριος Υπουργός σ’ αυτά που λένε ο Δικηγορικός Σύλλογος και η ΕΣΗΕΑ. Καταδικάζουν κάθε παρέμβαση θεσμικά αναρμοδίων παραγόντων στη διαδικασία έρευνας των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Ξέρετε πότε βγήκε αυτή η ανακοίνωση; Λίγες μέρες από τότε που ο Υπουργός έκανε τις ανακοινώσεις από τον ʼρειο Πάγο. Ούτε αυτό σας άγγιξε κύριε Υπουργέ;
Και όσον αφορά το Χρηματιστήριο και τελειώνω...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όλο τελειώνετε, αλλά δεν τελειώνετε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν με αφήνετε να τελειώσω. Θα είχα τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, ο χρόνος είναι αμείλικτος.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και όσον αφορά το Χρηματιστήριο, για να τελειώνει αυτή η ιστορία, έχει δύο εκδοχές. Είχατε όλο το χρόνο, τον πρώτο χρόνο ή και τον δεύτερο χρόνο χωρίς παραγραφές να προχωρήσετε. Δύο είναι τα στοιχεία, τα ερωτήματα. Ή ρίξατε πολύ λάσπη και σήμερα έχει κολλήσει η ίδια η κυβέρνηση μέσα στη λάσπη, ή κάποιοι ανάμεσά σας, ίσως και με κάποιους δικούς μας φίλους, μέλη, δεν ξέρω, διοικητές τραπεζών που λέτε, είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι. ʼλλη απάντηση δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αφήστε το Χρηματιστήριο στην άκρη, γιατί βλέπω και δύο καμένους εδώ μέσα και πολύ καμένους μάλιστα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το έργο σας δεν είναι οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Είναι το τι θα κάνετε με τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα, με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους μισθούς τους, με την αύξηση των οργανικών θέσεων. Ο κ. Πάγκαλος σας είπε να φτιάξετε καινούριες θέσεις Πρωτοδικείων κ.λπ. Αυτά έπρεπε να είναι τα έργα σας και σ’ αυτά δυστυχώς το έργο σας μέχρι σήμερα μετά από δύο χρόνια είναι μηδέν. Περί αυτού πρόκειται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Και επειδή διαμαρτυρήθηκε ο κύριος Μαγγίνας πρέπει να του πω ότι ο κύριος Παπαϊωάννου πήρε και το χρόνο της τριτολογίας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ και κλείνουμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ελάχιστες παρατηρήσεις, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω πρώτον να σημειώσω ότι οι ανακρίβειες ήταν πολλές και στη δευτερολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως και στη πρωτολογία του.
Είναι ανακριβές κύριε Παπαϊωάννου ότι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ αθώωσε η σύνθεση του δικαστηρίου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Ομόφωνα.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Είναι ανακριβές κύριε Παπαϊωάννου. Διέγνωσε παραγραφή και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη. Δεν αθώωσε και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τη διαφορά.
Μια γενικότερη τοποθέτηση θέλω να κάνω για όλες τις υποθέσεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα. Η δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για να αποκαλύψει και όχι για να συγκαλύψει. Εσείς είστε οι πρωτομάστορες της συγκάλυψης γιατί δεν θέλετε να ερευνηθούν οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, δεν θέλετε να προχωρήσει η κάθαρση με αυτά όλα που λέτε. Γιατί αυτά τα τυφλά σας χτυπήματα κατά της ηγεσίας της δικαιοσύνης συλλήβδην δεν τραυματίζουν μόνο τους θεσμούς, αλλά καθώς επεκτείνεται αυτή η κατηγόρια γι’ αυτόν ο οποίος έχει αναλάβει πρωτευόντως το έργο της κάθαρσης, στην πραγματικότητα στομώνετε και την κάθαρση. Αυτή είναι η πρόθεσή σας.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ήμουν ξεκάθαρος. Η αγόρευση του κυρίου Υπουργού δεν απάντησε στα πραγματικά γεγονότα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 10ης Μαΐου 2006 επίσης και της Πέμπτης 11ης Μαΐου 2006 και παρακαλώ το Σώμα για την επικύρωσή τους.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 10ης Μαΐου 2006 και Πέμπτης 11ης Μαΐου 2006 επικυρώθηκαν.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμ. 65 και με ειδικό αριθμό 41 της 9ης Μαΐου 2006 επίκαιρης επερώτησης.
Στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη Συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.35’ λύεται η Συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τρίτη 23 Μαΐου 2006 και ώρα 18.00’ με αντικείμενο εργασιών συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και στη συνέχεια νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »