Κύρια σημεία Παρέμβασης Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στη Βουλή για Εξεταστική Επιτροπή ΕΛΣΤΑΤ.
1. Σε μια ιστορική περίοδο ξέφρενου λαϊκισμού και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών λειτουργιών της ελληνικής δημοκρατίας, οφείλουμε να μελετήσουμε τα πράγματα με μια ιστορική διάσταση. Ό,τι εντυπωσιάζει εφήμερα, όχι σπάνια μετατρέπεται σε μια λεπτομέρεια που δεν ερμηνεύει την πορεία ενός λαού. Ό,τι κερδίζει, προσωρινά, το ενδιαφέρον μας, πολύ συχνά θάβεται κάτω από την βαριά σκιά της λήθης. Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα. Και τόλμη. Και γενναιότητα. Τίποτα δεν απαιτεί τόσο θάρρος, όσο η τοποθέτησή μας ενάντια στις εντυπώσεις. Ειδικά εκείνες που χαλκεύονται με στόχους φανερούς ή και κρυφούς.
2. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τον φάκελο που στάλθηκε στη Βουλή από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γρηγόριο Πεπόνη. Δεν το πράττω αυτό γιατί η θεσμική αγωνία μου αφορά τις μεγάλες επιλογές, στις οποίες διαχρονικά έχει προχωρήσει η πατρίδα μας. Η Ελλάδα συμμετέχει στην οργανωμένη θεσμικά ευρωπαϊκή οικογένεια. Με πολύ κόπο, σωματικό και διανοητικό, αποφασίσαμε διαχρονικά να είμαστε ενεργοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Με συστηματική και παραδειγματική προπαρασκευή αποφασίσαμε, πάλι διαχρονικά, να εισέλθουμε στην πιο ισχυρή οικονομικά και πολιτικά οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν κοινό νόμισμα στο πλαίσιο μιας οικονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Το πετύχαμε! Το είχαμε αποφασίσει εμείς. Και το συναποφασίσαμε μαζί με όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και ηγεσίες. Μετά διαπράξαμε, δυστυχώς, λάθη. Πολλοί από εμάς. Δυστυχώς, σιωπηρά αποφασίσαμε να ζήσουμε πάνω από τις παραγωγικές μας δυνατότητες. Εκεί βρίσκονται οι ρίζες της σημερινής οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής κρίσης.
3. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνιστά απλή αφορμή μονομερούς, ανέξοδης και μονόδρομης χρηματοδότησης της χώρας μας. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη βάση για την ανάληψη υποχρεώσεων και διεκδίκηση δικαιωμάτων από εμάς προς την Ευρώπη και από την Ευρώπη προς εμάς. Η συμμετοχή μας στην Ευρώπη συνεπάγεται θεσμική λειτουργία και δραστηριότητά μας. Συνεπάγεται σεβασμό προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι υπακοή. Όχι υποταγή. Διάλογο! Με αναφορά σε κανόνες.
4. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αμφισβητηθεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ούτε οι καθοδηγητικοί κανόνες και οδηγίες της. Εξαιρετικοί επιστήμονες από όλη την Ευρώπη δουλεύουν στο πλαίσιο αυστηρών κανόνων, κανονισμών και οδηγιών. Δουλεύουν για την απόκτηση στοιχείων, που επιτρέπουν την λήψη πολιτικών αποφάσεων με λεπτομερή περιγραφή των αποτελεσμάτων τους και των συνεπειών τους.
5. Είναι εγκληματικό λάθος εκείνων που με επιπολαιότητα αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Δεν αντέχω να μην σχολιάσω και να σας το δηλώσω αυτό, τη φράση ενός εκ των ελαχίστων μαρτύρων, που εξετάστηκαν στην συγκεκριμένη έρευνα, που αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη κατανόησης και γνώσης του πυρήνα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Αναφέρω κατά λέξη: «Θεωρώ ότι μετέτρεψε (ενν. ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ) την ΕΛΣΤΑΤ σε μακρύ χέρι της EUROSTAT…». Και μόνο αυτή η φράση καταδεικνύει το πόσο εύκολα, πόσο επικίνδυνα και απερίσκεπτα, επιχειρείται η κατασυκοφάντηση ενός ευρωπαϊκού θεσμού. Την ένταση και το βάθος της επικινδυνότητας είμαστε αρκετοί εκείνοι που τη γνωρίζουμε. Και αρκετοί που γνωρίζουμε και τις συνέπειες αυτής της αστόχαστης επιπολαιότητας.
|