Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου*
Ιούνιος 2018
Για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Η δικαιοσύνη ως «θεσμικό εμπόδιο».
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Όταν έχεις την κυβέρνηση δεν σημαίνει πως έχεις και την εξουσία». Είναι μια ιδεοληπτική αντίληψη για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Συμπληρώνεται με την θέση ότι η δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο των κυβερνητικών αποφάσεων. Το κράτος δικαίου αμφισβητείται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στη συνέχεια δέχεται πολλά πλήγματα. Υπουργοί επιτίθενται με ιδιαίτερη βαναυσότητα κατά δικαστών. Κεντρική τους επιλογή είναι και η επαναφορά στο προσκήνιο του δημόσιου βίου της σκανδαλολογίας. Θεωρούν ενόχους ποινικών αδικημάτων κεντρικά πρόσωπα του «παλαιού» και «διεφθαρμένου» πολιτικού συστήματος. Προαναγγέλλουν διώξεις. Εκδίδουν «καταδικαστικές αποφάσεις». Η σκανδαλολογία είναι μια «καλή συνταγή» για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική τους πολιτική. Δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι είναι μια ασύμμετρη απειλή για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. Ο δημόσιος βίος και η δικαιοσύνη ξαναζούν το σκηνικό της «Μητσοτακικής» περιόδου. Πρωταγωνιστές:
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ακραιφνής «Καραμανλικός», τοποθετείται ως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι αδιάφορο το γεγονός ότι στο παρελθόν, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές συγκάλυψης υπαρκτών πολιτικών σκανδάλων. Ότι είχε θητεία στα υπόγεια των μυστικών υπηρεσιών. Από το βήμα της Βουλής απειλεί και εκφοβίζει, δικαστές και εισαγγελείς. «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της δικαιοσύνης»… Την επόμενη φορά θα κατονομάσω «τους πραξικοπηματίες». Δεν υπάρχει προηγούμενο Υπουργός, που γνωρίζει «πραξικοπηματίες» και διεφθαρμένους δικαστικούς λειτουργούς και να μην ενεργεί, σύμφωνα με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Για παραπομπή τους στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ή στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Η Βασιλική Θάνου. Οι πρωτοβουλίες της υπερβαίνουν τα συνταγματικά όρια των δικαιοδοτικών της εξουσιών. Προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Μετά τη συνταξιοδότησή της διορίζεται προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Στο στενό χώρο των συντελεστών της δικαιοσύνης καταγράφεται ως η «υπερ- Υπουργός».
Ο Νίκος Σακελλαρίου. Τέσσερις πρώην Πρόεδροι του Σ.τ.Ε θεωρούν ότι «δεν είναι κατάλληλος για την συγκεκριμένη θέση». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, τους διαβεβαιώνει ότι έχει την ίδια εκτίμηση. Η εισήγησή του για άλλο Πρόεδρο δεν γίνεται δεκτή από το Υπουργικό Συμνβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Δεν παραιτείται. Στη συνέχεια, αποπέμπεται από την Κυβέρνηση. Ο νέος Πρόεδρος του Σ.τ.Ε δεν μπορεί, αντικειμενικά, να υπηρετήσει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε ανθίσταται. Καταγγέλλει τον Υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. «Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Παρουσία μου κύριε Υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση»!! Η θεσμική σύγκρουση κυβέρνησης δικαιοσύνης παίρνει μετωπικό χαρακτήρα. Τελικά παραιτείται. Ο τρόπος της παραίτησής του αποτελεί έκφραση ακραίου λαϊκισμού, ασύμβατου με την δικαστική τήβεννο.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κινείται σταθερά εκτός θεσμικού πλαισίου. Στην υπόθεση Novartis παρακολουθεί και ενημερώνεται, εξωθεσμικά, για την πορεία της ανάκρισης. Θέτει την δικογραφία υπόψη του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει: «εμείς έχουμε λευκό ποινικό μητρώο». Το παλιό σύστημα δεν έχει. Δεν κρύβει την επιλογή του για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν. Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής στερείται επιχειρημάτων. Ο γνώστης της δικογραφίας Δ. Παπαγγελόπουλος κρατά πλέον αποστάσεις. Διαψεύδει και τον Πρωθυπουργό. Από το βήμα της Βουλής δηλώνει ότι το «σκάνδαλο Novartis δεν αφορά πολιτικούς».
Για τη «δικαίωση» της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στοχοποιείται ο Ανδρέας Γεωργίου. Ένας εξαίρετος επιστήμονας που έχει τοποθετηθεί επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατηγορείται «ως προδότης», γιατί δήθεν «φούσκωσε» το έλλειμμα προκειμένου η χώρα να ενταχθεί σε μνημόνια. Έχει κάνει άριστα τη δουλειά του. Οι Εισαγγελείς αγνοούν προκλητικά το γεγονός ότι στο βαθμό που έχει τελεσθεί το «έγκλημα» στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου πρέπει να είναι και η Eurostat, αφού τα δικά της αναθεωρημένα στοιχεία είναι τα κρίσιμα για την υπαγωγή μας. Η χώρα διεθνώς διασύρεται. Απειλείται με την έκδοση επίσημων ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων για την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης. Οι δικαστικές περιπέτειες του Α. Γεωργίου συνεχίζονται. Την Κυβέρνηση και την Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου δεν τους ενδιαφέρει για το ότι η χώρα διασύρεται. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα της αντίληψης ότι η δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο στις επιλογές της κυβέρνησης.
*Είναι δικηγόρος και πρώην Υπουργός.
|