Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, τώρα.

30-07-2015


Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου*

                                                         Αθήνα, 29 Ιουλίου 2015

 

 Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, τώρα.

  Ο πρωθυπουργός, συχνά επαναλάμβανε την φράση «δεν είπα ψέματα στον ελληνικό λαό». Η αλήθεια είναι ότι  έχει πει πολλές φορές ψέματα με μεγάλο όμως κόστος. Οι ευθύνες του, καθώς και της Κυβέρνησής του, είναι δεδομένες. Κοστολογημένες σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο  δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών.  Τώρα είναι η ώρα της φυγής προς τα εμπρός. Με θετική αφετηρία την ανεξίτηλη υπογραφή του στη  νέα συμφωνία με «τους δανειστές». Η εκτίμηση ότι «η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει την οριστική έξοδο (Grexit)  από το ευρώ» είναι πλέον και δική του.  Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι δεν θα είναι «δραπέτης» στην μεγάλη και οδυνηρή προσπάθεια παραμονής της χώρας σ’ αυτό. Και αυτό τον τιμά. Μια προσπάθεια που ο ίδιος την προσδιόρισε σε χρονικό  ορίζοντα τριετίας. Τριετίας που το σημερινό πολιτικό δυναμικό της χώρας, οφείλει με συμπρωταγωνιστή τον ίδιο, το περιεχόμενο της συμφωνίας να γίνει νόμος του κράτους αλλά και να εγγυηθεί την εφαρμογή του.  Το έργο είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο, αλλά και εθνικά αναγκαίο.

Η εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας, για να οδηγήσουν σε ανάκαμψη και πρόοδο της οικονομίας μας προϋποθέτουν, εκτός από ένα συγκεκριμένο παραγωγικό σχέδιο και πολιτική σταθερότητα. Μια πολιτική σταθερότητα που να εδράζεται σε στέρεες βάσεις, που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Σήμερα η χώρα αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Σήμερα η χώρα δεν έχει πολιτική σταθερότητα. Ο Πρωθυπουργός είναι σε ομηρία από το κόμμα του και τον συνέταιρό του στην Κυβέρνηση. Οι στρεβλώσεις στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος είναι δεδομένες. Το σενάριο της προκήρυξης εκλογών τώρα ή και μετά την πρώτη αξιολόγηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, από τους θεσμούς (τρόϊκα), είναι ένα καταστροφικό σενάριο. Την ημέρα της προκήρυξής τους η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ.  Χωρίς να χρειάζονται  αποφάσεις του Eurogroup  ή των Συμβουλίων Κορυφής. Αυτά μας τελείωσαν. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οριακές. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι μια εθνική και ιστορική ήττα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει τη σχέση με το κόμμα του.  Οφείλει να διορθώσει τα λάθη του. Οφείλει να συγκρουσθεί με τους πρώην συντρόφους του. Τους νοσταλγούς «του κόμματος της δραχμής». Οφείλει χωρίς περιστροφή και μισόλογα ν’ απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας. Οφείλει να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, που είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα τόσο από τους εταίρους μας, κυρίως όμως από τους ντόπιους και ξένους επενδυτές. Οι αβεβαιότητες είναι ο χειρότερος εχθρός της ανάπτυξης. Για την επιτυχία του εθνικού στόχου χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα. Τώρα που όλες  οι πολιτικές δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» παρέχουν από ανάγκη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα συμφωνία. Στο βαθμό που δεν υπάρχουν κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού» ο Πρωθυπουργός έχει μια και μόνον επιλογή.  Να  αναλάβει πρωτοβουλίες για Κυβέρνηση εθνικού σκοπού με ορίζοντα τριετίας. Κυβέρνηση συνευθύνης όλων των πολιτικών κομμάτων που πιστεύουν στην εθνική στρατηγική της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Κυβέρνηση με πρωταγωνιστή  τον ίδιο, ως αρχηγό του πρώτου κόμματος, αλλά και με το μεγάλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα μικρότερα κόμματα οφείλουν να έχουν συμμετοχή με το βάρος της δύναμής τους. Κυβέρνηση μεταρρυθμιστών με συγκεκριμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα  προτεραιοτήτων για όλους τους τομείς Κυβερνητικής δραστηριότητας. Κυβέρνηση που θα λειτουργήσει χωρίς «εκβιασμούς» μικροπολιτικές μανούβρες και σκοπιμότητες. Κυβέρνηση που να στηρίζεται σε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι μικροί και μεγάλοι κραδασμοί που τυχόν θα παρουσιαστούν στα σημερινά πολιτικά κόμματα είναι ελάχιστης σημασίας μπροστά στην επιτυχία του εθνικού στόχου.

 Ας μην ξεχνάμε ότι οι ειλικρινείς συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι  όρος για την συσπείρωση  της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας στη νέα εθνική προσπάθεια. Οι πρωτοβουλίες του θα κριθούν «εδώ και τώρα»,  αλλά και ιστορικά.



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »