Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

28-09-2010

Την αντίθεσή του στο μέτρο της περαίωσης εκφράζει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου λίγες ώρες μετά το «όχι» του στον Πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πιστεύει ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που δεν θα επαναληφθεί. Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι η άρνησή του να αναλάβει την Κοινοβουλευτική Ομάδα συνδέεται με τη μη υπουργοποίησή του, ενώ για το νέο κυβερνητικό σχήμα σχολιάζει ότι με εξαίρεση ορισμένες εκτιμήσεις, αποτελείται από ικανά και δοκιμασμένα στελέχη.

Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά.

Κύριε Παπαϊωάννου, εσάς σας βρίσκει σύμφωνο το μέτρο της περαίωσης;

Είναι ένα άδικο μέτρο που στέλνει ένα κακό μήνυμα για τους συνεπείς φορολογούμενους. Είναι όμως και έκτακτο μέτρο που επιβάλλεται από τη συγκυρία και από το γεγονός ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν δρουν αποτελεσματικά, εκτός του ότι ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων στις εφορίες είναι βουτηγμένος στη διαφθορά. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η τελευταία φορά που γίνεται χρήση αυτού του μέτρου και πως η κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στη δέσμευσή της ότι δεν θα επαναληφθεί μελλοντικά.

Κύριε Παπαϊωάννου, πόσο εύκολο είναι να λέει ένα στέλεχος «όχι» στον Πρωθυπουργό;

Δεν είναι εύκολο όταν το «όχι» εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελείς στόχους. Είναι επιβεβλημένο όταν υπηρετεί αρχές και στέλνει μηνύματα για θεσμικές λειτουργίες. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο «όχι» είναι το αποτέλεσμα και ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό.

Υπονοήσατε ότι ενδεχομένως να ερχόσασταν αντιμέτωπος με τη συνείδησή σας αν αναλαμβάνατε καθήκοντα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Σταθερή θέση μου είναι ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, και όχι ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επιβάλλεται να συμμετέχει στον καθημερινό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Να είναι συνδιαμορφωτής των αποφάσεων και όχι μόνον απολογητής του κυβερνητικού έργου. Και επιλογή μου είναι η συνέχιση του σοβαρού έργου που έχω αναλάβει ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η άρνησή σας σχετίζεται με τη μη υπουργοποιήσή σας. Τι τούς απαντάτε;

Η παραπολιτική, οι επιφανειακές προσεγγίσεις, καμιά φορά και οι δημοσιογραφικές κακοήθειες, είναι από τις παθογένειες του πολιτικού και επικοινωνιακού μας συστήματος. Η απάντησή μου κατά συνέπεια, έχει δοθεί με τη δύναμη της αλήθειας που συνοδεύει τον συνολικό πολιτικό μου λόγο και τη στάση ζωής μου.

Μια ταμπέλα που ακολουθεί την κυβέρνηση είναι ότι είναι «κυβέρνηση του Μνημονίου». Τι πιστεύετε εσείς γι΄ αυτό;

Η τελευταία δανειακή σύμβαση της χώρας, δηλαδή το Μνημόνιο είναι, δυστυχώς, το αποτέλεσμα της χωρίς προηγούμενο καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι η κυβέρνηση και όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ καλούμαστε, με έκπτωση στις διαχρονικές αξίες και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να εκπληρώσουμε ένα εθνικό και κοινωνικό χρέος, που είναι η σωτηρία και στη συνέχεια η πρόοδος της οικονομίας μας. Στέρεη είναι η θέση μου ότι για να «βγούμε» από το Μνημόνιο πρέπει να τηρήσουμε τις συμφωνίες μας, εκτός και αν με κοινή συμφωνία προχωρήσουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις. Είναι όρος επιβίωσης της οικονομίας μας, είναι όρος ανάκτησης της χαμένης μας αξιοπιστίας.