Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ"

16-09-2010

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ και στην εκπομπή «ʼκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη μεταξύ άλλων τόνισε:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τις τελευταίες μέρες γίνατε ένα απ’ τα πρόσωπα των ημερών, σε σχέση με το αν θα αναλάβετε ή όχι ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδος, όπου τελικά είδαμε την άρνησή σας.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Δεν πολυενδιαφέρει τον κόσμο σε ποιες θέσεις θα είμαστε εμείς. Ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες. Βέβαια, δημοσιογραφικά παίζει το πράγμα αλλά μην του δίνουμε και τόσο μεγάλη σημασία. Εγώ είχα μία επιλογή, κουβέντιασα με τον Πρόεδρο, του είπα ότι θέλω να μείνω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, του τόνισα ότι για να είσαι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πρέπει μόνο να συμμετέχεις σ’ ένα γενικό σχεδιασμό αλλά στον καθημερινό σχεδιασμό της κυβέρνησης θεσμικά. Θεσμικά ζητήματα έθεσα, αξιακά περισσότερο και του ξεκαθάρισα ότι η δουλειά που κάνουμε εκεί είναι πάρα πολύ σημαντική, δεν παίζει βέβαια κι αυτή. ʼλλα παίζουν στις τηλεοράσεις κυρίως και στον δημόσιο βίο της χώρας, παρόλο που το κεντρικό ζήτημα της χώρας είναι το θεσμικό.

   Προφανώς, θα διαβάσατε προ ημερών ότι η χώρα έφτασε στην 83η θέση από 37η που ήταν πριν από 5 χρόνια στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και το παγκόσμιο φόρουμ οικονομίας που ασχολείται μ’ αυτό, είπε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κυρίως θεσμικό. Ειλικρινά, παρότι ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο θέλω κι εγώ να προσθέσω ένα λιθαράκι σ’ αυτή τη λειτουργία. Είναι μία επιλογή μου. Στη ζωή μου πήρα αξιώματα, έκανα 13 ή 14 χρόνια υπουργός-υφυπουργός. Αν γίνουν κι άλλα δύο, δεν θα γίνει κάτι το πολύ σημαντικό στη χώρα. Αυτή την αίσθηση έχω. Εντάξει, ζούμε και στην παραπολιτική αλλά σε κάθε περίπτωση ας δούμε την ουσία ή το μήνυμα που θέλει να στείλει η κάθε κίνηση του καθενός από μας. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το πού θα είμαστε προσωπικά εμείς. Και ειλικρινά, πιστέψτε με, αυτή είναι η θέση μου.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Παρουσιάστηκε ότι μία απ’ τις αιτίες που αρνηθήκατε, είναι το ότι πιθανά να μην μπορούσατε να υπερασπιστείτε…»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Αυτό είπα. Είπα ότι ακριβώς ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επειδή- από τα πράγματα- πρέπει να υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης, αυτός είναι ο ρόλος του και στους συναδέλφους του βουλευτές και από το βήμα της Βουλής. Αλλά πώς μπορεί να υπερασπίζεσαι αποτελεσματικά και να κάνεις καλά τη δουλειά σου, αν δεν συμμετέχεις στη διαμόρφωση των αποφάσεων; Εγώ δεν είπα να είναι δικιές σου οι αποφάσεις, αλλά αν δεν είσαι εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, υπάρχει κι ένα θέμα θεσμικής λειτουργίας. Δεν είναι για να πάρεις το αξίωμα της συμμετοχής, αλλά να έχεις την ουσία του προβλήματος. Δεν είναι το καλύτερο, να βγαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να κρατάει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών, από τον τάδε υπουργό. Αυτό δεν μου πάει κιόλας εμένα. Εγώ έκανα μια μεγάλη κουβέντα με τον Πρόεδρο, τον Γιώργο Παπανδρέου, και στο τέλος μου είπε: ‘‘Μιλτιάδη, είναι φανερό ότι σ’ εσένα ανήκει και ο πρώτος λόγος.’’ Δηλαδή, του εξήγησα ακριβώς ποιο είναι το θέμα. Πέρα απ’ το γεγονός, ότι υπήρξε ένα λάθος από τους διαχειριστές εκεί ότι δεν με είχαν πάρει και είδα ότι αναλαμβάνω, στην τηλεόραση. Εντάξει, τέτοια λάθη μπορεί να γίνονται και δεν τους αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Εκείνο που είχε σημασία, είναι η ουσία. Για τον λόγο αυτό και στον πρώτο σχηματισμό κυβέρνησης, όταν μου είπαν να πάω κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε, είπα: ‘‘δεν θα πάω’’. Όχι για τίποτα άλλο, γιατί ακριβώς ήθελα να δω πώς λειτουργεί μία κυβέρνηση και μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στον δημόσιο βίο, πιστέψτε με, με ενδιαφέρουν οι θεσμικές λειτουργίες περισσότερο από το πού θα είναι ο Παπαϊωάννου σήμερα ή αύριο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μετά από ένα χρόνο, τι εντοπίσατε;»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Θέλω να ξεκινήσω από την ουσία της πολιτικής, επειδή γίνεται συνέχεια αναφορά στο μνημόνιο. Αλίμονο, αν η χώρα δεν βγει από το μνημόνιο μέσα από την τήρηση του μνημονίου. Αν βγει για άλλους λόγους, θα την πληρώσει η χώρα και θα την πληρώσουν κυρίως οι φτωχοί και οι αδύναμοι. Αυτό διδάσκει η παγκόσμια μελέτη των χωρών που μπήκαν σε επιτήρηση ή στο ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, η ουσία της πολιτικής είναι να τηρήσουμε το μνημόνιο. Στη διαχείριση των πραγμάτων, υπάρχουν ζητήματα τα οποία, πιστεύω, τα περισσότερα είναι από έλλειψη εμπειρίας.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όπως;»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Ένα πράγμα θα σας πω. Γιατί άνοιξε η συζήτηση, γύρω απ’ το πετρέλαιο θέρμανσης; Όμως το αποτέλεσμα, είναι διαφορετικό. Ο κόσμος ήταν ανήσυχος, δικαιολογημένα, επί 10-15 μέρες μέχρι που το ξεκαθάρισε ο Παπανδρέου. Δημιουργήσαμε ένα πρόβλημα. Έπρεπε να το δημιουργήσουμε αυτό στην ελληνική κοινωνία;»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διακρίνετε μία χαλαρότητα και μία έλλειψη εμπειρίας;»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Εγώ διακρίνω περισσότερο μία έλλειψη εμπειρίας γύρω απ’ τα πράγματα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς είδατε χθες την έκθεση του ΔΝΤ; Στο πολιτικό της σκέλος, που κάνει κριτική στα κόμματα; Λέει: ‘‘είναι απογοήτευση, που τα κόμματα δεν στηρίζουν τις αλλαγές’’, αναφέρεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Πιστεύω ότι αυτοί του ΔΝΤ και όχι μόνο, κάνουν κι αυτοί λάθη. Δεν πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις, καταρχήν. Δεν πρέπει να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις. Είμαι απέναντι σ’ αυτή τη λογική του ΔΝΤ. Αυτοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και πρέπει να δουν και κάτι άλλο, ότι μέτρα που περπατάνε να τα στηρίξουμε, μέτρα που δεν περπατάνε να μην επιμένουν. Σε μας, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι η ΕΕ.»