Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9.84

26-04-2010

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας  στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη,

μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση σε κάποια ζητήματα που στο παρελθόν μπορούσαμε αντικειμενικά να βάλουμε "κόκκινες γραμμές". Να σας φέρω ένα παράδειγμα: όταν ήμουν υπουργός Εργασίας είχε μπει πάλι το θέμα της απελευθέρωσης της απόλυσης των εργαζομένων ή να φύγουμε από το περίφημο 2%. Υπήρχε πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε είχαμε τη δυνατότητα να αντισταθούμε, σήμερα ενδεχομένως να μην την έχουμε. Τότε δεν στηρίζαμε τη μερική απασχόληση, γιατί οι δείκτες της ανεργίας ήταν τέτοιοι που προσπαθούσαμε να έχουμε το στόχο της πλήρους απασχόλησης, σήμερα που υπάρχουν στρατιές ανέργων ίσως να είναι μια πολιτική που να ευνοεί και τη μερική απασχόληση. Διότι δεν μπορεί να έχεις ποσοστό καθολικής ανεργίας της τάξης του 20%, ίσως και παραπάνω. Τα γεγονότα προσδιορίζουν και τις πολιτικές πολλές φορές...
Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι το μεγάλο κόστος θα το πληρώσουν οι άνεργοι. ʼρα αυτή τη στιγμή, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι η "ευελιξία" που όλοι την αφορίζουν, δημιουργεί όμως περισσότερες θέσεις εργασίας, έστω στις ευέλικτες μορφές, είναι ένα ζήτημα».


 Για το ΠΑΣΟΚ:


«Πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στο ΠαΣοΚ. Ο Γ. Παπανδρέου έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού είναι στη λογική να απαντήσουμε στο θέμα, αυτό που λέμε -ίσως με το στοιχείο της υπερβολής- σωτηρία της χώρας. Από εκεί και πέρα, το ΠαΣοΚ αυτό που πρέπει να κάνει πέραν των άλλων, είναι πράγματι να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ορατό στην κοινωνία. Γιατί μιλήσαμε για την "πράσινη ανάπτυξη", είπαμε κάποια πράγματα σε σχέση με το στόχο, είναι φανερό ότι τα είπαμε με άλλη οπτική γωνία πριν από τις εκλογές».

Δημοσιογράφος: Αν ακούσατε τον Αλέκο Παπαδόπουλο έκρινε ανεπαρκές το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ζήτησε πενταετές πρόγραμμα...

Μ. Παπαϊωάννου: «Δεν θεωρώ αυθεντία τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Είναι φίλος μου, σύντροφός μου, αλλά μισό λεπτό, γιατί εδώ, σε αυτές τις χώρες, έχουμε κάνει κάποιες αυθεντίες... Ο Αλέκος Παπαδόπουλος πολύ σωστά είπε την άποψή του».

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά όταν έλεγε συντάξεις στα 63, υπονομευτή τον λέγατε, όχι εσείς προσωπικά...

Μ. Παπαϊωάννου: «Μακριά από εμένα οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ τα ουσιαστικά. Ο καθένας έχει την άποψή του. Η εποχή των αυθεντιών είναι τελειωμένη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλο τον κόσμο... Το λέω γιατί εδώ στην Ελλάδα, κάποιοι φτιάχνουν μύθους. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια συλλογικότητα, να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή και μέσα από αυτόν να πορευτούμε. Ο καθένας προφανώς διατυπώνει τις απόψεις του, είναι σεβαστές, αλλά δεν μονοπωλεί κανένας μας την αλήθεια».


Σε άλλο σημείο είπε: «Είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου -όπως ήταν και το αίτημα της κοινωνίας- ήθελε να πάει σε μια ριζική ανανέωση. Είναι φανερό ότι είναι ζητούμενο για την κοινωνία μας η ανανέωση, δεν το συζητάω. Αλλά, αυτή τη στιγμή ίσως να λείπει σε ένα μεγάλο βαθμό η εμπειρία. Η εμπειρία και η αποφασιστικότητα. Μου είπε κάποιος προ ημερών ότι "μήπως θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου να σκεφτεί όσοι είναι υπουργοί να μην είναι πάλι υποψήφιοι βουλευτές την επόμενη φορά;". Η ιδέα ήταν ακριβώς σε σχέση με το κόστος, είναι αυτονόητο. ʼρα σήμερα χρειαζόμαστε πολιτικούς οι οποίοι και εμπειρίες να έχουν και να είναι αποφασισμένοι. Να  είναι αποφασισμένοι να λένε την αλήθεια και να έχουν μέσα τους την ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους ανέργους, γιατί αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την κρίση».