Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Αρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

02-12-2009

Ο κίνδυνος να ακολουθήσει η αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης τον δρόμο της αναλογικής, κοινώς να ακολουθηθεί το γνωστό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», διεφάνη ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


ʼρθρο της Αλίκης Μάτση

Και εφόσον αυτό συμβεί, θα σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί στους επίδοξους ιδιοκτήτες του ψηφιακού φάσματος άυλο αγαθό, που αποτελεί κρατική περιουσία, αξίας 17 έως 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι δεν θα καταβάλουν «ούτε ένα ευρώ».

Η επισήμανση έγινε κυρίως από τους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Α. Κακλαμάνης, Γ. Φλωρίδης, Τηλ. Χυτήρης), αλλά και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη.
 

Και εμμέσως συμφώνησαν μαζί τους και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λ. Κανέλλος και Α. Συρίγος, κυρίως διά της παραδοχής ότι «η χώρα μας δεν θα είναι έτοιμη να δώσει τις άδειες έως την 1η/1/2012», όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Πιθανότατα όμως δεν θα είναι έτοιμη ούτε την 1η/1/2015, αφού φημολογείται ότι θα δοθεί παράταση έως τότε.

Τα προβλήματα που οι δύο άνδρες επισήμαναν συνοψίζονται «στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στη γραφειοκρατική πρακτική της δημόσιας διοίκησης». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι για την τοποθέτηση κεραιών απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις άδειες, που φτάνουν ενίοτε στην αρμοδιότητα έως και των κατά τόπους δασαρχείων.
 

Πάντως, ο κ. Κανέλλος, στο ερώτημα του προέδρου της επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου αν «οι άδειες είναι σημαδεμένες», βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. μέχρι στιγμής έχει δοθεί προσωρινή άδεια σε έναν όμιλο, που ακόμη δεν εκπέμπει), απάντησε ότι «δεν είναι θέμα νόμου, αλλά εφαρμογής του».
 

Τα λεγόμενα των δύο ανδρών και κυρίως τα όσα άφησαν να εννοηθούν προκάλεσαν το ξεσπάθωμα του Γ. Φλωρίδη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «τα πάντα στην Ελλάδα οργανώνονται με την αρχή της προσωρινότητας, προκειμένου να γίνει μονιμότητα και να μην εισπράξει ποτέ τίποτα το ταλαίπωρο κράτος. Το σύστημα κλεπτοκρατίας στην Ελλάδα οργανώνεται από τον ίδιο τον νόμο, που παράγει και οργανώνει τη διαφθορά».
 

Ο ίδιος πρότεινε, προς μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και προκειμένου το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα, ο έλεγχος να γίνεται από μόνο μία αρχή. Κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι κ. Κανέλλος και Συρίγος, προτείνοντας μάλιστα τη σύσταση επιτελικού οργάνου, σε επίπεδο γραμματέων υπουργείων, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"