Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ"

13-03-2009

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές. Είναι σωστό ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η παγκόσμια οικονομική κρίση;

Η εκλογολογία, είναι ένα από τα νοσηρά φαινόμενα του πολιτικού μας βίου. Είναι κρίμα ότι τόσο σύντομα, η χώρα έχει μπει, αντικειμενικά, σε προεκλογική περίοδο. Οι ευθύνες εδώ ανήκουν αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η αναποτελεσματικότητα στην διακυβέρνηση αφού όλα πηγαίνουν πίσω, η χώρα χάνει σε κύρος και δύναμη, ο δημόσιος βίος κατακλύζεται από σκάνδαλα και διαφθορά, το έγκλημα και η ανασφάλεια κυριαρχούν στη ζωή μας, η οικονομία μας καταρρέει, η φτώχεια καλπάζει. Με μία φράση η χώρα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομίας μας σε σχέση με την παγκόσμια κρίση. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πραγματικότητας είναι η αμφισβήτηση και του ίδιου του Πρωθυπουργού όχι μόνον από τους πολίτες αλλά και από τους ίδιους τους Υπουργούς του και τα στελέχη του, η θλιβερή εικόνα της «Μανωλιάδας» και της δελφινομαχίας, της μάχης των επιγόνων. Σ’ αυτά να προστεθεί και η αγωνία του Πρωθυπουργού για την αναζήτηση ευνοϊκών όρων για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Μπροστά κατά συνέπεια στα αδιέξοδα, στην αδυναμία διακυβέρνησης, στο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έχει μετεξελιχθεί σε αρνητικό συντελεστή της εξέλιξης των πραγμάτων στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική δύναμη ευθύνης είναι αναγκασμένο να ζητάει εκλογές. Εκλογές που έχουν, που πρέπει να έχουν ως πρώτο στόχο μια νέα αρχή για τη χώρα, με μια νέα δυναμική, με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει;

Σήμερα πιστεύω ότι τα πραγματικό ερώτημα είναι αν ο κ. Καραμανλής είναι έτοιμος να αποχωρήσει; Στο δικό σας ερώτημα η απάντηση είναι ναι αν και το έργο του θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε σχέδιο, αλλά και ικανά στελέχη, νέους αλλά και με εμπειρία.

Ποια είναι η δική σας θέση; Λέτε την αλήθεια στο λαό; Μήπως το κόμμα σας χαϊδεύει αυτιά για να πάρει την εξουσία;

Ναι λέμε την αλήθεια, αλλά δυστυχώς μέσα σ’ ένα γενικευμένο κλίμα αναξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών. Είναι αυτός ο λόγος της δυσπιστίας των πολιτών και απέναντι μας, αφού και εμείς στο παρελθόν είχαμε συμμετοχή στο διαμορφωμένο σήμερα κλίμα. Και εδώ εστιάζεται το πρώτιστο χρέος μας ώστε μέσα από τις αλήθειες να υπερασπισθούμε την πολιτική και να συμβάλουμε σε μια αξιοπιστία του πολιτικού λόγου. Σήμερα κυρίως επιβάλλεται να αποτυπώσουμε με σαφήνεια τα προβλήματα της χώρας, ιδιαίτερα της οικονομίας, ώστε να τα κατανοήσουν σε βάθος οι πολίτες, να γίνουν συζητήσεις ουσίας που πρέπει φυσικά τα συνδέονται με ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυσή τους. Αυτό προσπαθούμε, αυτό οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας.

Που θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε πράξη όλες τις δεσμεύσεις σας;

Η πρώτη μας δέσμευση είναι το σταμάτημα του κατήφορου που έχει πάρει η οικονομία μας. Οι επί μέρους δεσμεύσεις μας θα ικανοποιηθούν από τους πόρους που θα προκύψουν μέσα από το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το φορολογικό σύστημα στη κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη χρηστή διοίκηση. Στο πρόγραμμά μας προσδιορίζουμε με σαφήνεια τους στόχους και τους πόρους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει από σήμερα να λέμε την αλήθεια ότι η μεγάλη μας δυσκολία θα είναι ο συνδυασμός της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας με τις πιεστικές και βραχυπρόθεσμες ανάγκες των πολιτών. Και αυτό οφείλουμε να το αναδεικνύουμε.

Πολλά κορυφαία στελέχη ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να δείξει με ποιους θα κυβερνήσει…..

Δεν είναι η ώρα της ονοματολογίας, δεν είναι η ώρα απαντήσεων στις προσωπικές αγωνίες των όποιων στελεχών μας «κορυφαίων» ή μη. Είναι η ώρα των κριτηρίων. Είναι η ώρα των αρίστων και όχι των αρεστών όπως τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ποια είναι η προτεραιότητα για τη χώρα που θα θέτατε εσείς;

Ρήξεις, τομές και αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες όλων των δράσεων μας. Η πρώτη μου έτσι απάντηση είναι ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν θα γίνει αν δεν ξεμπερδέψουμε, το δυνατό συντομότερο, με τις ιστορικές καθυστερήσεις της χώρας που στον πυρήνα τους έχουν το πελατειακό σύστημα, τις μικροιδιοκτησίες εντός του κράτους, την πάταξη της διαφθοράς και την τήρηση της αρχής της νομιμότητας για όλους τους πολίτες. Εδώ δεν συγχωρούνται δικαιολογίες. Είναι αποκλειστικά θέμα ισχυρής πολιτικής βούλησης. Στο ειδικότερο ερώτημα σας αναμφιβόλως προέχει η σωτηρία της οικονομίας μας που πλέον των χρόνιων παθογενειών τις σήμερα επηρεάζεται καθοριστικά και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο στόχος για πράσινη ανάπτυξη δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και πλήρη παραγωγική αναδιάρθρωση.

Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση σκανδάλων» που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ; Που πάει η πολιτική μας ζωή με τέτοιους χαρακτηρισμούς;

Ναι, γιατί είναι η αλήθεια. Ο λαός υποφέρει και την ίδια ώρα πνίγεται από τα οικονομικά σκάνδαλα και «τις μίζες» κυβερνητικών και άλλων κομματικών στελεχών και χωρίς να υπάρχει τιμωρία. Το ίδιο, ασφαλώς σε μικρότερο βαθμό, έγινε και τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και είμαι αντίθετος με την σκανδαλολογία και τους συμψηφισμούς ως φαινόμενα που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο. Για να εκλείψουν όμως οι χαρακτηρισμοί πρέπει το νοσηρό φαινόμενο να αντιμετωπισθεί στην ουσία του που είναι: Έγκλημα και τιμωρία. Είναι ένα θέμα που αφορά την Δικαιοσύνη πρωτίστως όμως αφορά τις πολιτικές ηγεσίες που πρέπει να επιδείξουν το πολιτικό σθένος για ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου με μέτρα πρόληψης αλλά και καταστολής. Είμαι βέβαιος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανταποκριθεί στο ξεχωριστό αυτό του χρέος.

Μήπως αντί ο Γιώργος να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον Γιώργο; Γιατί από ήπιος και ορθολογιστής εμφανίζεται οξύς και απευθυνόμενος στο θυμικό των πολιτών;

Ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι σήμερα μπορεί να κριθεί ως Υπουργός, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι τα έχει πάει περίφημα. Ως Πρωθυπουργός που καλείται «να τα αλλάξει όλα» προς μια πορεία της χώρας προς τα εμπρός, είτε αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα, είτε την οικονομία κ.λ.π. θα κριθεί αύριο. Μην ξεχνάμε ότι «η αρχή άνδρα δείκνυσι». Έχω καθαρή τη θέση ότι σήμερα είναι ο πλέον κατάλληλος για να ηγηθεί της νέας συλλογικής προσπάθειας που έχει ανάγκη η χώρα για μια νέα δημιουργικότητα. Θα βρει δυσκολίες, θα βρει πολλά εμπόδια, εδώ όμως κρίνονται και δοκιμάζονται όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ένα ξεχωριστό, ένα ιστορικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση είμαι αισιόδοξος.

Πώς αξιολογείτε τη στάση των στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μετά την 11η Νοεμβρίου; Έχει κλείσει το τραύμα;

Και εδώ είμαι αισιόδοξος. Μένει όμως να αποδειχθεί.