Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό "ALPHA RADIO"

22-08-2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΟΝ ΑLPHA RADIO ΚΑΙ ΣΤΟΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ)

 

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είστε στη Β΄ Αθηνών, αλλά είστε και από τα Καλάβρυτα και γι αυτό είχατε προετοιμάσει την συγκέντρωση στην οποία πήγε ο Γιώργος Παπανδρέου…..

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ είπα, και θύμισα ότι το 1981 ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και μάλιστα από το χωριό μου τη Λυκούρια πεζός ο Γιώργος Παπανδρέου και κατέβηκε στο Αίγιο 75 χιλιόμετρα πεζοπορία γιατί ήθελε να μάθει τα προβλήματα από κοντά. Ήταν νέος πολιτικός τότε και αυτή του η πορεία τον έφερε να είναι σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εγώ πιστεύω στη σημειολογία. Είπα ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα για να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Τώρα αν αυτό το συνδέσει και με την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα καλύτερο. Αλλά επειδή τον ζητούν και από άλλα μέρη της Ελλάδος, δεν ξέρω ποια θα είναι ην τελική του επιλογή.

 

ΘΕΜΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΖΟΡΜΠΑ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για να έρθουμε στο θέμα των ομολόγων με αυτή την εξέλιξη που είχαμε με τον κ. Κολιοκώστα και τον κ. Ζορμπά. Εσείς γιατί αντιδράσατε; Και το ρωτώ αυτό με την εξής έννοια: Αν ο κ. Κολιοκώστας ο οποίος προφανώς είδε το πόρισμα του κ. Ζορμπά, έκρινε ότι δεν υπάρχει αναφορά ή να υποδεικνύει ευθύνη πολιτικού προσώπου, προφανώς καλώς έκανε και δεν το έστειλε στη Βουλή. Αλλιώς αν είχε θα το έστελνε, έτσι δεν είναι;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Κολιοκώστας όφειλε, η δικαιοσύνη συνολικά, επειδή αυτό το θέμα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης να σιωπήσει μέχρι τις εκλογές. Έτσι προστατεύεται το κύρος των θεσμών και της δικαιοσύνης. Δεν το ρώτησε κανένας αν θα έπρεπε να το στείλει στη Βουλή ή όχι. Η θα έπρεπε να το δώσει στη δημοσιότητα που κατανοώ ότι ήταν δύσκολο, ή έπρεπε να σιωπήσει. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πότε η δικαιοσύνη, πότε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων. Αυτή είναι βάναυση καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών.
Αυτή η χώρα υποφέρει στη λογική που έχει η ΝΔ για να υποβαθμίζει και ν’ αποδυναμώνει τη λειτουργία των θεσμών και να τους εντάσσει στις δικές της σκοπιμότητες. ʼρα οι δημόσιοι λειτουργοί, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να απέχουν από τον προεκλογικό αγώνα. Ο κ. Κολιοκώστας, για άλλη μια φορά-γιατί το έχει κάνει και στο παρελθόν αυτό όταν ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- αναμείχθηκε και έγινε ουσιαστικά κομματάρχης της ΝΔ. Να σταματήσουν λοιπόν οι δικαστικοί λειτουργοί να παίζουν κομματικά παιχνίδια.

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επί τις ουσίας πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση, επειδή στον παρελθόν είχατε χειριστεί αυτά τα θέματα ως υπεύθυνος εκ μέρους του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο πόρισμα Ζορμπά να υπάρχουν στοιχεία τα οποία να παραπέμπουν σε πολιτικά πρόσωπα και να έγινε πολιτικά η επιλογή να μην πάει στη Βουλή το πόρισμα;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Καραμανλής έκανε πίστωση των εκλογών, και αυτό δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ αλλά ο κόσμος, είναι για να μην έρθει ο κ. Ζορμπάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τον περιμέναμε γιατί όπως γνωρίζετε είμαι και μέλος της επιτροπής θεσμών, προκειμένου να απαντήσει σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα. Επειδή ο κ. Ζορμπάς είχε τη βασική αρμοδιότητα, όχι της συνολικής έρευνας της υπόθεσης των ομολόγων, αλλά το «μαύρου» χρήματος θα έπρεπε να δώσει μια στοιχειώδη απάντηση για το που πήγαν οι βαλίτσες. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τον κ. Ζορμπά. Τον ανακριτή και τον κ. Κολιοκώστα, πρέπει να τους απασχολήσει συνολικά το θέμα της καταλήστευσης των Ταμείων. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Συνδέονται, αλλά είναι διαφορετικά.
Ο κ. Καραμανλής δεν ήθελε να έρθει στη Βουλή ο κ. Ζορμπάς για να απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα για το που πήγαν οι βαλίτσες. Διότι όπως είδατε ο κ. Πρινιωτάκης και αυτά δεν τα είπε το ΠΑΣΟΚ, δημοσιογραφική έρευνα τα έβγαλε, είχε πει ότι ο συνεταίρος του, ο κ. Αποστολίδης δεν ήταν όλα δικά του τα λεφτά. Και τα λεφτά αυτά πήγαν σε βαλίτσες, δεν πήγαν σε λογαριασμούς. ʼρα….

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το δεν ήταν όλα δικά του δεν σημαίνει ότι ήταν κάποιων άλλων συγκεκριμένων;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν το είπα εγώ αυτό. Ποτέ δεν το είπα. Απλώς και μόνο τα υπονοούμενα πλανώνται. Αυτό το θέμα έπρεπε να ξεκαθαρίσει. Καλοδεχούμενες οι εκλογές, ακόμα κι αν πηγαίνανε πιο πρίν, αλλά να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Δεν μπορεί ο πολιτικός βίος της χώρα να λειτουργεί κάθε φορά κάτω από σκιές και σκάνδαλα. Και δω έχουμε επιχείρηση συγκάλυψης, όπως είχαμε στις υποκλοπές, στους Πακιστανούς και σε τόσα άλλα. Η διαφάνεια του κ. Καραμανλή έχει μείνει στα χαρτιά. Εχει μείνει στον όρο: «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

 

ΓΙΑ ΝΤΙΜΠΕΙΤ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Στον προεκλογικό αγώνα ακούμε κάποιες σκόρπιες και συγκεχυμένες πληροφορίες. Θέλετε Ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θέλετε και ένα με τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου μόνο;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι Έλληνες πολίτες θέλουν διάλογο για το αύριο, για το μέλλον της χώρας. Οι εκλογές γίνονται και με αναφορές στο παρελθόν, αλλά όμως πρέπει να πει ο καθένας στον Ελληνα πολίτη τι του εγγυάται, όχι μόνο τι υπόσχεται, για ένα καλύτερο αύριο. Για την πατρίδα, για τη χώρα πάνω απ΄όλα, για τους πολίτες και κυρίως τους φτωχούς και τους αδύναμους, γιατί γι αυτούς είναι η πολιτική. Εγώ προτείνω ένα τέτοιο διάλογο. Και αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός. Και βέβαια ο καθένας από μας θα βάλει ένα τέτοιο ερώτημα, γιατί να εμπιστευτεί εμάς και όχι κάποιον άλλο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν φωνή να είναι στην τηλεόραση. Θα μου πείτε μπορεί ένα κόμμα που δεν είναι κόμμα εξουσίας να έχει τον ίδιο χρόνο με ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα που θα κληθεί αύριο να απαντήσει στα προβλήματα διακυβέρνησης της χώρας; Ασφαλώς και όχι. Νομίζω ότι επιβάλλεται να γίνει ένα Ντιμπέιτ με τους δυο «μονομάχους»και να υπάρξουν τουλάχιστον μια ή δυο εκπομπές όπου όλοι μαζί θα κάνουν μια συζήτηση. Νομίζω ότι αυτό λέει η λογική και αυτό θα ήθελε ο κόσμος.

 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Που θα κριθεί το «ματς» κ. Παπαϊωάννου;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Τα κόμματα ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Υπάρχει ένα πλεονέκτημα για μας. Η δυναμική είναι μαζί μας. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ, και αυτό δεν το βλέπω μόνο στη Β΄ Αθηνών, το είδα και στα χωριά μας και όπου βρέθηκα, είναι βαθύτατα απογοητευμένοι. Κατά συνέπεια η ΝΔ δεν έχει όσο έχουμε εμείς μάχιμους πολίτες σ αυτόν τον αγώνα. Και εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει ανθρώπους που ξέρουν να αγωνίζονται και να πείθουν με τα επιχειρήματά τους. Στη βάση αυτή πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κόψει πρώτο το νήμα» και ίσως με μια διαφορά που ακόμα δεν μπορώ να αξιολογήσω.