Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

20-10-2011

Δημ.: Μέχρι πότε πιστεύετε ότι μπορεί να συνεχιστεί η ιστορία με τα νέα μέτρα κάθε λίγες ημέρες;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είχαν ένα και μοναδικό στόχο: Να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία, που χρεοκοπία σημαίνει συνθήκες κατοχής. Να σας θυμίσω ότι η χώρα έχει μπει δύο φορές σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σε οικονομικό έλεγχο, επί Ν.Δ. Γιατί ξεχνάμε αυτή την αλήθεια; Οι μέχρι σήμερα θυσίες του Ελληνικού Λαού έχουν πιάσει τόπο. Αποφύγαμε την χρεοκοπία, έργο όχι εύκολο. Και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι από τα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα το 2009, σήμερα οδεύουμε με ασφάλεια σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012. Ειδικότερα, στο ερώτημα σας πρέπει να τονιστεί ότι για να βγούμε από το τούνελ απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη: να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, είτε όπως έχει ανακοινωθεί είτε τροποποιημένη σύμφωνα με τις δεδομένες ανάγκες μας. Η δεύτερη: να συνεχιστεί η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας μας στην εθνική προσπάθεια σωτηρίας της πατρίδας μας. Η τρίτη: να παύσουν ή να υποχωρήσουν οι προσωπικές στρατηγικές από όλους όσοι συμμετέχουμε ή συμπράττουμε στο πολιτικό σύστημα. Ο τόπος δεν αντέχει άλλο.

Δημ.:Υπάρχει νομιμοποίηση για αυτή την πολιτική; Η ατζέντα με την οποία το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την ψήφο του λαού δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:: Αυτό που εφαρμόζουμε είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εθνικής σωτηρίας. Ποτέ δεν είχαμε πιστέψει ή υπολογίσει τη μεγάλη πλαστογραφία και απόκρυψη στοιχείων που διαπράχθηκε τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μου αρέσει, όμως, η παρελθοντολογία. Και τι θα θέλατε; Να επιστρέψουμε τη λαϊκή εντολή με το που αναλάβαμε; Ήταν τόσο καθαρή η εντολή του εκλογικού σώματος για διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η ενδεχόμενη δραπέτευσή μας από την εκτέλεσή της, αυτό θα ήταν το έγκλημά μας. Ιστορικό και πολιτικό. Η διαχείριση των μεγάλων ιστορικών κρίσεων δεν διεξάγεται στο ασφυκτικό πλαίσιο λεπτομερών συμβατικών όρων, που ερμηνεύονται στενά. Υπέρτατος όρος και νόμος: η σωτηρία της πατρίδας.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε άλλωστε ότι στις Δημοκρατίες η πολιτική νομιμοποίηση στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όσο υπάρχει αυτή και θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας, θεωρώ παραφιλολογία τη συζήτηση  νομιμοποίησης της Κυβέρνησης.
Γιατί ξεχνάμε ότι οι εκλογές γίνονται στο τέλος κάθε τετραετίας σύμφωνα με το σύνταγμα?

Δημ.:Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Βεβαίως ανησυχώ. Βεβαίως αγωνιώ. Δε ρίχνω, όμως, λάδι στη φωτιά. Ούτε ενθαρρύνω άλλους να γίνουν μπουρλοτιέρηδες με τυφλούς στόχους. Και έχω εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων. Στην εμπειρία και την γνώση τους να χειριστούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.
 Όμως εκείνα που με ανησυχούν και με τρομάζουν είναι τα φαινόμενα ανομίας και τυφλής βίας και όχι οι κινητοποιήσεις του λαού. Εκδηλώσεις που οδηγούν στην αποδόμηση των θεσμών είναι μπουρλότο  στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Δημ.:Είναι σαφές, πάντως, ότι δεν πληρώνουμε μόνο τις απαιτήσεις της τρόικας αλλά και τις καθυστερήσεις και την αδυναμία της κυβέρνησης. Δυο χρόνια κυνηγά υποτίθεται τη φοροδιαφυγή και πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ακόμα και των 350 ευρώ.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:: Δεν μου αρέσει η φράση «απαιτήσεις της τρόϊκα».Αυτό που βιώνουμε ως τρόϊκα είναι ο έλεγχος σε συμφωνίες που έχει νομοθετήσει η ελληνική βουλή και είναι σαφές ότι εποπτεύεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ουσιαστικά πρόκειται για απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτή, κυρίως, ενδιαφέρεται για την στήριξη του ευρώ στη ζώνη του οποίου εισήλθαμε με αποφάσεις κυβερνήσεων στις οποίες κι εγώ συμμετείχα. Το δημόσιο χρέος το ελληνικό, αλλά και άλλων νοτίων χωρών, αποτελεί θρυαλλίδα στη βάση του ευρώ. Αυτό εξηγεί το ενδιαφέρον και συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα, που είναι παράλληλα και ευρωπαϊκό. Η φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας και συναλλαγής με μερίδα του δημόσιου τομέα. Δεν αλλάζουν αυτά τα δύο από τη μία μέρα στην άλλη. 

Δημ.:Είναι σωστό για μία δημοκρατική κυβέρνηση να κόβει το ρεύμα στους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι, αφού πρώτα τους έχει κόψει το μισθό και τη σύνταξη;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:: Η ερώτησή σας βασίζεται σε δύο αναληθείς προϋποθέσεις: το τέλος ακινήτων πληροί όλους τους βασικούς όρους ενός δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος. Ο φόρος επιβάλλεται ανάλογα με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας (όσα περισσότερα τετραγωνικά έχεις τόσα περισσότερα πληρώνεις) και την περιοχή που έχεις το ακίνητό σου. Δεν φαντάζομαι ότι το πρότυπο του πολίτη, που επικαλείσθε, έχει ακίνητο στο Κολωνάκι. Γιατί αυτός έχει και πρέπει να πληρώσει όσα του αναλογούν. Και δεν φαντάζομαι ότι το πρότυπο του πολίτη, που επικαλείσθε, είναι πολύτεκνος ή άνεργος ή άτομο με ειδικές ανάγκες. Γιατί και για αυτούς έχει ληφθεί πρόνοια να μην πληρώσουν.

Δημ.:Υπάρχει πρόταση για δημοψήφισμα με αντικείμενο το δημοσιονομικό ζήτημα και κατ' επέκταση τις επιλογές που υπάρχουν. Συμφωνείτε;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόταση, που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο έχει θέσει εκτός του αντικειμένου δημοψηφίσματος τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Δημ.:Κυβέρνηση συνεργασίας ή ευρύτερης αποδοχής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση απ' ότι μία μονοκομματική, κατά τη γνώμη σας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει κατά ανάγκη κυβέρνηση συνεργασίας. ʼλλωστε κυβερνήσεις συνεργασίας στην χώρα μας δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Και σε θέματα διαδικαστικά και σε θέματα ουσίας. Να πάμε στις Βρυξέλλες μαζί. Να νιώσει η υπόλοιπη Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι μια γροθιά. Δεν προτείνω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Θεωρώ, όμως, αναγκαίο να «μαζέψουμε» όλα τα ακραία στοιχεία που προβοκάρουν την αντοχή των Ελλήνων και προσφέρουν εικόνες στο εξωτερικό μιας «βρώμικης» και «άναρχης» Ελλάδας. Και το σημαντικότερο να διαμορφώσουμε όρους εθνικής ομοψυχίας  στη βάση, αφού, στις πολλή κρίσιμες περιόδους, έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι είναι ο αναγκαίος όρος και απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που σήμερα βιώνουμε.

Δημ.:Υπήρξαν αντιδράσεις και καταγγελίες, από τον Δικηγορικό Σύλλογο και όχι μόνο, για εξωθεσμική παρέμβαση της τρόικας στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την διερεύνηση εκ μέρους της των αιτίων καθυστέρησης στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων και τις προτάσεις της. Υπάρχει ζήτημα;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας είναι εκτεθειμένος. Προκάλεσε ζήτημα πάνω σε αναληθή δεδομένα. Και το γνωρίζει. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, σε όλους τους κλάδους της, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Η Ελλάδα έχει υποστεί ταπεινωτικές ήττες από τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και κανένας από το νομικό κόσμο δεν διαμαρτυρήθηκε ή αμφισβήτησε τη νομιμότητα αυτών των αποφάσεων. Κανένας μας δεν επέτρεψε σε καμία τρόϊκα να επέμβει στο περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων. Η αρνησιδικία είναι το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο Έλληνας πολίτης με τις παράλογες καθυστερήσεις στην απονομή της.

Δημ.:Η άρση της ανωνυμίας των blogs που προωθείτε, υπό ποίες προϋποθέσεις θα γίνεται; Υπάρχει κάποιο μοντέλο άλλης χώρας που εξετάζετε;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Γιατί βιάζεστε να προκαταλάβετε το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου που δεν έχει ακόμα συνταχθεί; Έχω ορίσει μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που αποτελείται από εκλεκτούς νομικούς και εκπροσώπους και του δημοσιογραφικού κόσμου. Είναι αυτονόητο πως δεν μπαίνουν σε καμία συζήτηση ή σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων και θέσεων ακόμη και αυτών που περιέχουν σκληρή κριτική σε κυβερνητικές ή άλλες δράσεις. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που διαπράττεται μέσω διαδικτύου και καλύπτεται  από την ανωνυμία. θέλω να ξέρετε ότι είμαι απέναντι στους οποιουσδήποτε κουκουλοφόρους. Είτε αυτούς που διαλύουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις του λαού μας είτε αυτούς που εκβιάζουν με ανυπόστατες λάσπες. 

Δημ.:  Έχετε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του σταυρού, κατά ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, στο νέο εκλογικό νόμο, όποτε έρθει. Δεν στερείται έτσι ένας κρίσιμος κρίκος επιλογής στη δημοκρατική διαδικασία; Θα ορίζει« πραιτοριανούς»ο αρχηγός; Τι νομιμοποιητική βάση θα έχουν αυτοί οι βουλευτές;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Είμαι απέναντι σε κάθε συναλλαγή ειδικά την πελατειακή. Το σύστημα που έχω προτείνει διασφαλίζει και την ελευθερία επιλογής του εκλογέα γιατί στο πλαίσιο της μονοεδρικής περιφέρειας οι υποψήφιοι θα μπορούν να είναι περισσότεροι από το ίδιο κόμμα  και ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να επεκταθεί στην εκλογή άλλου βουλευτή, ο οποίος μπορεί και να μην ανήκει στον ίδιο πολιτικό φορέα που ο εκλογέας γενικά υποστηρίζει. Έτσι θα απαλλαγεί και το πολιτικό σύστημα από μια σημαντική πηγή διαφθοράς. Οι βουλευτές εκπροσωπούν το έθνος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Και όχι τους ψηφοφόρους τους, όπως θέλουν μερικοί.


Δημ.: Με την εκδίκαση των υποθέσεων πολιτικής διαφθοράς τι θα αλλάξει;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Πολλά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος και να κοιτάξουμε μπροστά. Γρήγορα και αποτελεσματικά. Κυρίως, όμως, θα απαλλάξει την πολιτική από τη γενική εντύπωση ότι οι ποινικές υποθέσεις, που αφορούν στους πολιτικούς στην πλατιά έννοια του χώρου και τα δημόσια πρόσωπα, δε δικάζονται ποτέ. 
Δημ.: Πώς σχολιάζετε το άρθρο των τριών;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:  Επί της ουσίας κανένας δεν μπορεί να έχει διαφωνίες με το περιεχόμενο του.