Δημ.: Παρά τις απειλές σας, πάντως-ακόμα και του πρωθυπουργού-οι δικαστές επιμένουν στις αποφάσεις τους…
Απάντηση: Απειλές δεν υπάρχουν. Προσκλητήριο υπάρχει για συμμόρφωση του συνόλου των δικαστικών λειτουργών με τις συνταγματικές επιταγές και την αποστολή τους, αλλά και για την συνεισφορά τους στην εθνική προσπάθεια για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, αλλά και εγώ ξεχωρίσαμε τους λίγους από τους πολλούς έλληνες δικαστές που υπηρετούν, χωρίς κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, το δίκαιο με ξεχωριστό αίσθημα ευθύνης. Αυτή είναι η αλήθεια.
Δημ.: .Εκτιμάτε ότι με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις τους υπερβαίνουν το ρόλο τους;
Απάντηση: Η απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία προτρέπουν τα μέλη της σε αποχή από τα καθήκοντα τους για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τη ρητή συνταγματική επιταγή που απαγορεύει την απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς με οποιαδήποτε μορφή. Για το λόγο αυτό η φυσική της ηγεσία, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και άλλες ενώσεις δικαστικών λειτουργών τους κάλεσαν να σεβαστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα. Οι έλληνες δικαστές, φυσικά και έχουν δικαίωμα στη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα στη διαμόρφωση συνδικαλιστικής κίνησης με το αίτημα <δεν δικάζω>, γιατί αν συμβεί αυτό θα μπει σε αποσταθεροποίηση μία από τις τρείς βασικές θεσμικές λειτουργίες της πολιτείας, θα είναι δυναμίτης στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος γι αυτό κάλεσα τον κάθε δικαστή ξεχωριστά να αγνοήσει μια απόφαση της Ένωσης του και να ανταποκριθεί στο πατριωτικό του χρέος.
Δυστυχώς έχω επισημάνει ότι σε αρκετές από τις ανακοινώσεις κάποιων Ενώσεων βρίσκω το λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Και ειλικρινά λυπάμαι γι αυτό. Θα περίμενα, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, πάνω και πέρα από κομματικές θέσεις, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, το οποίο θα περιμέναμε όλοι στον τόπο από αυτόν τον ξεχωριστό κλάδος των προς όφελος της ίδιας της χώρας.
Δημ.: Δηλαδή κατά τη γνώμη σας η χώρα δεν βρίσκεται σε οικονομική κατοχή;
Απάντηση: θεωρώ απαράδεκτη τη χρήση του κομματικού λεξιλογίου περί οικονομικής κατοχής από έλληνα δικαστή. Η χώρα αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό την πολιορκία των προβλημάτων που μας κληροδότησαν άλλοι πριν από εμάς και φυσικά κάτω από διεθνή οικονομική συγκυρία. Και αυτήν την κατάσταση πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε, να ανατρέψουμε. Δημ.: Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση;
Απάντηση: Θέλω να πιστεύω ότι η όποια ένταση είναι προσωρινή. Φυσικά και δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση η αρχή της συνταγματικής νομιμότητας. Οι απαντήσεις στα προβλήματα και όσον με αφορά δίνονται στο ιστορικό πλαίσιο αναφοράς της πολιτικής μου λειτουργίας, που είναι ο διάλογος. Ήδη βρισκόμαστε σε ένα ανοικτό, ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο με όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης και έχουμε από κοινού προσδιορίσει τους όρους του. Θα πρέπει να τον ολοκληρώσουμε ώστε να γίνει πράξη ο κοινός στόχος που είναι η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, φυσικά και στην κατεύθυνση των οικονομικών αιτημάτων των λειτουργών της , στο πλαίσιο πάντοτε της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Δημ.: Αύριο ουσιαστικά, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν για τη χώρα και οι εξελίξεις για το πολιτικό σύστημα μπροστά μας.
Απάντηση: Δεν μπορώ να γνωρίζω για το πότε θα ολοκληρωθεί το σύνολο των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για το μέλλον της χώρας μας, όσο και για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η συνολική κατάσταση είναι δραματική για όλους μας και πολύ φοβάμαι ότι οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά κατώτερες των περιστάσεων. Η κάθε χώρα δυστυχώς προσδιορίζεται με βάση τα καλώς ή κακώς εννοούμενα εθνικά της συμφέροντα με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει με τεραστίων διαστάσεων ανησυχητικές επιπτώσεις στη χώρα μας, αφού βρισκόμαστε στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό θα θεωρήσω θετική την όποια απόφαση που θα βάλει τέλος στην αστάθεια και την ανασφάλεια, που θα διαμορφώσει όρους εμπιστοσύνης στους λαούς και τις αγορές για θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και φυσικά που θα ικανοποιεί και τους δικούς μας εθνικούς στόχους. Η αισιοδοξία μου είναι συγκρατημένη. Εμείς όμως αυτήν την ώρα που ξαναγράφεται κυριολεκτικά η ιστορική πορεία της Ευρώπης θα ήταν ολέθριο να μην καταφέρουμε την επίτευξη των δικών μας στόχων. Με βάση τα παραπάνω η πολιτική μας νομιμοποίηση θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπορέσουμε έστω και μόνοι μας και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες να ανταποκριθούμε στον ιστορικό χρέος. Κι όσο για τις εκλογές, αυτές δεν πρέπει να τις φοβάται κανένας μας. Στην παρούσα, όμως, χρονική στιγμή θα ήταν τεράστιο λάθος να γίνεται ακόμη και συζήτηση για εκλογές. Και όποιος το αιτείται χαρακτηρίζεται από ύψιστη ανευθυνότητα.
Δημ.: Η όποια συμφωνία επιτευχθεί πιστεύετε ότι θα είναι καλό για το ελληνικό κοινοβούλιο να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία;
Απάντηση: Αυτήν την στιγμή δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι κοινοβουλευτικές αυξημένες πλειοψηφίες. Με ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση και η ενότητα του λαού μας στη βάση. Ένα έργο δυστυχώς τόσο αναγκαίο αλλά και τόσο δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη μέρα, αύριο, όλες οι πολιτικές αλλά και οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα μπουν σε μια τροχιά υπηρέτησης της εθνικής αυτής αναγκαιότητας.
Δημ.:Τη συμφωνία αυτή θα μπορέσει να τη χειριστεί μια μονοκομματική κυβέρνηση; Ή εκ των πραγμάτων απαιτούνται συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα; Απάντηση: Το ερώτημα θα είχε ουσία εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού. Θα θυμίσω όμως ότι η ιστορία διδάσκει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή εθνικής ενότητας δεν έχουν σοβαρές προοπτικές εάν δεν έχουν ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα δράσεων και προτεραιοτήτων. Υπό τις σημερινές συνθήκες κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Αυτό που προτείνω είναι εθνική συνεννόηση των υπευθύνων πολιτικών, αλλά και των υπευθύνων οργανωμένων κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Πάνω σε ένα μίνιμουμ κανόνων και αρχών, τόσο στα διαδικαστικά θέματα, όσο και στις προτάσεις ουσίας. Η ασυνεννοησία, η ανομία και τα εντεινόμενα φαινόμενα κοινωνικής βίας είναι ο χειρότερος εχθρός μας στο στόχο αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης αλλά και του εθνικού στόχου για ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.
Δημ.: Ο κ. Καστανίδης στο στόχο της πολιτικής νομιμοποίησης έχει θέσει το θέμα του δημοψηφίσματος. Εσείς τι πιστεύετε;
Απάντηση; Η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και η προκήρυξη δημοψηφισμάτων χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τόσο στο χρόνο που γίνονται όσο και στον τρόπο θέσης του ερωτήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι αναγκαίος όρος για τη σωτηρία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα.
Δημ.: Η παρούσα Βουλή, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να ψηφίσει εκλογικό νόμο με αυξημένη πλειοψηφία ώστε αυτός να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές; Και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να είναι αυτός ο εκλογικός νόμος;
Απάντηση: Όπως ξέρετε με την ψήφο 200 βουλευτών μπορούμε να έχουμε εκλογικό νόμο και για τις επόμενες εκλογές. Έχω διαπιστώσει στον πολιτικό λόγο του κ. Σαμαρά ότι υπάρχουν θεμελιώδη κοινά σημεία που θα επιτρέψουν μια τέτοια κρίσιμη ιστορικά σύγκλιση. Η πρόταση μου στηρίζεται στη βάση των μονοεδρικών και ολιγοεδρικών περιφερειών με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης που από τη μια αποτρέπουν τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων, από την άλλη ενισχύουν τις δυνατότητες αξιοκρατικής ανάδειξης των βουλευτών. Ο εκλογέας γνωρίζει ποιον ψηφίζει χωρίς τις προϋποθέσεις συναλλαγής μαζί του. Δημ.: Κύριε υπουργέ πιστεύετε στα σοβαρά ότι μπορεί να αναβιώσει ο δικομματισμός;
Απάντηση: Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η διαμόρφωση προτάσεων διακυβέρνησης της χώρας και επίλυσης των προβλημάτων της. Αν στην πράξη ο δικομματισμός εξυπηρετεί μία τέτοια θέση θα τον ήθελα. Αν η ύπαρξη περισσοτέρων κομμάτων υπηρετεί την ίδια θέση πάλι θα το δεχόμουνα. Αυτό που με νοιάζει και αγωνιώ είναι να έχουμε προτάσεις για την λύση των προβλημάτων του λαού μας σε ελάχιστο και προσυμφωνημένο κοινό πρόγραμμα πολιτικών επιλογών και δράσεων.
Δημ.: Το κόμμα σας, πάντως, κινδυνεύει πλέον όχι απλώς με στρατηγική ήττα, αλλά και με διάσπαση. Ήδη οι συνδικαλιστές σας αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ πρώην βουλευτές σας συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ…
Απάντηση: Μην προεξοφλείτε στρατηγικές ήττες και διασπάσεις . Πρώτον δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές και κάτω από ποιες συνθήκες. Κι εκείνους που ζητωκραυγάζουν με την πρώτη ανάγνωση των δεικτών δημοφιλίας πρέπει να τους υπενθυμίσω εκείνους που κατά καιρούς υπήρξαν δημοφιλείς και οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δημιούργημα περιστάσεων. Οι συνθήκες ύπαρξης του, οι ρίζες του και οι προοπτικές του έχουν καθαρά ιστορικό χαρακτήρα. Όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την αίσθηση του κοινού ιδεολογικού και πολιτικού συμφέροντος. Στο βαθμό που ταυτίζεται με τον διαχρονικό συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ προσωπικές επιλογές αλλά και οι καριερίστες της πολιτικής με ενοχλούν πολύ. Δημ.: Κατά πολλούς η κίνηση των τριών υπουργών στοχεύει στην επόμενη ημέρα. Συμφωνείτε; Γιατί η μάχη της διαδοχής αντικειμενικά έχει ξεκινήσει…
Απάντηση: Εγώ δεν διάβασα την ανακοίνωση των τριών συναδέλφων με τον τρόπο που εσείς διαβάσατε. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής.
Δημ.: Και μια προσωπική ερώτηση: Πως νοιώθετε όταν συναινείτε σε αποφάσεις που γνωρίζετε ότι είναι δυσβάστακτες για το μέσο έλληνα πολίτη;
Απάντηση: Πολλά πράγματα δοκιμάζονται μέσα μου. Μη ξεχνάτε ότι είμαι από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που οικοδομήσαμε στη χώρα μας το κοινωνικό κράτος, που διαμορφώσαμε την Ελλάδα του 2004. Οι εσωτερικές μου συγκρούσεις είναι πολλές προτάσσω όμως το εθνικό μου χρέος σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα μου.
Θέλω να ξέρουν όμως όλοι οι πολίτες πως προτού πάρουμε το όποιο μέτρο έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη λύση προς την κατεύθυνση να βγει η χώρα μας από το τούνελ. Κάθε απόφαση λαμβάνεται αφού προηγουμένως σταθμίσουμε το συμφέρον της χώρας, στο πλαίσιο του κλίματος που επικρατεί διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αγνοώντας το όποιο προσωπικό και πολιτικό κόστος μπορεί να έχουμε.
|