Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό "ΡΑΔΙΟ 9"

18-04-2012

«Το βασικό αίτιο της κακοδαιμονίας της χώρας είναι η ανομία. Σε αυτή τη χώρα δεν τηρήθηκαν οι Νόμοι. Υπήρξαμε όλοι μας ελαστικοί σε αυτή την κατεύθυνση, και εμείς και ο θεσμός της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μάγκας ήταν όποιος δεν πλήρωσε τους φόρους του. Αυτό σε άλλη χώρα δεν ήταν θεμιτό. Μάγκας ήταν αυτός που είχε 50 ρίζες ελιές ή 50 πρόβατα και δήλωνε 100 ή 150. Αυτές είναι οι διαχρονικές μας ευθύνες  Αυτό διαμόρφωσε μία κουλτούρα,  η οποία συνοδεύει το ελληνικό κράτος και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Από εκεί ξεκινούν όλα τα άλλα.Σήμερα στους αγανακτισμένους είναι και ο τυφλός της Ζακύνθου. Είναι και αυτός που έπαιρνε τα επιδόματα της μάνας του που έχει πεθάνει και σήμερα νιώθει αδικημένος.
Πρέπει να είμαστε με αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, που ήταν έξω από το παιχνίδι» δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο 9 και στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

                                                                                                                 Αθήνα, 18-4-12

Γιατί δεν είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Γιατί συμπλήρωσα έναν κύκλο 30 χρόνων. Πιστεύω στην ανανέωση. Εμάς, νέους μας εμπιστεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλάξαμε πολλά πράγματα. Ας δώσουμε τόπο και στη νέα γενιά, η οποία έχει γνώσεις, έχει περισσότερα προσόντα από εμάς και θέλει και αυτή διέξοδο μέσα από τη συμμετοχή.
Έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και είπα ότι θα το κερδίσω αυτή τη φορά. Είναι μεγάλη πρόκληση να είσαι μέσα στον κόσμο και να ζητάς σταυρό παρότι ο σταυρός με έχει κουράσει. Δεν με έχει κουράσει όμως η πολιτική. Γι? αυτό είπα ότι θα είμαι παρών. Πολιτική έχω πει  ότι δεν είναι μόνο να είσαι Βουλευτής. Είναι μία επιλογή ζωής την οποία ίσως θα έπρεπε να την έχω κάνει και τα προηγούμενα χρόνια».

Τί θα ήθελε να αλλάξει σήμερα στη χώρα:
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
: «Το βασικό αίτιο της κακοδαιμονίας της χώρας είναι η ανομία. Σε αυτή τη χώρα δεν τηρήθηκαν οι Νόμοι. Υπήρξαμε όλοι μας ελαστικοί σε αυτή την κατεύθυνση, και εμείς και ο θεσμός της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μάγκας ήταν όποιος δεν πλήρωσε τους φόρους του. Αυτό σε άλλη χώρα δεν ήταν θεμιτό. Μάγκας ήταν αυτός που είχε 50 ρίζες ελιές ή 50 πρόβατα και δήλωνε 100 ή 150. Αυτές είναι οι διαχρονικές μας ευθύνες  Αυτό διαμόρφωσε μία κουλτούρα,  η οποία συνοδεύει το ελληνικό κράτος και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Από εκεί ξεκινούν όλα τα άλλα.Σήμερα στους αγανακτισμένους είναι και ο τυφλός της Ζακύνθου. Είναι και αυτός που έπαιρνε τα επιδόματα της μάνας του που έχει πεθάνει και σήμερα νιώθει αδικημένος.
Πρέπει να είμαστε με αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, που ήταν έξω από το παιχνίδι».

Αν το πολιτικό προσωπικό, το οποίο εξέθρεψε αυτή τη νοοτροπία, μπορεί να είναι αυτό που θα την αλλάξει:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: « Δεν είμαστε όλοι τα ίδια. Και στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν ως επιλογή να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον αλλά το συμφέρον των ίδιων.Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτισμικό στη χώρα που πρώτα αυτή η κρίση να αποτελέσει την αφετηρία να μπούμε σε μία άλλη νοοτροπία. Σήμερα βιώνουμε μία κρίση τεραστίων διαστάσεων που έχει βάθος χρόνου και τη βιώνει το παγκόσμιο σύστημα και δυστυχώς η νότια Ευρώπη. Εάν απομονώσουμε το σημερινό πρόβλημα της χώρας και το πάμε μόνο σε εμάς, θα έχουμε διαπράξει ένα τεράστιο λάθος στην αφετηρία προκειμένου να βρούμε τα μέσα θεραπείας ».

Εάν γνώριζε τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Δεν είχα και δεν έχω καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Προσκαλώ τον οποιονδήποτε Δικαστή να πει το αντίθετο. Και εγώ πληροφορήθηκα τη σύλληψη από τις εφημερίδες. Τον πρώτο νόμο που έφερα ως Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν οι υποθέσεις, οι οποίες αφορούν πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, διατελέσαντες υπουργούς ή υφυπουργούς αλλά και Βουλευτές και Δημάρχους και Νομάρχες να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, να ανατίθενται οι υποθέσεις σε προέδρους πρωτοδικών, σε ανακριτές ώστε όλη αυτή η διαδικασία να τελειώνει σε ένα χρόνο. Δεν μπορεί αυτές οι υποθέσεις να κρατούν ες αεί, να διαμορφώνεται αυτό το κλίμα και αν τιμωρηθεί κάποιος να  τιμωρείται μετά από 10 χρόνια. Αυτός ο Νόμος μπήκε σε εφαρμογή και επειδή περιλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβριο θα τελειώσουν και όλες οι άλλες υποθέσεις που αφορούν το Βατοπέδιο, τα δομημένα ομόλογα. Εγώ νομοθετικές παρεμβάσεις μπορούσα να κάνω και τις έχω κάνει για να ικανοποιηθεί το περί Δικαίου αίσθημα του λαού».

Αν ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι η σύλληψη έγινε την ημέρα που έκλεινε η Βουλή:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή και ούτε  μου επιτρέπεται να κάνω έλεγχο σε σχέση με αυτό. Οι Δικαστές  που χειρίζονται την υπόθεση έκριναν ότι εκείνη την ημέρα πρέπει να το κάνουν, αυτό και έκαναν. Αυτό έχει ερμηνείες αλλά δεν επιτρέπεται σε εμένα που είμαι υπουργός Δικαιοσύνης να μπω σε μία κριτική των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Αν ξαφνιάστηκε από τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Προφανώς από ένα σημείο και μετά ξαφνιαστήκαμε. Ήταν σύντροφός μου, πορευτήκαμε πολλά χρόνια μαζί.  Η εξέλιξη αυτή μου προκαλεί στεναχώρια και θλίψη. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Σε καμία περίπτωση τα ζητήματα ηθικής δεν κρίνονται συλλογικά. Είναι η ατομική ηθική που προσδιορίζει τον καθέναν . Η ΝΔ προσπαθεί να ταυτίσει τα ζητήματα της διαφθοράς με ένα κόμμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Έφτασαν στο σημείο να βάλουν στο κάδρο τον Β. Βενιζέλο, επειδή ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής,  της οποίας την προεδρεία είχε ο κος Τραγάκης, που η πλειοψηφία κατέληξε ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα ζητήματα που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία βγήκαν μέσα από ΜΜΕ και το σημαντικότερο οδήγησε στην τελευταία προανακριτική επιτροπή που έγινε το 2011 με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο τον κο Μπόλαρη.
Αυτό το γεγονός από μόνο του,   δίνει απάντηση στο μέγα ζήτημα της χώρας που λέγεται διαφθορά; -Όχι. Είναι μία σημειολογία και μην προτρέχουμε. Θα περιμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».