Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Αρθρο στην εφημερίδα "TA NEA". H οργάνωση της Δικαιοσύνης

16-12-2019

Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου*

 

Αθήνα, 10-12-2019

 

Για την εφημερίδα «ΤA NEA»

 

Η οργάνωση της δικαιοσύνης.

 

 Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τέθηκε το επαναλαμβανόμενο αίτημα για αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, με νέες προσλήψεις. Ατεκμηρίωτα οι Δικαστικές Ενώσεις, εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζουν ότι η αύξηση των οργανικών τους θέσεων είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα συμβάλει στην ορθή και στην σε σύντομο χρόνο απονομή της δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η χώρα διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους δικαστές από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Έχει 29  δικαστές ανά 10.000 κατοίκους, το Βέλγιο έχει 14, η Σουηδία 12, η Ελβετία 14, η Κύπρος 12. Μια άλλη παθογένεια της χώρας μας είναι ότι διαθέτει και από τις υψηλότερες αναλογίες ανώτατων δικαστών ως προς το συνολικό αριθμό τους και ότι έχει νομοθετηθεί ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός στις θέσεις των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, τους προέδρους Εφετών και Πρωτοδικών. Ο αναχρονισμός της στελέχωσης του δικαϊκού μας συστήματος συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι διαθέτουμε το μικρότερο ποσοστό στον αριθμό των εισαγγελέων και από «το φαινόμενο» οι δικαστικοί υπάλληλοι να είναι λιγότεροι από τους δικαστές. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις δικαστών. Κοινός είναι ο τόπος ότι για αποτελεσματική δικαιοσύνη μείζον είναι το πρόβλημα της ανορθολογικής κατανομής των δικαστηρίων που χρονολογείται από την εποχή του Όθωνα. Οι οριακές αλλαγές, που στην διαδρομή του  χρόνου έγιναν, χειροτέρεψαν τα πράγματα, αφού ικανοποίησαν τοπικιστικές πιέσεις και πελατειακές σχέσεις και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι για ορθή και ταχεία της δικαιοσύνης είναι:

  • ο επανασχεδιασμός του δικαστικού χάρτη με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
  • η διαβάθμιση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες,
  • η σταδιακή μείωση του αριθμού των προέδρων και αντιπροέδρων.
  •  η ταχεία εισαγωγή της μηχανογράφησης και η αναβάθμιση των υποδομών των δικαστηρίων.
  • Νέες στοχευμένες προσλήψεις χρειάζονται μόνον στον κλάδο των εισαγγελέων και των διοικητικών υπαλλήλων.

Για την οργάνωση διοικητικής δικαιοσύνης, το Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες και απολύτως τεκμηριωμένες προτάσεις. Η υιοθέτησή τους είναι αποκλειστικό θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.

 

 

         *Είναι δικηγόρος και πρώην Υπουργός  Δικαιοσύνης.