Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Ομιλία για το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων

20-01-2012

 

Ομιλία Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
 επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών
για το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων.
 
       Κύριε  Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκομαι στο βήμα για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων.
   Κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, στον προεκλογικό τους λόγο και τα φυλλάδια που είχαν δώσει είχαν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος όλων των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων.
       Θέλω ακόμα να σας γνωρίσω ότι είχα συμμετοχή ως Βουλευτής στις ρυθμίσεις του ν. 3919/2011, γιατί τότε η τρόικα άλλα ζητούσε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης- τότε ήταν Υπουργός ʼμυνας- και ο υποφαινόμενος μαζί με άλλους είχαμε συμμετοχή στη τελική διαμόρφωση του κειμένου του ν. 3919/2011
Στη συνέχεια, ανέλαβα Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχα συνάντηση με την τρόικα, οι οποίοι μου ξεκαθάρισαν ότι δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις λύσεις που δόθηκαν με το ν. 3919/2011- αυτό έγινε και για άλλα επαγγέλματα, όπως αυτό γνωρίζετε- γιατί άλλα είχαν συζητήσει και άλλη ήταν η διαμόρφωση στη διαδικασία που συζητήσαμε εδώ.
     Η εμπειρία μου ήταν πολύ σκληρή. Μπήκαν πολλά θέματα, θέλω να ξέρετε,μεταξύ των οποίων να υπάρχουν στην Ελλάδα πολυεπαγγελματικές  οργανώσεις, που σημαίνει ότι μία δικηγορική εταιρεία θα μπορεί να έχει και από άλλα επαγγέλματα, λογιστές, μηχανικούς. Υπάρχει θέμα σε σχέση   με το πώς προσδιορίζεται ο τρόπος των αμοιβών των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της συμμετοχής του ποσοστού στους Δικηγορικούς Συλλόγους και Ενώσεις. Μπήκα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους όρους διαφήμισης. Οφείλω να σας πω ότι στο σχέδιο νόμου που έχετε μπροστά σας ακόμη επιμένουν – και εδώ υπήρξε αντίσταση- να υπάρχει διαφήμιση στις δικηγορικές εταιρείες και μέσα από την τηλεόραση και μέσα από το ραδιόφωνο και πολλά άλλα.
     Παράλληλα με αυτά, υπάρχει όχληση  από την Ευρωπαϊκή Ένωση  σε σχέση με την λειτουργία των δικηγορικών εταιριών στη χώρα μας. Η ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων θεώρησε και θεώρει ότι για λόγους δημόσιου συμφέροντος  αυτές οι ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα είναι ικανοποιητικές. Υπήρξε Ολομέλεια της Συνέλευσης των Δικηγορικών Συλλόγων στην Πάτρα και κατέθεσαν τους λόγους τους οποίους πρέπει να υπάρχει αυτή η εξαίρεση στη χώρα μας. Αυτοί οι λόγοι όπως καταγράφηκαν από την απόφαση της Ολομέλειας –το τονίζω- των Δικηγορικών Συλλόγων διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας της κ. Ζάβρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Παρ’ όλα αυτά και επειδή υπάρχουν και οι οχλήσεις  -και θα καταθέσω και τα σχετικά στοιχεία
– ο εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρόικα απαντούσε μονότονα ότι δεν συμμορφωνόμαστε και με συμβατικές μας υποχρεώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στο αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη ως εξής:  « Να τροποποιηθεί το άρθρο 6 του ν. 3919/2011 και να προβλέπει την ελευθερία σύστασης των δικηγορικών εταιρειών και την ελευθερία ίδρυσης παραρτημάτων στη Ελλάδα». Θέλω να γνωρίζεται ότι αυτό ακριβώς περιλαμβάνεται- γιατί και αυτό αμφισβητήθηκε- και στην αγγλική αποτύπωση του μνημονίου, το οποίο, κυρία Πρόεδρε, θέλω να κατατεθεί στα Πρακτικά για να μην υπάρχουν παρανοήσεις σ’ αυτήν εδώ την χώρα. Είναι ακριβής η μετάφραση, όπως την είπα .
     Ταυτόχρονα θέλω να κατατεθεί τόσο η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και οι απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Θέλω να είναι σε πλήρη γνώση όλων των συναδέλφων.
      Και βέβαια αυτή μας η δέσμευση είχε όριο το τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2011. δηλαδή την μνημονική υποχρέωση ήταν μέχρι 31/12/201. Σήμερα, αύριο, η τρόικα είναι εδώ.
     Το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και συζητήθηκε με ευρύτητα, γιατί κάποια συνάδελφος έθεσε το θέμα.  Το έθεσε και σε μια διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, δηλαδή ότι υπάρχει το «κράτος των Αθηνών» που τα βάζει όλα αυτά σε βάρος στης επαρχίας. Τελείως λάθος αντίληψη.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, που είναι και Πρόεδρός της Ολομέλειας, πρωτοστατεί στο να ισχύσουν οι ισχύουσες διατάξεις – θα λέω πάντα την αλήθεια σ’ αυτήν την αίθουσα – και βέβαια μήτε από μεγάλη διαλογική συζήτηση το Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα, δηλαδή απ’ όλους όσους ήμασταν μέσα, συμφωνήσαμε σε αυτήν την πρόταση. Αυτή είναι η αλήθεια.
    Από εκεί και πέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης –και νομίζω ότι όποιος και αν ήταν στην θέση μου – δεν μπορούσε για άλλη μια φόρα να βάλει και από τη δική του πλευρά σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας. Όλοι ξέρεται ότι οι ώρες είναι δύσκολες. Το διακύβευμα μεγάλο. Ίσως αυτή η εβδομάδα που διανύουμε αλλά και η επόμενη να είναι οι δυσκολότερες για την πατρίδα μας και ο καθένα μας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή είναι η αλήθεια.
 
    Είχα καλή συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ατέλειωτες ώρες μαζί τους. Προσπάθησα να εξηγήσω τι σημαίνει να είναι ένα κράτος αξιόπιστο και να μην είναι αξιόπιστο, πέραν από το πώς προσεγγίζει ο καθένας το ζήτημα. Οφείλω να πω, πως δεν τα κατάφερα μέχρι το τέλος. Αλλά, ειλικρινά, ελάτε όποιος θέλει από εσάς στη θέση μου να πάρει διαφορετικές αποφάσεις.
    Τα χαρτιά είναι στη διάθεσή σας, αυτή είναι η αλήθεια. Το διακύβευμα το γνωρίζετε. Διότι αυτήν την ώρα όλα μπαίνουν σε μία σειρά και αν το πρόβλημα είναι να δοθεί ανάμεσα στις δικηγορικές εταιρίες- ενδεχόμενα – ή στις επικουρικές συντάξεις, να δούμε που θα το δώσουμε το βάρος. Θέλω να είμαι σαφής. Κάποια στιγμή όλη η Ελληνική Βουλή και κατ’ επέκταση ολόκληρος ο ελληνικός λαός.