Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στον Ρ/Σ REAL FM

29-09-2010

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου μεταξύ άλλων τόνισε:
 

«Η προανακριτική επιτροπή (σ.σ.: για το Βατοπέδι) και η δικαιοσύνη οφείλουν πάνω από όλα να ανοίξουν τους λογαριασμούς της μονής σε Ελλάδα και Κύπρο» επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm o Μιλτιάδης Παπαιωάννου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών με το να λεει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο για να συμπληρώσει: «Δεν σημαίνει τίποτε» για τον πρώην πρωθυπουργό «ότι στον κ. Αγγέλου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για την υπόθεση;»

Επί της διαδικασίας, ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε πως αποτελεί βαθιά του πίστη, ότι ο Κ. Καραμανλής έπρεπε να πάει στην προανακριτική και πως το ότι δεν το έπραξε, συνιστά υποβάθμιση εκ μέρους του της δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του προέδρου της επιτροπής – τον οποίο χαρακτήρισε «εξαίρετο νέο συνάδελφο», αποδίδοντας αυτόν τον ενθουσιασμό, στην απειρία του.

Ο πρόεδρος Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επεσήμανε ότι υπήρξαν ανταλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν ευθύνες και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είδαν το λάθος τους και ανακάλεσαν και επέμεινε στο άνοιγμα των λογαριασμών της μονής. «Πρέπει να βγει στο φως όλη η αλήθεια και να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, έξω από κομματικές σκοπιμότητες, έξω από οτιδήποτε άλλο. Αλλά πρέπει για κάποια ζητήματα που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη, να υπάρξει διαφάνεια, μη τυχόν και αυτή η χώρα κάνει μία νέα αρχή σε ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας» συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για την πρόταση Σιόπα – ο οποίος διατελεί άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού -  περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι ο διακριμένος οικονομολόγος έχει τις απόψεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση και ποια είναι η επίσημη θέση της. «Δεν είμαι από εκείνους που θα στερήσουν από τον οποιοδήποτε επιστήμονα να έχει τις δικές του θέσεις γύρω από τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για πολιτικό θέμα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση και με το οποίο προβλέπεται φυλάκιση για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε αυτονόητο ότι «πρέπει να υπάρχουν νόμοι και να προβλέπονται φυλακίσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε την περαίωση «άδικο μέτρο, που δίνει κακά μηνύματα στους συνεπείς, δεν υπηρετείται η αρχή της νομιμότητας και της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο, όμως, μπορώ να το δικαιολογήσω μόνο ως ένα αναγκαίο μέτρο, που έρχεται σε μία έκτακτη περίοδο και στο στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, «να ξεκαθαρίσω κάποιες υποθέσεις και να κάνω μία νέα αρχή». Θέλω να πιστεύω ότι έτσι θα είναι τα πράγματα. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι στο βαθμό που αποφασίστηκε όσο γίνεται δίκαιο, γιατί πάντα θα υπάρχει το στοιχείο της αδικίας και να φέρει κάποια αποτελέσματα που έχει ως στόχο η κυβέρνηση». Παράλληλα επεσήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα πάγιο σύστημα εξόφλησης οφειλών – όπως είχε συμβεί όταν ο ίδιος ήταν υπουργός εργασίας με τον 2676/99 που αφορούσε τις οφειλές από φοροδιαφυγή – θέτοντας ως προϋπόθεση, να είναι γνωστοί οι κανόνες για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται το μέτρο της περαίωσης, το οποίο όπως είπε, αποδεικνύει με την εφαρμογή του, την αδυναμία και τη διαφθορά που υπάρχει στις κρατικές υπηρεσίες. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ακόμη, ότι η διεθνής εμπειρία διδάσκει πως «όπου υπάρχουν αυστηροί νόμοι και τηρούνται, δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα στο να υπάρξουν επενδύσεις (...) Το μεγάλο θέμα είναι να τηρούνται οι νόμοι και να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία σύντομα», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τη γραφειοκρατία και την προσφυγή στη δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την καθυστέρηση απονομής της, ως τους πιο ανασταλτικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ότι αφορά τέλος τις πιέσεις που δέχονται χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και σε ότι αφορά την αγοραστική τους δύναμη, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως «η επιτροπή ανταγωνισμού στην Ελλάδα, έχει και ικανό αριθμό προσωπικού και πιστώσεις να λειτουργήσει κι όμως δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι ευθύνη λοιπόν του υπουργού Ανάπτυξης, πάνω από όλα να δει, πως στη χώρα μας θα λειτουργήσει αποτελεσματική η επιτροπή ανταγωνισμού. Πήγαμε από την 37η στην 83η θέση ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, αλλά η ίδια η έκθεση που μας κατατάσσει εκεί, βάζει ως κεντρικό θέμα τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα. Πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί σε αυτή τη χώρα και εδώ δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Είναι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, να δει τη λειτουργία της αγοράς, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά της» συμπλήρωσε.