Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

10-07-2011

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάει στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" για την ανομία και την ατιμωρησία που έγιναν νοοτροπία, ζητεί ολομέτωπη συνεργασία εναντίον της βίας και βλέπει θετικά μια γυναίκα στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Συνέντευξη Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Δημοσιογράφος: Θα αρχίσω με την παραδοσιακή ερώτηση σε κάθε υπουργό Δικαιοσύνης. Τι σκέφτεστε να κάνετε για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων;  Γνωρίζετε ότι οι αγωγές εργατικών διαφορών προσδιορίζονται μετά το 2013 και τα ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή διαταγή μετά τρεις μήνες και η απόφαση ύστερα από έναν χρόνο; 

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Είναι γνωστό και οξύ το πρόβλημα. Όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Όχι μόνο δεν είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Γι? αυτό θα προχωρήσω στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία κατ? αρχάς θα αποτιμήσει την ως σήμερα κατάσταση, ώστε να εντοπίσουμε την ουσία του προβλήματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το σημερινό φαινόμενο που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Ως το πλέον σημαντικό, εκτιμώ ότι θα είναι, η αποδικαστικοποίηση μιας μεγάλης κατηγορίας υποθέσεων, με τον θεσμό της διαμεσολάβησης, της επίδικης επίλυσης των διαφορών, της συμμετοχής των συμβολαιογράφων κλπ.. Η αφαίρεση όγκου δουλειάς από τα δικαστήρια σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την άσκηση ενδίκων μέσων, εκτιμώ ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.


Δημοσιογράφος: Μεγάλες υποθέσεις :Ομόλογα, Βατοπαίδι , Siemens υποκλοπές...Ιδιαίτερα για την τελευταία δικογραφία έχετε προσωπική άποψη από την άρνηση συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Πως σκέφτεστε να επιταχύνετε την απονομή της Δικαιοσύνης; 

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Έχω ήδη ανακοινώσει ότι επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νόμου, τις ρυθμίσεις του οποίου θα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα εισαχθούν διαδικασίες ταχείας εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν πράξεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων. Βεβαίως θα υπάρξει και διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις και με το Δικηγορικό σύλλογο, ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Στις προθέσεις μου είναι σε αυτό το Νομοθετικό Πλαίσιο να συμπεριληφθούν και υποθέσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική  ζωή της χώρας. Και ως προς την τεχνική υποστήριξη των οργάνων της Δικαιοσύνης σε τέτοιου είδους σημαντικές υποθέσεις θα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δεύτερου και τρίτου ανακριτή και εισαγγελέα.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με την απόφαση για τη Siemens που σας κληροδότησε ο προκάτοχός σας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Είναι κυβερνητική απόφαση το σύνολο των ενεργειών και  διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε για την υπόθεση της Siemens να ανακοινωθούν μαζί, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Και δεν θα διακόψει τις εργασίες της η Βουλή αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και τον χώρο της Δικαιοσύνης; Τι λέτε για την πρόταση Γιούνγκερ να μπουν τεχνικοί σύμβουλοι από την Ευρώπη και σε αυτό τον χώρο;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Η αδικία, η ανομία και η ατιμωρησία είναι δυστυχώς πλέον δομικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος, είναι νοοτροπία. Η αδικία και η ανομία ξεκινούν δυστυχώς από πράξεις και παραλείψεις της Πολιτείας και διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή όμως η διαπίστωση, που αποτελεί σήμερα κοινό τόπο, είναι ατυχές να συνδέεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιούνγκερ.
 Εάν ανατρέξουμε στο σύνολο των δηλώσεων του κ. Γιούνγκερ θα διαπιστώσουμε πως η όλη συζήτηση είναι ανούσια και περιττή καθώς ήταν σαφής η αναφορά του για έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Δημοσιογράφος: Νόμος περί ευθύνης υπουργών: Πως βλέπετε την ποινική μεταχείριση των υπουργών, πρέπει να κρίνονται από την τακτική Δικαιοσύνη και πότε να παραγράφονται τα αδικήματα τους;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Οφείλουμε όλοι μας να αναγνωρίσουμε στο ΠΑΣΟΚ τη βούληση για την πραγματική κάθαρση. Με τα νομοθετικά εργαλεία που έχουμε κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να εντοπιστούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες τους. Βελτιώσαμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είμαστε αποφασισμένοι να τον αλλάξουμε όταν αυτό καταστεί δυνατό με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο με τη στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι, αν υπάρχει πολιτική βούληση, οποιοσδήποτε νόμος μπορεί να οδηγήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Δημοσιογράφος: Τι ελπίζετε ως πολιτικό όφελος ενεργοποιώντας τον θεσμό των δημοψηφισμάτων;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Θεωρώ λάθος να μην αξιοποιήσουμε αυτό τον θεσμό από το 1974 που προβλέφθηκε στα Συντάγματά μας. Για μένα σημαίνει εμβάθυνση στις Αρχές της Δημοκρατίας, ενδυνάμωση της ίδιας της Δημοκρατίας και ενίσχυση των διαδικασιών που εκπορεύονται από αυτή. Οφείλουμε τα δημοψηφίσματα να τα συνδέσουμε με τις ριζικές αλλαγές που προτείνουμε και θεωρούμε πως υπαγορεύονται από τη σημερινή πραγματικότητα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, η καθιέρωση των μονοεδρικών περιφερειών και η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Διαφωνεί κανείς με τη σημασία που θα έχει η γνώμη των πολιτών για αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης για την καθιέρωση των μη κρατικών Πανεπιστημίων;  Για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και ειδικότερα για το περιεχόμενο των ερωτημάτων που θα τεθούν, θα συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή με πρόσωπα κύρους που θα τα μελετήσουν ώστε ούτε διχαστικά- όπως κάποιοι ψελλίζουν - θα είναι, ούτε ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας θα εγείρουν.

Δημοσιογράφος: Επιθέσεις εναντίον πολιτικών , συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχει πολιτικό σχέδιο, πως βλέπετε το κίνημα της πλατείας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Πρόκειται για δύο διαφορετικές συμπεριφορές με εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά.
Οι επιθέσεις κατά πολιτικών, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και κατά της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Είναι συμπεριφορά βαθιά αντιδημοκρατική, αποσταθεροποιεί την πολιτική ομαλότητα και πλήττει καίρια την ανάπτυξη του τόπου. Οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, κόμματα, κοινωνικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά, τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα με στόχο να τα εξαλείψουμε.  Διαφορετικό είναι το φαινόμενο της πλατείας. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικά δομημένης πολιτείας.
Όσο λειτουργεί σε αυτό το ειρηνικό πλαίσιο θεωρώ αξιοπρόσεκτη αυτήν την πολιτική έκφραση. Όταν όμως ξεφεύγει από αυτήν την εικόνα θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τη ζημιά που προκαλεί, όταν οδηγεί σε αφανισμό μια πόλη, που αποτελεί την καρδιά της χώρας και τη μετατρέπει σε «νεκρή πόλη».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε πως οι εκδηλώσεις επίθεσης κατά βουλευτών υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ,όπως δηλώνουν στελέχη του κόμματός σας;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις συνιστώσες και γενικότερα τις αντικρουόμενες τάσεις που έχει στους κόλπους του. Επίσης είναι γεγονός, αποδεδειγμένο μάλιστα, ότι πρωταγωνιστές επεισοδίων είναι στελέχη του με ονοματεπώνυμο. Θα περίμενα, λοιπόν, και θα ήθελα, να παίρνει σαφή θέση,  κυρίως ο  πρόεδρος του για τα επεισόδια που όπως προανέφερα πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Και βεβαίως ως ένας συντεταγμένος πολιτικός φορέας να  αποδοκιμάζει κάθε φορά τα συγκεκριμένα γεγονότα. Είναι ευκαιρία, μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα θλιβερά και επικίνδυνα για τη δημοκρατία μας φαινόμενα. 

Δημοσιογράφος: Θα βλέπατε γυναίκες στη θέση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Για εμένα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διλήμματα. Για θέσεις ευθύνης, στα δικά μου κριτήρια, η διάκριση των φύλων δεν έχει καμία αξία.