"Πληροφορήθηκα αυτές τις μέρες, ότι κανένας από τους βουλευτές που έχει δικαιωθεί δικαστικά, δεν έχει εκτελέσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις και δεν έχει απαιτήσει να εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια συζητάμε λοιπόν ένα θέμα κάτω από μια δεδομένη συγκυρία πολύ δύσκολη και αναφερόμαστε σε κάτι που δεν πρέπει να γίνει. Δηλαδή δεν πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις έννομων (το τονίζω) και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων κάποιων πρώην βουλευτών" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ραδιοφωνικό σταθμό "FLASH" στις 5/5/11 και στους Θ. Λάλα και Κων/νο Μπογδάνο.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
Για τα αναδρομικά συνταξιούχων βουλευτών
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Οι συνταξιούχοι βουλευτές που κατέθεσαν τις αιτήσεις, τις κατέθεσαν σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτές οι αγωγές οι τελευταίες και οι προσφυγές έχουν κατατεθεί το 2007, οι τελευταίες. ʼρα ξεκαθαρίζουμε το πρώτο θέμα. Το δεύτερο ζήτημα. Είναι συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα η παροχή έννομης προστασίας για όλους τους έλληνες πολίτες; Προφανώς δεν το αμφισβητεί κανένας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτή την περίοδο που έχουν βγει και αποφάσεις που έχουν δικαιώσει κάποιους από τους συνταξιούχους βουλευτές, έσπευσαν να εκτελέσουν αποφάσεις; Απ’ ότι πληροφορούμαι, πληροφορήθηκα αυτές τις μέρες που το έψαξα από χθες μέχρι σήμερα, κανένας από αυτούς που έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις δεν τις έχει εκτελέσει, δεν έχει απαιτήσει να εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια συζητάμε λοιπόν ένα θέμα κάτω από μια δεδομένη συγκυρία πολύ δύσκολη και αναφερόμαστε σε κάτι που δεν πρέπει να γίνει, που δηλαδή δεν πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις έννομων (το τονίζω) και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων κάποιων πρώην βουλευτών. Αυτή είναι η σωστή διάσταση του προβλήματος.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι θεατρική παράσταση όλη αυτή, που στήνεται είτε με τις εξεταστικές επιτροπές, είτε με τις προανακριτικές επιτροπές, από τη στιγμή που αποδέχεστε, γιατί κανένας από αυτούς που έχει πάρει λεφτά δεν υπάρχει περίπτωση να τα έχει πάρει φανερά, έχει βρει τους τρόπους να τα κρύψει, το ξέρουμε όλοι. Ο νόμιμος κλέφτης ξέρει να κλέβει.
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ακούστε κάτι, οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι ποινικές διαδικασίες, είναι η ανίχνευση της αλήθειας και ο επιμερισμός ή η ανάδειξη πολιτικών ευθυνών. Οι προανακριτικές επιτροπές που είναι κάτι το διαφορετικό πράγμα, έχει αποδειχθεί στη Βουλή τουλάχιστον των Ελλήνων ότι είναι αναποτελεσματικές, διότι δεν διαθέτουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα μέσα. Και πολλές φορές λείπει και η ειλικρινής πολιτική βούληση για να είμαι ειλικρινής, των αρχηγών (να το τονίσω) να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι πραγματικά έχουν γίνει κάποια λάθη, πρέπει να αλλάξουμε κάπου ροή, πρέπει να πάμε σε έναν άλλον δρόμο, το μνημόνιο μήπως ήταν κάπου που εγκλωβιστήκαμε;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ακούστε, έχω δώσει μια συνέντευξη, από τις σπάνιες που δίνω, στο περιοδικό Επίκαιρα. Στην κυβέρνηση υπάρχει και κακοφωνία, είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχουν και ζητήματα για τα οποία έχω πεδίο κριτικής, από την άλλη μεριά όμως έχω κι ένα συνολικό αποτέλεσμα, ότι σήμερα είμαστε εδώ που είμαστε και δε θα ήμαστε εδώ αν δεν είχαμε πάει στη σύμβαση του μνημονίου, ό,τι και αν λέγεται προς τα έξω.
Κακοφωνία η Κερατέα
Δημοσιογράφος: Η κακοφωνία ποια είναι στην κυβέρνηση;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Από ‘κει και πέρα… θα σας πω κάτι, π.χ. το θέμα της Κερατέας έχει αντιμετωπιστεί με μια κακοφωνία, δηλαδή ο κόσμος δεν ξέρει τελικά τι θέλουμε σε σχέση με αυτό. Λοιπόν, αυτό δεν επιτρέπεται.
Δημοσιογράφος: Τελικά με όλη την ειλικρίνεια που σας διακρίνει, πιστεύετε σήμερα ότι το σύνθημα το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν» ήταν ένα λάθος;
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ως σύνθημα ναι, ως ουσία όμως ότι αν τα λεφτά που το ελληνικό κράτος, η πολιτεία μας, διότι η Ελλάδα δεν είναι κ. Λάλα ούτε μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής ούτε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τι χρειάζεται όμως, χρειάζεται πρόγραμμα και χρειάζεται και να σας πω και κάτι άλλο, το σημαντικότερο, χρειάζεται συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
|