Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ"

20-12-2010

«Ο κόσμος είναι σε αμηχανία, πάρα πολύς κόσμος είναι σε φτώχεια, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, άνθρωποι χωρίς ελπίδα, πολλά ζητήματα» δήλωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 20-12-2010 στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ», και στην εκπομπή του κ. Παπαπαναγιώτου. Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων, είπε:

Για το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάρτιο:

   «Δεν έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε εκλογές γι’ αυτή την περίοδο. Αρκετά μας ταλαιπώρησαν για μερικούς μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει μία άλλη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να απαντήσει στα δύσκολα, να βγάλει τη χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση.

   Στην πολιτική  υπάρχουν απρόοπτα γεγονότα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αυτό θα μπορούσα να το δω μόνο αν έρθουν τα πάνω κάτω. Με τη σημερινή δομή και λειτουργία της Δημοκρατίας δεν βλέπω κανένα λόγο, θεωρώ ότι θα είναι έγκλημα, σε βάρος της χώρας αυτή την ώρα »

Για το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τις διαφωνίες βουλευτών:

   «Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο που θα είναι ο καθένας από εμάς. Αν ο καθένας μας έχει ένα προσωπικό σχεδιασμό, δεν ενδιαφέρει καθόλου. Κάποιοι συνάδελφοι μου για λόγους συνειδησιακούς, πήραν τις αποφάσεις τους. Ας σεβαστούμε τις αποφάσεις τους και ας προχωρήσουμε οι υπόλοιποι μπροστά.

Για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου:

   «Η εκκλησία της Ελλάδας, πολιτικολογεί ασύστολα. Ξέχασαν και τη ρήση του του Χριστού τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Βλέπουμε ότι όλοι μπαίνουν σε ένα λαϊκισμό. Με ενόχλησε γιατί δεν έχουν αρμοδιότητα να ασχοληθούν με αυτά. Ιερά αποστολή τους είναι να διαθέσουν  ένα κομμάτι της  περιουσίας τους  στην υπηρεσία των φτωχών και των αδύναμων και όχι να επικρατούν οι  λογικές του ʼνθιμου. Είμαι πολύ σκληρός απέναντι στις ηγεσίες των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίες δεν έχουν καταλάβει που βρισκόμαστε σήμερα, υπάρχει πρόβλημα με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, υπάρχει πρόβλημα με τις ηγεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί όμως ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι η ΝΔ να αθροίζεται στην ίδια λογική με το ΚΚΕ και την εκκλησία δυστυχώς τώρα. Τι διαφορετικό λέει αυτή τη στιγμή ο κύριος ʼνθιμος απ’ ότι λέει η κυρία Παπαρήγα;
   

   Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς να λένε ότι είμαστε και εμείς εδώ να κυβερνήσουμε τον τόπο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος, να βρούμε τα πεδία συνεννόησης πάνω σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, όμως να οριοθετήσουμε και τα ζητήματα διαφωνίας. Αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να την καταλάβει ο άνεργος, ο φτωχός, ο ταλαιπωρημένος, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα».

Για την κριτική που ασκήθηκε ότι τα πολύ κρίσιμα νομοσχέδια περνούν με τη μορφή του κατεπείγοντος:

   «Η κριτική έχει βάση και οδηγεί και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση και τη θέση της. Ο καθένας έχει περιθώρια κριτικής. Τα περιθώρια κριτικής είναι το μοντέλο διακυβέρνησης, οι προτεραιότητες».

Για το ευρωομόλογο και την επιτροπή που θα επιχειρήσει να συλλέξει ένα εκατομμύριο υπογραφές:

   «Μπορώ να το δω ως ένα πολύ θετικό σημείο αν και γνωρίζουμε όλοι ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από τις ηγεσίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε ότι θα επιβάλλω αποφάσεις, απλώς κινεί μία άλλη διαδικασία , την οποία έχει ανάγκη ως μία ενότητα η ευρωπαϊκή ένωση, όπως έχει ανάγκη και για πολλά άλλα πράγματα. Είναι μία πρωτοβουλία που βάζει τους πολίτες συμμέτοχους σε μία κρίσιμη απόφαση που έχει να κάνει όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την πορεία της ευρωπαϊκής ένωσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν αρνητικά στοιχεία, μπορεί να μην έχουν μεγάλα αποτελέσματα».