Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», και τον Σωτήρη Ξενάκη μεταξύ άλλων, είπε:
Για τις δηλώσεις Γιούνγκερ - Παπακωνσταντίνου και τις αντιδράσεις από τη Ρηγίλλης:
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Σε αυτήν εδώ τη χώρα, νομίζω ότι είμαστε εκτός ατζέντας... Έκανε κάποιες δηλώσεις ο κ. Γιούνγκερ και από εκεί και πέρα, αρχίσαμε εδώ και μπήκαμε σε μια λογική ποιος είπε και ποιος δεν είπε αν η χώρα είναι διεφθαρμένη. Καταρχήν, το διόρθωσε ο ίδιος, κύκλοι του, η Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ., αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι στη χώρα μας η διαφθορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις; Δηλαδή, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα;
Μπήκαν σε μια ανούσια κουβέντα, γύρω από αυτό το ζήτημα. Δεν δυσφημούν τη χώρα; Αντί να δούμε τι μέτρα προτείνουμε να φύγουμε προς τα εμπρός, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά... Κάποια στιγμή, αυτή η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά... Λοιπόν, εδώ οι ανάγκες είναι μεγάλες. Η κρίση είναι βαθύτατη και εμείς, αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε σε ένα δημαγωγικό λόγο χωρίς όρια και ψάχνουμε κάθε φορά να δούμε ποιος φταίει... Η χώρα, δυστυχώς, είναι στη διαφθορά και εκείνο που ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς. Αυτό είναι το ζήτημα για εμένα».
Δημοσιογράφος: Όμως υπάρχει ένα θέμα. Όταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό που κυβερνάει βάζει σαν ένα πρώτο κομμάτι στην ατζέντα του εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και το άλλο, εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, βοηθούν το στόχο στον οποίο εσείς αναφέρεστε τώρα;
Μ. Παπαϊωάννου: «Έχω πει "όχι" σε κάθε κατεύθυνση. Και σας θυμίζω ότι όταν άνοιξε αυτή η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, κατέθεσα τις επιφυλάξεις μου, αλλά είπα ότι δεν είμαι εγώ εκείνος που αποφασίζει. Το είχα πει και από τότε, δεν το λέω τώρα, αυτή τη στιγμή. Είμαι από εκείνους που έχουν μια άλλη προσέγγιση, σε σχέση με τα ζητήματα. Και αν κάτι πρέπει να κάνουν οι εξεταστικές επιτροπές σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η αναζήτηση πολιτικών ευθυνών. Και αν κάτι πρέπει να κάνει η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία -που έχει αποφασίσει το ΠαΣοΚ-, πρέπει να δει μόνο το θέμα της Στατιστικής Υπηρεσίας. Διότι ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ είναι ασφαλώς το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι υπέρογκο, είναι ασφαλώς το δημόσιο έλλειμμα κυρίως, όπου δίναμε ψεύτικα στοιχεία, και μέσα από αυτά ήταν η αναξιοπιστία της χώρας».
Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή τη στιγμή, ο κ. Παπανδρέου έχει βάλει ένα στοίχημα και το παλεύει, και το παλεύουμε και πολλοί από εμάς».
Δημοσιογράφος: Οι υπουργοί του ανταποκρίνονται σε αυτή την προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς;
Μ. Παπαϊωάννου: «Οι περισσότεροι θα πω, ναι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες. Δηλαδή, μην περιμένουμε όλα να λειτουργούν ρολόι».
|