Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ"

04-07-2010

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε συνέντευξη του στη "ΝΙΚΗ" και στον κ. Χρήστο Κιούπη, στέλνει μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόζει το προεκλογικό του πρόγραμμα και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.  "Το Μνημόνιο έχει συνταγματικά κενά που επιδέχονται ερμηνείες και πρέπει να είναι σε συνέπεια με το Σύνταγμα της χώρας" τονίζει ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και χαρακτηρίζει την κοινωνική ειρήνη βασικό όρο για να βγει η χώρα από την κρίση.

Tι έφταιξε και η Ελλάδα έπεσε στα χέρια των ‘’κατακτητών’’ της τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ;

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ότι τα πέντε τελευταία χρόνια χάθηκε κάθε έλεγχος πάνω σε κρίσιμα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας μας, όπως είναι το δημόσιο χρέος, το ισοζύγιο πληρωμών και κυρίως το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Οι ευθύνες εδώ  είναι κυρίως πολιτικές και ανήκουν  αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αφού τα ίδια μεγάλα προβλήματα έχουν όλες οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το πρόβλημα όμως θα ήταν διαχειρίσιμο και θα το αντιμετωπίζαμε με τις δικές μας δυνάμεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ποια πειστική απάντηση μπορεί να δώσει κανείς στον απλό  Έλληνα πολίτη, που λέει πως το ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα. Και αυτό γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξαν όλα τα δεδομένα, κυρίως από το γεγονός των πλαστών στοιχείων που έδινε η κυβέρνηση για το ύψος των δημόσιων ελλειμμάτων. Καταγραφήκαμε έτσι ως μια αναξιόπιστη χώρα και στοχοποιηθήκαμε από τις αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Γίναμε μέσα σε ένα μήνα το ‘’μαύρο πρόβατο’’ της παγκόσμιας οικονομίας και μάλιστα με υποτίθεται έγκυρες εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Χειρότερη εξέλιξη δεν μπορούσε να υπάρξει.

Τι προοπτική μπορεί να έχουμε ως χώρα και ως λαός όταν το μόνο που ακούμε είναι μείωση συντάξεων και μισθών;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναβαθμισμένο σε γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό και πολλά άλλα. Κατά συνέπεια η χώρα έχει προοπτική, αρκεί να βαδίσουμε ως λαός και ως οργανωμένη κοινωνία συντεταγμένα και με σημερινό εθνικό στόχο όχι μόνον την έξοδό μας από την επιτήρηση και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δανειστές μας, που είναι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος που να στηρίζεται στην ανάπτυξη και που να δίνει βάσιμες ελπίδες και προοπτικές στην χώρα και τον λαό, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι το χρέος του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το χρέος του Πρωθυπουργού.

Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί όλα αυτά, ή μήπως με την υπογραφή του Μνημονίου, η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το Μνημόνιο είναι μια σύμβαση δανεισμού που για την κυβέρνηση ήταν δυστυχώς μονόδρομος, στο βαθμό που δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές, αλλά και που ο μη δανεισμός θα είχε ως αποτέλεσμα, πλέον των άλλων, την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που κάποιοι δεν θέλουν να την παραδεχτούν. Η Ελλάδα  έχει αναλάβει, με όρους των δανειστών της σκληρές και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που όλους μας πληγώνουν. Υποχρεώσεις που οφείλουμε να τηρήσουμε για την ομαλή πορεία των πραγμάτων αλλά και για να κερδίσουμε ένα μέρος της χαμένης μας αξιοπιστίας. Στο χέρι μας είναι έτσι, με σχέδιο και δράσεις να απελευθερώσουμε το δυνατό συντομότερο τις δημιουργικές μας δυνάμεις ώστε, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, να προσδιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό, τις δικές μας επιλογές και προτεραιότητες. Εδώ θα κριθούν οι αντοχές και η δικαίωση του ΠΑΣΟΚ. Θα επαναλάβω την φράση «δεν έχουμε το δικαίωμα της αποτυχίας».

Ποιες είναι οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που έχετε εντοπίσει και θα δώσετε μάχη στη Βουλή να βελτιωθούν κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το Μνημόνιο έχει και κενά που επιδέχονται ερμηνείες και που, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σε συνέπεια με το σύνταγμα της χώρας και τις λοιπές δεσμεύσεις μας όπως είναι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η Ελλάδα έχει ένα συνταγματικό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η διαιτησία. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας και ένας από τους όρους εξασφάλισης της τόσο αναγκαίας κοινωνικής συνοχής. Προσωπικά θεωρώ τον οργανωμένο κοινωνικό διάλογο, σημείο κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός όλα τα εργασιακά θέματα τα αφαίρεσε από  το νομοσχέδιο και τα παρέπεμψε στη συλλογική διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η ώρα των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα των επιχειρηματιών,  να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο, στους άνεργους και τους εργαζόμενους.

Κατά πόσο σας φοβίζει το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης το Σεπτέμβριο, που θα ζωντανέψει τον εφιάλτη που έζησε η Αργεντινή πριν από λίγα χρόνια;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αργεντινής, που ας σημειωθεί μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια εξακολουθεί να ζει τον εφιάλτη της, θα έχουμε εγκληματήσει κατά του εαυτού μας. Θα είναι μια αυτοκτονική επιλογή. Υπάρχουν όμως και τα καλά παραδείγματα εξόδου από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως εκείνα της Βραζιλίας, της Τουρκίας, της Αγγλίας κ.λπ. Γιατί να μην διδαχτούμε από τη διεθνή εμπειρία τα θετικά αποτελέσματα και όχι τα αρνητικά; Και εδώ το βάρος πέφτει στις ηγεσίες της χώρας. Και ας μου επιτραπεί εδώ να τονίσω ότι  οι κάθε μορφής ηγεσίες της χώρας, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, φαίνεται να μην έχουν συνείδηση του μεγέθους του προβλήματος της χώρας. Οι συνδικαλιστικές κυρίως ηγεσίες, αλλά και οι πολιτικές δεν έχουν την εκτίμηση ότι η κοινωνική ειρήνη και συνοχή είναι όρος για να βγει η χώρα από την κρίση και την ύφεση. Εξεγέρσεις, συνεχείς απεργίες, κυρίως όμως οι αποκλεισμοί δρόμων και λιμανιών, οι καταλήψεις αρχαιολογικών και άλλων χώρων, αποδυναμώνουν αν όχι ακυρώνουν το σημερινό μας εθνικό στόχο. Η χώρα πρέπει να κερδίσει την χαμένη της αξιοπιστία και να σηματοδοτήσει ότι είμαστε ικανοί ως λαός και ηγεσίες, να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και προόδου. Είναι η ώρα ανάληψης των συλλογικών μας ευθυνών, αλλά και του καθένα μας χωριστά. 

Πώς κρίνετε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

 Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ:  Εκλογές αυτή την ώρα σημαίνει ‘’έγκλημα σε βάρος της χώρας’’. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχω τη βεβαιότητα ότι θα ψηφισθεί από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προφανώς με λύπη και  στενοχώρια, αλλά και με συνείδηση ότι στα υπαρκτά μας διλήμματα προέχει η υπεράσπιση του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, στην οποία περιλαμβάνεται και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Τις πταίει για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά και γιατί δεν έχουν έως τώρα αντιμετωπιστεί;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Οι στρεβλώσεις της αγοράς στην Ελλάδα είναι δυστυχώς οι μεγαλύτερες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αίτια πάρα πολλά. Σήμερα, όμως, το κόστος και οι τιμές είναι στο κέντρο της πολιτικής μας και θέλω να πιστεύω ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα βελτιωθούν με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε πολλά πεδία.

Πολλά γράφονται και λέγονται για το νέο εκλογικό νόμο. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του και πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή;

Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η υπεράσπιση και η αναβάθμιση της πολιτικής και των πολιτικών είναι η πλέον κρίσιμη παράμετρος για την ανάταξη της χώρας και δυστυχώς επιβάλλεται να γίνει κάτω από πολύ δύσκολους όρους, αφού διανύουμε την χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής εποχής. Η χώρα μας χρειάζεται έτσι μια συνολική ανανέωση και ανασύνταξη του πολιτικού της συστήματος και ο εκλογικός νόμος είναι σημείο κλειδί για την επιτυχία του στόχου. Ο νέος εκλογικός νόμος που θα συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές περιφέρειες θα ενισχύσει την αυτονομία της πολιτικής και την ανεξαρτησία της από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα κέντρα αθέμιτου επηρεασμού και επιπλέον θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των βουλευτών. Όσον αφορά το χρόνο ψήφισής του, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο νομοσχέδιο με το άνοιγμα της Βουλής, τέλος Σεπτεμβρίου.