Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" & τον Βασίλη Σκουρή

25-08-2007

 

1. Τι αποδεικνύει το πόρισμα Ζορμπά κατά τη γνώμη σας κ. Παπαϊωάννου;

Πρώτον, ότι υπήρξε κυβερνητικός σχεδιασμός λεηλασίας των ασφαλιστικών Ταμείων με στόχο την μείωση του κρατικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Ο σχεδιασμός έγινε με πλήρη μυστικότητα, γιατί υπήρχε το στοιχείο της ενοχής, με προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα δομημένα ομόλογα που για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν για πρώτη φορά. Και φυσικά όλα αυτά συνοδεύονται από μια σειρά παρανομιών. Το σχέδιο εκπονήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και υλοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης. Είναι αυτονόητο ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός τέθηκε υπόψη και εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ήταν κατά συνέπεια γνώστης του σχεδίου και γι’ αυτό σήμερα πρωταγωνιστεί στο σχέδιο συγκάλυψης. Ο κ. Καραμανλής φυσικά έμαθε και το περιεχόμενο του πορίσματος του κ. Ζορμπά και αυτός είναι ο κύριος λόγος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν κι ευτυχώς για τον τόπο, τα γεγονότα και η αλήθεια τον έχουν πάρει από μπροστά.
Δεύτερον, τα δομημένα ομόλογα δεν ακολούθησαν την συνήθη και νόμιμη διαδικασία για να φθάσουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είχαμε περίεργες διαδρομές με ενδιάμεσες εταιρείες μέχρι και τα νησιά Κεϋμαν, για να υπάρξουν πολλές προμήθειες και «μαύρο χρήμα». Τα βασικά πρόσωπα των ενδιάμεσων εταιριών υλοποίησης του σχεδίου είναι στον πυρήνα και έχουν στενή και διαχρονική πολιτική συγγένεια με την Νέα Δημοκρατία, με επιφανή στελέχη της. Οι προμήθειες είναι μεγάλες και οι μίζες είναι μεγάλες.
Τρίτον όταν το έγκλημα δημοσιοποιήθηκε, μετά από καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως ψευδώς ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται Υπουργοί και στελέχη της Κυβέρνησης, ξεκίνησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου και μετάθεσης ευθυνών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ταμείων που πράγματι δεν είχαν γνώση του σχεδίου, εκτός φυσικά των πρωταγωνιστών που ήσαν οι διορισμένοι από την ίδια την Κυβέρνηση Πρόεδροι και Διοικητές των Ταμείων. Είναι μια εύκολη μετάθεση των ευθυνών τους.
Τέταρτον, το έγκλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο ΤΕΑΔΥ και το κρυφό ομόλογο των 280 εκατ. € αφορά και άλλα Ταμεία μεταξύ των οποίων και το ΤΣΠΕΑΘ, και που εδώ έγινε η πιο συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν και χάνουν χρήματα και ότι κάποιοι «ημέτεροι» έβγαλαν τεράστιες προμήθειες και φυσικά ότι υπήρξαν μίζες και «μαύρο χρήμα».

2. Πολιτικό χρήμα στην υπόθεση υπήρξε;

Ασφαλώς και υπάρχει. Αν θυμάστε, ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από την πρώτη στιγμή είχα θέσει το ερώτημα ότι ο κ. Καραμανλής όφειλε, πριν πάει σε εκλογές να έχει απαντήσει στο ερώτημα « που πήγαν οι βαλίτσες» ; Οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα, που όπως διαπιστώνεται από τον επικεφαλής της αρμόδιας αρχής ακολούθησε «πολιτική διαδρομή», με αποδέκτη τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Μένει να διαπιστωθούν τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις. Ο κ. Καραμανλής έχει πολιτική ευθύνη έχει χρέος απέναντι στον κυρίαρχο λαό, κατά συνέπεια, να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα πριν φθάσουμε στις κάλπες. Το ντόμινο άλλωστε των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσουν θα του αφήσουν βαθύτατα εκτεθειμένο.

3. Ο κ. Κολιοκώστας πιστεύετε ότι είναι ενταγμένος στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης; Τι επεδίωκε με τις ενέργειές του;

Αναμφίβολα ναι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε το χρέος του. Υπηρέτησε και υπηρετεί, διαχρονικά, τις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Κινήθηκε στην αντίθετη με ότι επιβάλλει η νομιμότητα κατεύθυνση. Έπρεπε να στείλει τον σχετικό φάκελλο στη Βουλή, αφού στην Έκθεση – Πόρισμα του κ. Ζορμπά περιγράφονται πολιτικές ευθύνες και αντί να πράξει αυτό το επέστρεψε παρανόμως και αντιδεοντολογικά στον κ. Ζορμπά. Ταυτόχρονα φρόντισε τις ίδιες μέρες να έλθει στην επιφάνεια η «υπόθεση Παπακωνσταντίνου» την έρευνα της οποίας είχε προηγουμένως αναθέσει σε άλλον εκλεκτό και πλήρως συνεργαζόμενο με την Κυβέρνηση Εισαγγελικό λειτουργό τον κ. Ντογιάκο, που όπως είναι γνωστό υπήρξε και σύμβουλος τον κ. Παπαληγούρα. Και όλα αυτά γιατί πίστεψαν ότι θα μετατεθεί το πρόβλημα από το μεγάλο έγκλημα αλλά και στη λογική των
πολιτικών συμψηφισμών. Όλα αυτά αναδεικνύουν ότι διανύουμε με ευθύνη της Κυβέρνησης μια βαθύτατα κρίση αξιών και θεσμών και ασφαλώς είναι κρίμα που κάποιοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν υπηρετούν την δικαιοσύνη και τους θεσμούς, όπως επιβάλει το χρέος του και ο όρκος που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος και των νόμων.

4. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πρόσφατα πως το κόμμα σας δεν έχει εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους ανώτερους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Ποιους εννοείται κ. Παπαϊωάννου και γιατί;

Πολύ σωστά. Ευτυχώς όμως είναι λίγοι και πολύ συγκεκριμένοι αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίνεται στην αποστολή τους. Όταν χρειάστηκε είπα ονόματα, μην ξεχνάτε ότι είμαι ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα ότι ο κ. Ρ. Κεδίκογλου υπήρξε ένας επίορκος δικαστής και δεν έπρεπε να γίνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σήμερα κοινή είναι η πεποίθηση, γιατί και ο ίδιος υπηρέτησε κυβερνητικές επιταγές και επιθυμίες, ότι υπήρξε ο χειρότερος πρόεδρος που πέρασε ποτέ από τον ʼρειο Πάγο. Η αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα όταν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, προστατεύει το κύρος των θεσμών, αναιρεί την διαβρωτική για την πολιτική και την κοινωνία μας αντίληψη, ότι όλα τα ίδια είναι.

5. Η Κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει με κάθε τρόπο να απαξιώσει τον κ. Ζορμπά. Έως και ….τρελό πάει να τον βγάλει. Γιατί κατά τη γνώμη σας κ. Παπαϊωάννου;

Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Ζορμπάς πέραν από εισαγγελικός λειτουργός υπήρξε και κυβερνητικό στέλεχος. Οι Κυβερνώντες κατά συνέπεια είχαν την απαίτηση, ως κακομαθημένοι, να ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους με το κομματικό τους συμφέρον. Ξεκινώντας με αυτό, το γεγονός ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει υποτακτικούς στη θεσμική λειτουργία της χώρας μπορούμε να τα εξηγήσουμε όλα, αλλά και να ακούσουμε, ακόμη και τα πιο απίθανα και προσβλητικά για έναν δικαστικό λειτουργό, ακόμη και της δικής τους επιλογής. ʼλλωστε όταν δεν υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις ο λαός μας συνηθίζει να λέει « ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» και αυτό κάνουν σήμερα οι Υπουργοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης.

6. Στο εξής τι πρέπει να γίνει στην υπόθεση ;

Ο κ. Καραμανλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει εξηγήσεις στο λαό. Έτσι ή αλλιώς το τίμημα θα το πληρώσει.
Εμείς, δεσμευόμαστε ότι στη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα προχωρήσουμε στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε όλη την έκταση την έκδοση των δομημένων ομολόγων. Αυτονόητο είναι ότι ως κυβέρνηση θα αφήσουμε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει, χωρίς παρεμβάσεις την υπόθεση. Η αλήθεια θα λάμψει. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν και αλλοίμονον αν δεν γίνει έτσι.

7. Ο Πρωθυπουργός γιατί προχώρησε σε πρόωρες εκλογές- εξπρές;

Οι εκλογές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, γιατί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης δεν προοιωνίζονταν τίποτα καλό για τον τόπο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε δραματικά με την παράλυση του Κράτους και τον θεσμικό κατήφορο τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός όμως ότι ο Πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές κατ ‘ αυτό τον τρόπο προσβάλει το Κοινοβούλιο και προδίδει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μια απ’αυτές είναι να συγκαλύψει το σκάνδαλο των ομολόγων, αποφεύγοντας την κατάθεση του πορίσματος Ζορμπά στη Βουλή. Μια άλλη είναι η επιδίωξή του να μην αφήσει χρόνο για συζήτηση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και αποκάλυψης της ανυπαρξίας έργου και των απατηλών υποσχέσεων της Κυβέρνησης. Επίσης φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος του. Τέλος και το σημαντικότερο είναι ότι θέλει να εφαρμόσει μια νέα πιο σκληρή πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.

8. Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα στις εκλογές; Και ποια;

Κατ αρχήν δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι να έχει το κράτος στην υπηρεσία των κομματικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Η ταύτιση του κόμματος με το Κράτος που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια δυστυχώς μας οδήγησε στο «πάλαι ποτέ» Κράτος της Δεξιάς. Όσον αφορά την οικονομία και την διαχείριση των κοινωνικών υποθέσεων φυσικά και έχει κρυφή ατζέντα, που περιλαμβάνει μέτρα που θα χειροτερέψουν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, θα μεγαλώσουν την ανασφάλεια, θα διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό και ίσως οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή. Το ασφαλιστικό, το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική της στην παιδεία, στην υγεία, είναι τα σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και των λαϊκών κατακτήσεων.

9. Τις δημοσκοπήσεις πως τις κρίνετε;

Είμαι πολύ αυστηρός κριτής τους και επιφυλακτικός για τις μετρήσεις και αυτό όχι με το κριτήριο το αν είναι ή όχι ευνοϊκές για το κόμμα μου ή εμένα προσωπικά. Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις είναι θεσμικό. Δεν μπορεί οι εταιρείες να λειτουργούν χωρίς έλεγχο μιας Ανεξάρτητης Αρχής, χωρίς διαφάνεια και εχέγγυα χωρίς να δημοσιοποιούν ποιος τις πληρώνει, από πού αντλούν τα κεφάλαια λειτουργία τους αν είναι ή όχι θυγατρικές διαφημιστικών εταιριών κλπ. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που από τον ρόλο του σφυγμομετρητή περνούν στο ρόλο του διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Είναι απαράδεκτο να πατρονάρουν το πολιτικό σύστημα, να καθοδηγούν την κοινή γνώμη, να διαμορφώνουν μια εικόνα αντίστοιχη της πραγματικότητας. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα δώσει μια ικανοποιητική απάντηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα της δημοκρατίας μας.