Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής

04-12-2011

Ο αντιπολιτευτικός λόγος της Ν∆ αποδυναµώνει την κυβέρνηση, η οποία καλείται να υλοποιήσει ένα τιτάνιο έργο σε µη ρεαλιστικό χρονοδιάγραµµα, επισηµαίνει ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης εκτιµά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, µολονότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν στο τέλος του 2013. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΠαΣΟΚ τάσσεται υπέρ µιας σύντοµης και ήρεµης διαδικασίας διαδοχής, επισηµαίνει όµως ότι δεν έχουν όλοι όσοι καταγράφονται ως «δελφίνοι» τις ικανότητες να ηγηθούν στο κόµµα.

Γνωρίζεστε πολλά χρόνια με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Θεωρείτε ότι η κυβέρνησή του έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε;

«Ο Λουκάς Παπαδήµος κλήθηκε να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό της αδιέξοδο, να της δώσει ανάσες και παράλληλα να υλοποιήσει σε αρκετά σύντοµο χρονικό διάστηµα ένα τιτάνιο έργο που είναι οι αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής της Ενωσης. Το χρονοδιάγραµµα είναι ασφυκτικό, µη ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες για να τηρηθεί. Είναι χρέος όχι µόνο του Πρωθυπουργού αλλά και όλων όσοι συµµετέχουµε στην κυβέρνησή του».

Αν το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, πιστεύετε ότι οι εκλογές θα πρέπει να καθυστερήσουν;

«Οι δικές µου εκτιµήσεις είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Προσωπικά πιστεύω ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2013. Το παράδειγµα της Ιταλίας είναι η καλή συνταγή. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, συµµετοχής ευρύτερων πολιτικών δυνάµεων και συµµετοχής ή έστω ανοχής των συνδικάτων και όλων των εκφράσεων της κοινωνίας για να έχει πιο ουσιαστικά αποτελέσµατα. Σταθερή παραµένει η θέση µου ότι η εθνική συνεννόηση, που είναι αναγκαίος όρος για να αντιµετωπίσουµε τη σηµερινή µας δραµατική κατάσταση, δεν µπορεί και δεν πρέπει να είναι τρίµηνης διάρκειας. Τώρα όµως πρέπει να τηρήσουµε τα συµφωνηθέντα µε την ελπίδα ότι η εθνική συνεννόηση ανάµεσα στις δυνάµεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θα συνεχισθεί µε ειλικρίνεια και την επόµενη ηµέρα των εκλογών».

Βλέπετε ειλικρινή συμμετοχή και από τα τρία κόμματα σε αυτή την κυβέρνηση και διάθεση στήριξης του έργου της;

«Η νέα κυβέρνηση θα βρει προβλήµατα συνεργασίας και αυτό ως αντικειµενικό γεγονός. Η αναζήτηση ισορροπιών σε µια προεκλογική περίοδο δεν είναι µια εύκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, ο συνεχιζόµενος αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας ∆ηµοκρατίας αποδυναµώνει τη λειτουργία της. Θα αποδειχθούµε κατώτεροι των περιστάσεων αν µε δική µας ευθύνη δεν κατοχυρώσουµε, έστω και σ’ αυτό το µικρό χρονικό διάστηµα, την υλοποίηση της απόφασης της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Αν αποτύχουµε, θα είναι καταστροφή για όλους µας. Το χρέος και η ευθύνη µας απέναντι στην πατρίδα και στον λαό µε κάνουν αισιόδοξο».

Εσείς συμφωνείτε με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση; Θεωρείτε ότι συνδέεται με τη δράση κάποιων ακροδεξιών στοιχείων στην κοινωνία αλλά και στον στρατό; 

«Θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του ΛΑΟΣ ανταποκρίθηκε στο εθνικό της χρέος. Αυτή τη στάση την περίµενα και από τις άλλες πολιτικές δυνάµεις που χαρακτηρίζονται αριστερές αλλά που δεν θέλουν την Ελλάδα της δραχµής. ∆εν το έπραξαν. Σέβοµαι τις επιλογές τους, αν και τις θεωρώ µεγάλο πολιτικό λάθος. Η συµµετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση φυσικά και δεν απενοχοποιεί τις δράσεις των ακροδεξιών στοιχείων στην κοινωνία και στον στρατό. Είναι δράσεις υπονοµευτικές του δηµοκρατικού µας πολιτεύµατος και έτσι πρέπει να αντιµετωπιστούν από την κυβέρνηση και τη ∆ικαιοσύνη».

Θεωρείτε ότι το σενάριο της διαρχίας, δηλαδή να παραμείνει πρόεδρος του ΠαΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός κάποιο άλλο στέλεχος, θα δώσει λύση; Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ξανά ο κ. Παπανδρέου;     

«∆εν είναι η ώρα µιας δηµόσιας απάντησής µου στο κρίσιµο και επίκαιρο ερώτηµά σας. Εχω συζητήσει τους προβληµατισµούς µου µε τον ίδιο τον πρόεδρο και µε σαφήνεια του έχω καταθέσει τις προτάσεις µου. Περιµένω τις πρωτοβουλίες του και εκτιµώ ότι θα ληφθούν το αµέσως προσεχές διάστηµα. Σηµειώνω όµως ότι δεν πιστεύω στη διαρχία. Είναι διαχρονική και δηµόσια διατυπωµένη η θέση µου και σε άλλες εποχές».

Κατά τη γνώμη σας, πόσοι είναι οι «πρωθυπουργήσιμοι» στο ΠΑΣΟΚ; Συμμερίζεστε την άποψη ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις εκλογές; 

«∆εν µε απασχολεί ο αριθµός, αρκεί να υπάρχουν οι ικανότητες και οι προϋποθέσεις και φυσικά δεν τις έχουν όλοι από όσους ως σήµερα καταγράφονται ως “δελφίνοι”. Εκτιµώ ότι δεν θα καθυστερήσουν πολύ οι σχετικές διαδικασίες. Αυτό που πρέπει µε κάθε τρόπο να αποφύγουµε είναι ο εγκλωβισµός µας σε ανούσια εσωστρέφεια και κυρίως να µη χάσουµε τον πρωταρχικό µας στόχο, που είναι η στήριξη της νέας κυβέρνησης µε όλες µας τις δυνάµεις. Οι διαδικασίες επιβάλλεται να είναι σύντοµες και όποια αντιπαράθεση να γίνει στο πλαίσιο ενός ήρεµου και ουσιαστικού διαλόγου που θα συνδέει τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ µε τα µεγάλα προβλήµατα της χώρας και τη διαµόρφωση των νέων όρων εµπιστοσύνης µε τα λαϊκά και µεσαία στρώµατα της κοινωνίας µας αλλά και µε τους ευρωπαίους εταίρους µας».

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κόµµα»

Κατά τη γνώμη σας, τι πήγε στραβά και αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία ο κ. Γ. Παπανδρέου;

«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέδωσε την εξουσία, αυτό το έκανε ο προηγούµενος πρωθυπουργός, ο κ. Καραµανλής. Οφείλω να πω, µε πολύ έξυπνο τρόπο. Και το έκανε όταν συνειδητοποίησε ότι µε την πολιτική του είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε τον στόχο που εδώ και καιρό επεδίωκε, δηλαδή µια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και σωτηρίας. Ο ίδιος, οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που σήκωσαν το βάρος µόνοι τους ώστε η χώρα µας σήµερα να είναι ζωντανή και να µην έχει περιέλθει στον γκρεµό της αιµατηρής και τυφλής πτώχευσης. Και αυτό έγινε µε τεράστιο πολιτικό και ηθικό κόστος, αφού οι συνθήκες ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ, αντί να τηρήσει το πρόγραµµά του, να γίνει µια διαχειριστική κυβέρνηση του µνηµονίου και των δόσεων. Αντικειµενικά λειτούργησε ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Και τα κατάφερε µε λάθη και αδυναµίες. Το µνηµόνιο, το Μεσοπρόθεσµο και οι αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου συνθέτουν σήµερα το εθνικό µας κεκτηµένο επάνω στο οποίο στηρίζεται η νέα διακοµµατική κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια».

Η φθορά όμως είναι μεγάλη. Ορισμένοι μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης. Θεωρείτε υπαρκτό αυτόν τον κίνδυνο;

«Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από πολλές κρίσεις και έχει αποδείξει ιστορικά τις αντοχές του. Οι ρίζες του είναι βαθιές και η προσφορά του στον λαό και στη χώρα µεγάλη και αυτή είναι η µεγάλη, η ζωοποιός δύναµή του. Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια πλήγωσε βαθύτατα τους πολίτες γιατί επί των ηµερών του αυξήθηκε η ανεργία ή έχασαν ένα µεγάλο κοµµάτι των εισοδηµάτων τους, µε αποτέλεσµα να καταλογίζουν σε εµάς τις ευθύνες που κυρίως ανήκουν στη Νέα ∆ηµοκρατία και στην παγκόσµια οικονοµική κρίση. Ετσι η αγωνία και η προσπάθειά µου είναι πώς το ΠΑΣΟΚ θα επανασυνδεθεί µε τα στρώµατα και τις τάξεις που έχει ταχθεί ιστορικά να εκπροσωπεί και πώς θα διαµορφώσει µια νέα σχέση εµπιστοσύνης µαζί τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ».