Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Ομιλία στη Βουλή για Εργασιακές Σχέσεις στις ΔΕΚΟ

11-12-2006

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
11-12-06

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπαϊωάννου, έχει το λόγο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός σήμερα εδώ μας διάβασε μια καλή έκθεση ιδεών. Ωραιοποίησε τα πράγματα. Διάβασε -και πολύ καλά έκανε- γιατί ήταν και εκτός αρμοδιότητας όπως καταλάβατε, ο κ. Λιάπης θα έπρεπε να ήταν σήμερα εδώ. Ο γενικός αφηρημένος λόγος του, που ανάγεται στο απώτερο παρελθόν, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πια ανούσιος, είναι κούφιος, δεν έχει ακροατήριο.
Ήλθατε στην Κυβέρνηση με ένα σύνθημα, ψευτοσύνθημα «μεταρρυθμίσεις». Δεν υπάρχει ούτε μία. Μάλλον υπάρχει πράγματι μια σε συνέπεια με την ιδεολογία της δεξιάς σε όλο τον κόσμο: Είναι η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά και αυτής που αναφέρεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα φταίει το κόστος εργασίας. Βλέπετε, το όραμα της Νέας Δημοκρατίας είναι να γίνουμε Βουλγαρία ή δεν ξέρω, Κίνα και Ινδία. Δεν είναι η σύγκλιση στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το εργασιακό κόστος. Αυτή είναι η αλήθεια. Επίθεση, λοιπόν, κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Δραστική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων την ώρα που δίνονται προκλητικά υψηλές αμοιβές σε ημέτερους και σε στελέχη της ΔΑΚΕ.
Ξέρετε πόσες ερωτήσεις και επερωτήσεις έχουν κατατεθεί, κύριε Υπουργέ, και δεν απαντάτε; Σας το είπαν προηγουμένως και οι συνάδελφοί μας. Θα σας πω μόνο ένα-δύο:
Στον ΟΣΕ στελέχη της ΔΑΚΕ με τις δήθεν υπερωρίες έχουν εξασφαλίσει εισόδημα εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ ετησίως και στις θυγατρικές εταιρείες έξι και επτά χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.
Στον ΟΤΕ αφού υπήρξε εθελουσία έξοδος, καταστρατηγήθηκε και το ασφαλιστικό σύστημα των υπαλλήλων του ΟΤΕ. Το ΤΑΠ ΟΤΕ είναι σε χρεοκοπία με την πολιτική της Κυβέρνησης. Οι άνθρωποι που έφυγαν αλλά είχαν την τύχη να είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας κ. Βουρλούμη επαναπροσλήφθηκαν ως συνταξιούχοι με διπλάσιες και τριπλάσιες αμοιβές απ’ ό,τι έπαιρναν πριν φύγουν με τη εθελουσία έξοδο.
Δεν τα ξέρετε αυτά, κύριε Υπουργέ της Εργασίας;
Στην ΕΘΕΛ, κύριε Υπουργέ, επιχειρήσατε να πάρετε τριακόσιους πέντε και τους πήρατε με το έτσι θέλω. Από επταμελή επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από στελέχη της ΔΑΚΕ οι οποίοι θα έκαναν ξεκαθάρισμα των αιτήσεων και στη συνέχεια κάνει έλεγχο το ΑΣΕΠ και διαπιστώνει παραποιήσεις εγγράφων, πλαστογραφίες, κύριε Υπουργέ. Δεν το ξέρετε ότι εδώ έχει παρέμβει ο εισαγγελέας; Ούτε αυτό το ξέρετε;
...
Δεν ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι στα ΕΛ.ΤΑ. υπάρχει λίστα με τα ρουσφέτια των Υπουργών; Δίπλα είναι τα ονόματα ένα προς ένα. Λείπει το δικό σας γιατί εσείς προφανώς δεν τα έχετε ανάγκη, έχετε ολόκληρο Υπουργείο Εργασίας, στην ΕΘΕΛ θα πηγαίνατε; Περί αυτού πρόκειται.
Θα συνεχίσω. Έχουμε μία σειρά, αλλά δεν με παίρνει η ώρα. Κύριε Υπουργέ, έχουμε τον κομματισμό σε όλο του το μεγαλείο. Τον έχουμε μόνο στο επίπεδο των προσλήψεων, των προαγωγών, των τοποθετήσεων; Τον έχουμε μόνο στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς; Τον έχουμε στις τράπεζες που υποτίθεται ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοοικονομικά κριτήρια. Ταυτόχρονα έχουμε συμβάσεις μεγάλες, αδιαφανείς διαδικασίες ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου της χώρας και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα εδώ.
Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τη «FINANCE BANK»; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για την «Κ&Π Χρηματιστηριακή»; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για το «ΓΕΡΜΑΝΟ»; Πωλείται η Ελλάς, τα «ασημικά» σε τιμή ευκαιρίας ή αγοράζονται σε τιμές-σκάνδαλο και καλείται ο ελληνικός λαός σήμερα δυστυχώς να καταβάλλει το βαρύ τίμημα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η «FINANCE BANK» και ο «Γερμανός» αγοράστηκαν, όχι και πουλήθηκαν!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα στοιχεία, κύριε συνάδελφε που διακόπτετε, είναι πολλά και αδιάψευστα. Το ξεπούλημα το «βαφτίσατε» μεταρρύθμιση και εξυγίανση και ταυτόχρονα κάνατε μία συνολική επίθεση όχι μόνο στο λαό, αλλά κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλετε να το υποτάξετε στον κυβερνητισμό σας.
Θα σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ: Σας άκουσα προηγουμένως να απαντάτε στην κυρία Νικολαϊδου στο ΚΚΕ σε σχέση με τους ανθρώπους που διεκδικούν στη ναυπηγοεπισκευαστική. Σας άκουσα να επιτίθεστε κατά των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ)
Σήμερα σας καταθέτω, κύριε Υπουργέ, ένα έγγραφο από τον εκλεκτό σας διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τον κύριο Βερναδάκη. Προφανώς τον γνωρίζετε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Πάρα πολύ καλά.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ξέρετε κάτι, κύριε συνάδελφε; Απαντάει στην Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών –ακούστε- ότι έχει έλλειμμα αντιπροσωπευτικότητας και δεν εξασφαλίζει την προώθηση της αποτελεσματικότητας διαλόγου διότι η σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ιδιάζουσα. Ξέρετε γιατί είναι ιδιάζουσα; Διότι έχει την πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ Περί αυτού πρόκειται. Πάρτε το, σας παρακαλώ. Είναι και αυτό ένα μνημείο ντροπής για το πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ακριβώς περί αυτού πρόκειται.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ας προχωρήσουμε παρακάτω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Αυτό δεν επιτρέπει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας άκουσα προηγούμενα να αμφισβητείτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση των συνδικάτων αναφερόμενος σε εποχές Τσαουσέσκου. Προφανώς τον εαυτό σας βλέπετε μέσα σε καθρέφτη, κύριε Υπουργέ. Σας επιστρέφω την εκτίμηση και το χαρακτηρισμό συνολικά στην πολιτική του Υπουργείου σας, αλλά και σε σας προσωπικά. Κάποια στιγμή τα λόγια τα μεγάλα και τα κούφια δεν μπορεί να έχουν θέση σε τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σοβαρευτείτε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Το 24-0 τι σημαίνει;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προχωρώ. Κακή διαχείριση. Ήλθατε για να εξυγιάνετε τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν μας είπατε; Εγώ δεν θα σας πάω σε άλλα στοιχεία. Σας πάω στον κρατικό Προϋπολογισμό που έχετε καταθέσει, στον Προϋπολογισμό του 2006. Ξέρετε τι γίνεται για το 2006; Ακούστε λοιπόν. Δ.Ε.Κ.Ο.: 49, μείωση εσόδων κατά 8,4% ενώ οι ζημιές και ο νέος δανεισμός σημειώνουν άνοδο κατά 228% των εισηγμένων και 21,81% των μη εισηγμένων εταιρειών. Οι νέες ζημιές με βάση πάλι τα στοιχεία του Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα είναι 1.400.000.000 ευρώ και οι δανειακές ανάγκες 2.000.000.000 ευρώ. Ούτε τον Προϋπολογισμό του κράτους διαβάζετε, κύριε Γιακουμάτε;
Η κατάσταση λοιπόν δεν βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει. Το ερώτημα είναι γιατί; Διότι ή η πολιτική σας απέτυχε ή δεν έχετε καλή πολιτική και σε κάθε περίπτωση είσαστε κακοί διαχειριστές.
Έρχομαι στο σήμερα, στο μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των πολλών διαστάσεων που αφορά τον Ο.Τ.Ε. Γιατί γίνεται αυτή η εκποίηση, κύριοι συνάδελφοι και με ποιες διαδικασίες γίνεται; Η εκποίηση γίνεται τώρα, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα ο κ. συνάδελφος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.

Γιατί κάναμε απογραφή, κύριοι συνάδελφοι. Γιατί ανεβάσαμε το δημόσιο έλλειμμα και θέλουμε να μαζέψουμε λεφτά για να βγούμε από την επιτήρηση. Πώς θα μαζέψουμε τα λεφτά; Μέσα από ταχύτατες και αδιαφανείς διαδικασίες. Κάποια στιγμή μας είχε πει η Κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Λιάπης ότι «βάζουμε το 33% πλαφόν ώστε να υπάρχουν τα δικαιώματα της μειοψηφίας και να τα κατοχυρώσουμε σε βάθος χρόνου. Γιατί ο Ο.Τ.Ε. είναι μιας στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επιχείρηση. Έχει να κάνει και με την εθνική ασφάλεια της χώρας και με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών». Αλλά έλα που ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και λέει ότι τέτοια προνόμια δεν υπάρχουν.
ʼσε που υπάρχει το θέμα της εκκρεμότητας σε σχέση με την εθελουσία έξοδο που θα εξελιχθεί σε ένα άλλο σκάνδαλο διασυρμού της χώρας όπως ήταν ο βασικός μέτοχος. ʼλλη ιστορία αυτή. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον ούτε από την ισπανική, ούτε ενδεχόμενα από την γερμανική ή δεν ξέρω από ποιες εταιρείες. Στο παρασκήνιο ο κ. Βουρλούμης αποφασίζει και όχι η Κυβέρνηση. Εσείς καλείστε να απολογηθείτε σήμερα για τον κ. Βουρλούμη. Σας θυμίζω ότι πλέον των άλλων –ακούστε αυτό, κύριε Υπουργέ γιατί είστε ευαίσθητος στα κοινοβουλευτικά- είχε χαρακτηρίσει την Βουλή ο κ. Βουρλούμης –το ακούτε κύριε Υπουργέ; Και εσείς, κύριε Πρόεδρε- ως «υπερωκεάνιο πολυτελείας». Και ο κ. Αλογοσκούφης τόσο καλά τον κρατάει στη θέση του. Γιατί μαζί κάνουν τις άνομες συναλλαγές. Δεν είναι τυχαίο και ξέρω τι λέω. Και σήμερα, λοιπόν, ακριβώς στον βωμό αυτό πάνε στο μεγάλο ξεπούλημα, στο μεγάλο παζάρι.
Θα σας θυμίσω λοιπόν τι έλεγε ο κ. Πρωθυπουργός το 2005 στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ακούστε: «διασφαλίζουμε τον κοινωνικό ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων. Διασφαλίζουμε τον σεβασμό στο χρήμα του φορολογουμένου». Και ρωτάμε τον κ. Πρωθυπουργό κατ’ αρχήν γιατί μετατίμηση μετοχών σε ξένες εταιρείες. Ο αφελληνισμός δηλαδή του Ο.Τ.Ε. είναι μεταρρύθμιση; Το να πουλάς τις μετοχές;
Δεύτερον, πώς διασφαλίζεται στην ουσία ο κοινωνικός ρόλος του Ο.Τ.Ε. όταν αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις και καταργείται το όριο του 33%; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Και να ρωτήσω κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Αναφερθήκατε στον ν. 3429/2005. Τον εφαρμόσετε; Μπορείτε να μας φέρετε στην Βουλή των Ελλήνων να δούμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ο.Τ.Ε.; Πού πάει, σε ποιες κατευθύνσεις, ποια είναι η προοπτική του. Γιατί πολλές φορές το έχουμε ζητήσει αλλά δεν μας έχει έρθει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Το παρουσίασε στην Βουλή.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Διαβάστε και το πρόγραμμά μας.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Παρουσίασε σχέδιο που έβγαινε κάτω από 33% και δεν το θυμάμαι;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Παρουσίασε τέτοιο σχέδιο, κύριε Βαρβιτσιώτη σε εσάς;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Παρακαλώ μην διακόπτετε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί θα γίνει το ίδιο και σε εσάς.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτό που διάβασε η κ. Ράπτη το ακούσατε;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτά που διάβασε η κ. Ράπτη αφορούσαν στον κ. Βουρλούμη. Τελικά εσείς με ποιον είστε; Με τον κ. Βουρλούμη ή με την Κυβέρνηση;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είστε με τα καλά σας;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Είμαι πολύ καλά και σας παρακαλώ να ανακαλέσετε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι να ανακαλέσω;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω την προστασία σας. Δεν μπορεί να ρωτάει αν είμαι με τα καλά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Δεν το άκουσα. Παρακαλώ.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας παρακαλώ να ανακληθεί στην τάξη. Νέος συνάδελφος; Αυτή είναι η σεμνότητα και ταπεινότητα του Πρωθυπουργού σας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ελάτε τώρα. Αφού το πήρε πίσω. Ανακάλεσε, κύριε Παπαϊωάννου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Επί της ουσίας όμως, με επιχειρήματα. Όχι με ύβρεις. Όχι με αθλιότητες. Και είναι ντροπή γιατί είστε και νέος συνάδελφος.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Επί της ουσίας για τις άνομες συναλλαγές, που είπατε πριν από λίγο. Εξηγείστε τις άνομες συναλλαγές.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στοιχειώδη σεβασμό δεν έχετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Βαρβιτσιώτη θα απαντήσετε μετά. Έχετε το λόγο μετά. Αφήστε. Μην κάνετε διακοπές.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Περίμενα καλύτερα αντανακλαστικά και από εσάς, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να υπάρχει μια τάξη και μια ευπρέπεια στο Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ανακάλεσε ο κ. συνάδελφος. ʼλλωστε δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθένα για να προλαβαίνω τις φράσεις που πρόκειται να λεχθούν.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να θυμίσουμε, κύριε Υπουργέ, τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον Ο.Τ.Ε. μιας και τον επικαλεσθήκατε; Το 1993…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Στο 1990-1993 θα πάμε πάλι;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το ξεπούλημα ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια. Όσο- όσο.

Ματαιώθηκε αυτή η ιστορία για τους γνωστούς λόγους. Και στη συνέχεια, την περίοδο 1994 – 2004, κύριοι συνάδελφοι, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το Δημόσιο ωφελήθηκε από τα έσοδα του ΟΤΕ με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,4 τρισεκατομμύρια δραχμές.
Έχετε, κύριοι της Κυβέρνησης, αποτιμήσει την καθοριστική συμβολή του ΟΤΕ όχι μόνο στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για τη διείσδυση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, που σήμερα προχωρείτε πράγματι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο;
Η δική μας θέση, κύριε Υπουργέ, ήταν και είναι πάντοτε καθαρή. Εμείς θέλουμε τον ΟΤΕ σύγχρονο επιχειρησιακά, με κοινωνικό έλεγχο, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, με αξιοκρατία στο προσωπικό.
Και σας θυμίζω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι ο κ. Μητσοτάκης τότε, πλέον των άλλων, στέρησε από τον ΟΤΕ τη δυνατότητα να μπει στην κινητή τηλεφωνία, γιατί ήθελε να εξοφλήσει γραμμάτια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Έτσι μπράβο. Σωστά.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πώς τα ξεχνάτε όλα αυτά σήμερα και επ’ αυτών δεν απαντάτε καθόλου;
Και βέβαια ένα άλλο θέμα, κύριε Πρόεδρε, που αφορά την Πρόεδρο της Βουλής -θα τα πούμε σε άλλη διαδικασία- είναι πως ακόμα έχουμε στην ουσία -γιατί τύποις δεν είναι- ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από αυτά που μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση κάθε Παρασκευή να κατατίθενται τροπολογίες τόσο μεγάλης σημασίας και να καλούμαστε μέσα σε δύο, τρεις ημέρες να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Υπουργέ, ενημερώστε την Κυβέρνηση να μας πει σε ποιο στρατηγικό επενδυτή θέλει να παραδώσει τον ΟΤΕ. Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι μαζί με τον ΟΤΕ θα παραδώσει και την COSMOTE και τις θυγατρικές επιχειρήσεις;
Με το άλλο μεγάλο σκάνδαλο ΓΕΡΜΑΝΟΣ -όπως το διαχειριστήκατε- τι γίνεται; Έχασε, ναι ή όχι, το Ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά από αυτή την υπόθεση;
Και βέβαια, σας ακούω πολλές φορές να λέτε το πρόγραμμα των επόμενων μεταρρυθμίσεων, στην επόμενη κυβέρνηση. Αν τυχόν εκλεγείτε. Και πώς θα εκλεγείτε με όλα αυτά που κάνετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας): Εγώ προσωπικά;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εσείς; Εσείς δεν έχετε ανάγκη στη Β’ Αθηνών. Την ξέρετε καλά τη δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ελάτε τώρα. Τι προσωπικά; Δεν κάνουμε εκλογές…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ʼλλο είναι το θέμα. Είναι σε σχέση με την Κυβέρνηση. Δηλαδή, την επόμενη ημέρα, αυτό που γίνεται σήμερα λέτε ότι θα γίνει για τη ΔΕΗ, για τα ΕΛΤΑ, θα γίνει για όλους τους Οργανισμούς, για όλες τις επιχειρήσεις με πρώτη τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και μάλιστα με πρώτη την Αγροτική Τράπεζα. Ξεπούλημα των πάντων δηλαδή. Ξεπούλημα των πάντων!
Πρέπει, όμως, να ξέρετε –και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι όλο αυτό το εγχείρημα, που σήμερα βιώνουμε, είναι ένα ηθικό, θα έλεγα, πρωτίστως πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Θα συνοδεύει την Κυβέρνηση. Θα συνοδεύει τη Δεξιά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για πάντα. Το μέγεθος του, κύριε Υπουργέ, είναι τόσο μεγάλο, που ούτε κρύβεται και σε καμία περίπτωση δεν παραγράφεται. Αυτό να το γνωρίζετε καλά. Αυτή η υπόθεση, που βιώνουμε σήμερα, είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούμε στις κυβερνητικές ανακολουθίες. Δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούμε στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται σε κανένα σας πρόγραμμα, ότι ο ίδιος ο κ. Λιάπης άλλα έλεγε, τον συμπλήρωνε πότε έτσι, πότε διαφορετικά –αναφέρθηκε προηγουμένως η κα Ράπτη και σε δηλώσεις του ίδιου του κ. Αλογοσκούφη- και άλλα κάνετε σήμερα. Είσαστε η πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Έχετε ξεπεράσει και την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 1990 – 1993.
Και επειδή κάνατε προηγούμενα συγκρίσεις και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να επιλέγει, να διαλέγει ό,τι θέλει να λέει ή να θυμάται επιλεκτικά, σας λέω κάτι: Τελικός κριτής της δημοκρατίας, τελικώς τις συγκρίσεις τις κάνει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Και όσο πιο γρήγορα τις κάνει, τόσο πιο καλά για τον τόπο. Αυτό είναι το αίτημα το δικό μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Παπαϊωάννου.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Το λόγο έχει ο κ. Παπαϊωάννου, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Θα προσπαθήσω σύντομα, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω σε όλα όσα τέθηκαν και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και από τον Υπουργό.
Αναξιοκρατία, ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις, η σφραγίδα σας. Επανίδρυση του περίφημου κράτους της δεξιάς σε όλο το μεγαλείο της σε όλους τους τομείς. Σας θυμίζω, κύριε Υπουργέ, τη νέα γενιά συμβασιούχων που γίνεται μέσα από τη «γαλάζια» συνέντευξη και δεν μας είπατε τίποτα. Αν θέλετε για τον τομέα που συζητάμε σήμερα –αλλά είπα ότι έπρεπε να είναι εδώ ο κ. Λιάπης- τρέξτε στον προαστιακό, πάρτε στοιχεία, στο τράμ και στις θυγατρικές εταιρείες των δημοσίων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τη στελέχωση, την αναξιοκρατία και τις επιτροπές και γιατί διαμαρτύρεται η ΔΑΚΕ θέλω να σας πω ότι χωρίς να θέλω να αγνοήσω ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν συνείδηση και υπαλληλική και πατριωτική κ.λπ. διαμαρτύρονται πολλές φορές γιατί θίγονται και τα δικά τους κεκτημένα. Θα έχετε προφανώς υπόψη σας τη ΔΑΚΕ στην ΕΘΕΛ η οποία ξέρετε τι λέει; Λέει ότι η εταιρεία δίνει άπειρους συμβούλους στη σημερινή διοίκηση και μάλιστα να κατευθύνουν και να συμβουλεύουν, ειδικά τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο και αυτά είναι άτομα χωρίς τα προαπαιτούμενα προσόντα. Γιατί κύριε διοικητά –ρωτάνε οι δικοί σας άνθρωποι- άνθρωπος με υποχρεωτική εκπαίδευση κατέχει σήμερα διευθυντική θέση; Και λέει παρακάτω πως καταργήθηκαν διευθυντές με αναξιοκρατικές διαδικασίες. Ασφαλώς θα έπρεπε να τα γνωρίζετε αυτά.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι ο οδηγός του διοικητή του ΕΛΠΑΠ παίρνει 4.600 ευρώ μηνιαίο μισθό και αυτός είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ; Αυτά να τα ακούει και ο κ. Βαρβιτσιώτης. Εμείς κάναμε συγκεκριμένες αναφορές και δεν μας απαντήσατε. Στην ΕΘΕΛ, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν έστειλε την υπόθεση για τις προσλήψεις ο διευθύνων σύμβουλος αλλά την έστειλε το ΑΣΕΠ το οποίο έκανε έλεγχο και είδε όλες αυτές τις παρανομίες και τις παρατυπίες.
Να προχωρήσω και ακόμη παραπέρα: ο θάνατος του Γουρνιεζάκη, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, έφερε στην επιφάνεια το παρακράτος που πολλές φορές υπάρχει μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς και αυτό ανέδειξε η νόμιμη διοίκηση της ΔΑΚΕ. Και το παρακράτος έχει χρώμα. Σας αφορά κύριε Υπουργέ, και μη κλείνετε τα μάτια σας. Και θεωρώ ως βάναυση προσβολή μνήμης τεθνεώτος αυτά τα οποία είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης στο βαθμό που ακόμα υπάρχει ένορκη διοικητική εξέταση και τα δικαστήρια δεν έχουν αποφασίσει και δεν έχουν απαντήσει. Ας είμαστε πιο σοβαροί και πιο υπεύθυνοι σε αυτή εδώ την Αίθουσα!

Αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή –εδώ γελάνε παρότι τα θέματα αυτά δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα- και τις περιπλανήσεις σας που φτάνατε στο σχέδιο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που την απαξιώνετε κάθε μέρα. Εμείς είχαμε στρατηγική επιλογή.
Μιλήσατε για τους μισθούς. Προστατεύσατε εσείς το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων; Ξέρετε πόσα έχουν χάσει σε πραγματικές τιμές οι εργαζόμενοι; Περισσότερα απ’ ό,τι έχασαν την περίοδο 1990-1993. Ξέρετε που έχει φθάσει ο δανεισμός των υπαλλήλων, κύριε Υπουργέ; Ξέρετε πόσοι Έλληνες αυτή τη χρονιά θα κάνουν Χριστούγεννα με δάνεια, με εορτοδάνεια; Αυτά είναι φαινόμενα, «φρούτα» των δικών σας ημερών.
Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε και σε λαδώματα. Πράγματι υπάρχουν τα λαδώματα και η διαφθορά είναι ένα νοσηρό φαινόμενο στο δημόσιο βίο της χώρας. Δεν έχετε διαβάσει στους οργανισμούς που εσείς επικαλείσθε ότι η διαφθορά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ανέβηκε επί των ημερών σας; Σας καλέσαμε σ’ ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και εσείς την αρνηθήκατε.
Αναφερθήκατε και στο ΕΚΑΣ. Υπήρχε ΕΚΑΣ πριν από εμάς, κύριε Υπουργέ; Εμείς δεν χτίσαμε το θεσμό του ΕΚΑΣ; Εμείς δεν κάναμε αυτή την αναδιανομή υπέρ των χαμηλών συνταξιούχων; Θέλετε να κάνετε και συγκρίσεις; Για διαβάστε, κύριε Υπουργέ –γιατί τα στοιχεία είναι εδώ- την ποσοστιαία αύξηση της προηγούμενης τετραετίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ποσοστιαία αύξηση που εσείς δίνετε γι’ αυτή την τετραετία. Πάλι θα είσαστε χαμένοι, κύριε Υπουργέ.
Μίλησα για άνομα συμφέροντα από το Βήμα της Βουλής και δεν απαντήσατε. Αλήθεια, σε μένα θα απαντήσετε ή στον κ. Παλαιοκρασσά σε όσα έχει πει για τη Δ.Ε.Η.; Σε μένα θα απαντήσετε ή στην «Π και Κ Χρηματιστηριακή» που αγόρασε η Εθνική μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να έχει ανάγκη να αγοράσει την «Π και Κ» ή στον «Γερμανό» και τόσα άλλα;
Ασφαλώς, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, χαλκεία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν υπάρχουν. Το βρώμικο ΄89 τη δική σας παράταξη σημαδεύει. Και ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή σας πρέπει να απαντήσουν σ’ αυτά που λέει ο κ. Αλαφούζος, όταν πλήρωνε ψευδομάρτυρες για να κλείσει στη φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά και μην ξύνετε πληγές γιατί θα παίρνετε τις απαντήσεις που, δυστυχώς, στιγματίζουν την παράταξή σας διαχρονικά.
Εμείς θα υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και αυτό θα το κάνουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Εμείς δεν θα βάζουμε τους εισαγγελείς, όπως κάνατε εσείς τότε και στο πρώτο δημοσίευμα παρενέβαινε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Τα ξεχάσατε αυτά; Σήμερα μετά λόγου γνώσεως, με στοιχεία, με υπευθυνότητα θα το κάνουμε. Κι αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρανομούν, που δρουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, θα λογοδοτήσουν στη συντεταγμένη πολιτεία και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους καλύψει.
Είπατε ακόμα ότι ο Ο.Τ.Ε. δεν είναι Δ.Ε.Κ.Ο. Συμφωνώ ότι ο Ο.Τ.Ε. δεν είναι Δ.Ε.Κ.Ο. και γι’ αυτό μιλάμε για συνταγματική εκτροπή. Όταν δεν είναι καν Δ.Ε.Κ.Ο., μπορείτε με διάταξη νόμου να καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Είσαστε Υπουργός Εργασίας εδώ και ισχυρίζεστε σήμερα αυτό, όταν οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικότερα είναι το δίκαιο εργασίας σε όλη την Ευρώπη;
Ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συλλογική σύμβαση που έγινε το Μάιο του 2005 και ότι ακολούθησαν άλλες δυο συλλογικές συμβάσεις που έφεραν εργασιακή ειρήνη –έστω κάτω από τα πλαίσια τα δικά σας- στον Ο.Τ.Ε., που εσείς σήμερα την τορπιλίζετε και την καταστρατηγείτε επικαλούμενοι ψευδέστατα ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά; Ο Ο.Τ.Ε. δεν πάει καλά. Δηλαδή, το παράδειγμα, το υπόδειγμα μιας επιχείρηση που σας είπα προηγούμενα πώς τη ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης με τα 500 εκατομμύρια και τι έδωσε στα χρόνια που προηγήθηκαν και που σήμερα είναι μια από τις καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτές ξεπουλάτε, τα «φιλέτα», τα ασημικά. Σειρά θα έχει η Δ.Ε.Η. και η Αγροτική Τράπεζα. Δεν είδα να πουλήσετε καμία χρεωμένη ή υπερχρεωμένη, όπως την λέτε εσείς και να παρέμβετε σ’ αυτό τον τομέα.
Και τι κάνατε ακόμα πάνω σ’ αυτό; Τις απαξιώνετε για να τις πουλήσετε όσο-όσο, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.
Και μας λέτε ότι δεν θα μιλήσουμε για άνομα συμφέροντα. Πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Έθνους, το δημόσιο συμφέρον αν δεν ακολουθούνται οι σωστές και νόμιμες διαδικασίες και αν εσείς –γιατί το διαπράξατε και εσείς- δεν καλύπτατε τον κ. Βουρλούμη; Απαξιώνει θεσμούς, απαξιώνει την δημοκρατία. Σας είπα προηγούμενα ότι είπε τη Βουλή πολυτελές υπερωκεάνιο. Δεν άκουσα τον κ. Βαρβιτσιώτη να απαντάει στο ερώτημα αν σιτίζονται ή αν εργάζονται οι υπάλληλοι του Ο.Τ.Ε. που είπε ο κ. Βουρλούμης. Και εσείς δεν απαντάτε σ’ αυτά.
Να τον χαίρεστε και να τον χαίρεται και ο κύριος Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η σεμνότητα και η ταπεινότητα. Την ζήσαμε άλλωστε προηγούμενα και από τον κ. Βαρβιτσιώτη όταν ήμασταν εμείς πάνω στο Βήμα.

Έχει φθάσει η αλαζονεία στο κατακόρυφο και έχετε την εκτίμηση ότι έτσι θα ανανεώσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του απέναντί σας. Πλανάστε.
Σας είπαμε ακόμη, κύριε Υπουργέ, να μας πείτε ποιος είναι ο λόγος του επείγοντος. Γιατί σας έπιασε πρεμούρα αυτές τις μέρες σε σχέση με τον Ο.Τ.Ε.; Δώσατε μια στοιχειώδη απάντηση; Γιατί; Σε αυτά τα ερωτήματα να απαντήσετε και αφήστε το γενικό και αφηρημένο λόγο, τον κούφιο λόγο περί ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναμόρφωσε τη χώρα, κύριε Υπουργέ. Έκανε λάθη και είχε αδυναμίες, αλλά την έκανε μια ευρωπαϊκή χώρα. Χιλιάδες πτωχές οικογένειες έγιναν μεσαία στρώματα και σήμερα τα μεσαία στρώματα γίνονται φτωχές οικογένειες. Αυτή είναι η αλήθεια. Δείτε την κατάματα και αφήστε τις ωραιοποιήσεις και τις αναφορές σε μας. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να λειτουργεί σωστά το Εθνικό Κοινοβούλιο, εσάς ελέγχουμε. Δεν μπορείτε εσείς από εκεί να ελέγχετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της προηγούμενης δεκαετίας και εικοσαετίας. Έτσι προάγεται η δημοκρατία; Έτσι προάγονται οι δημοκρατικοί θεσμοί;
Ανακρούστε, λοιπόν, πρύμνα για το συμφέρον της πατρίδας, γιατί σε τελευταία ανάλυση το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας δεν μας ενδιαφέρει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Παπαϊωάννου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Μας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα το υπηρετήσουμε και απ’ αυτή τη θέση με λόγο τεκμηριωμένο, σωστό και υπεύθυνο. Και δεν είναι σωστό αυτά τα μεγάλα ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε είτε με γέλωτες, είτε με άσκοπες αναφορές στο παρελθόν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Παπαϊωάννου.