Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΒΗΜΑ FM"

06-04-2011

Συνέντευξη Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM" και στην εκπομπή του κου Βασίλη Χιώτη.

Για τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αναγορεύει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν έχω καμία πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε μια τέτοια κίνηση. Προσωπικά δεν τη θεωρώ αναγκαία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κριτική είναι στοιχείο της δημοκρατίας και καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Η παθογένεια του επικοινωνιακού μας συστήματος που κάθε κριτική την παρουσιάζει ως αμφισβήτηση θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Αν κάθε στιγμή εμείς, η κυβέρνηση, απαντά σ’ αυτά τα ζητήματα με κορυφαία κίνηση όπως η ψήφος εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι είναι λάθος.

Για το αν παρερμηνεύονται οι δηλώσεις και απόψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν μιλάω για παρερμηνεία. Καμία φορά υπάρχει, βέβαια, και σκοπιμότητα. Όχι μόνο παρερμηνεία. Αλλά δημοκρατία έχουμε, ο καθένας προσδιορίζει τα ζητήματα όπως εκείνος νομίζει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έδωσε η κυβέρνηση και κυρίως οι αρμόδιοι υπουργοί και το επικοινωνιακό επιτελείο την πραγματική διάσταση στον κόσμο ότι η πορεία της χώρας είναι μαραθώνιος και δεν τελειώνει την επόμενη μέρα. Δηλαδή, μέσα από τις δηλώσεις κυρίως του υπουργού Οικονομικών, αλλά και άλλων, δόθηκε η εντύπωση ότι «μπόρα είναι, θα περάσει». Δεν είναι έτσι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βιώνουμε αυτή τη στιγμή έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και μέσα σ’ αυτόν η Ελλάδα είναι από τα αδύνατα σημεία και ότι αυτός θα έχει διάρκεια. Το γεγονός ότι αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος σε μεγάλη έκταση και τουναντίον ακούει κάθε μέρα ότι «πήραμε αυτά τα μέτρα, δεν παίρνουμε άλλα» και έρχονται άλλα μέτρα, δημιουργεί μια ψυχολογία που είναι ό,τι χειρότερο για να απαντήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα – και δεν εννοώ σε ένα ή δύο χρόνια – στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που παίρνουν αυτά τα μηνύματα από τον κόσμο και ζητούν από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να είναι πιο αποτελεσματικοί, να δουν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Ακούω το θέμα που λένε συνάδελφοί μου βουλευτές και λένε και κάποιοι οικονομολόγοι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Ας πάρουμε αυτήν την εκδοχή, ας δεχθούμε ότι υπάρχει, παρότι εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να πάει σε αναδιάρθρωση χρέους. Με συγχωρείτε, αυτό σημαίνει καταστροφή της χώρας! Ακούω σήμερα ότι το είπε, λέει, ο κ. Ρουμπινί. Και επειδή; Ο κ. Ρουμπινί, πέραν του ότι μπορεί – πολύ πιθανόν – να παίζει παιχνίδια, υπάρχουν άλλοι 20 οικονομολόγοι έγκριτοι που λένε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει σε αναδιάρθρωση. Γιατί εμείς αυτή τη στιγμή αναγορεύουμε ως κεντρικό ζήτημα αυτά που είπε ο κ. Ρουμπινί;

Η χώρα περνά μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Ο λαϊκισμός, οι επιφανειακές προσεγγίσεις, ο υπερβολικός αντιπολιτευτικός λόγος – χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να γίνεται κριτική σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης – δεν μας ταιριάζει αυτήν την περίοδο. Αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω. Υπάρχουν ζητήματα, δεν είπα ότι δεν υπάρχουν. Ένα παράδειγμα: η διαχείριση του προβλήματος της Κερατέας, που μας προσβάλλει ως χώρα. Δεν μπορώ να ακούω έναν υπουργό να λέει ότι είναι θέμα του άλλου υπουργού. Είναι θέμα της κυβέρνησης και πρέπει να το λύσει. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα, αλλά ξέρετε τι θα γίνει; Αν τα πω, αύριο μπορεί να δω πρωτοσέλιδο ότι «ο Παπαϊωάννου αίρει την εμπιστοσύνη του στον Παπανδρέου». Δεν είναι έτσι.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το θέμα είναι τι μέτρα. Αυτήν την ώρα, το κρίσιμο είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία μας με βάση τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι σε βάρος των πολλών. Είναι υπέρ των πολλών. Αν μου πείτε ότι θα πάμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, προφανώς δεν το αντέχει ο τόπος. Όπως δεν αντέχει και την πρόσθετη φορολογία. Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Εμείς το λέγαμε. Δεν μπορείς να αλλάζεις το φορολογικό σύστημα κάθε μέρα και να λες καινούργια πράγματα. Εκείνο που προέχει είναι να αξιοποιήσουμε αυτήν τη στιγμή όλο αυτό που έρχεται ως αλλαγή του χάρτη της Ε.Ε. Η αλλαγή αυτή μας βοηθάει ως χώρα. Αν πουν π.χ. να μειωθεί ο ΦΠΑ, που οι Ιρλανδοί δεν το θέλουν, διότι έχουν χαμηλή φορολογία, εμάς μας βοηθάει στις επενδύσεις για να πάμε για ανάπτυξη. Κι όμως, αυτήν τη στιγμή όλοι πυροβολούν το σχέδιο της Ε.Ε. και (λένε) να βάλουν κάποιες άλλες λογικές στην ανάπτυξη από αυτές που έχει.

Για την πρόσκληση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Η εισήγησή μου ήταν μια πρωτοβουλία: να ανοίξει ένας θεσμικός διάλογος στη λειτουργία του κράτους, για να απαντήσουμε σε ένα κορυφαίο ζήτημα που είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Δεκατέσσερα χρόνια κάνουν να βγουν αποφάσεις, 33 αναβολές για μια απόφαση του Αρείου Πάγου. Χθες, υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση. Είχε έρθει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ. Την ερχόμενη Τετάρτη έχω καλέσει να έρθουν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Μετά το Πάσχα, για να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση, είπα στον κ. Τέντε ότι θα στείλω μια πρόσκληση σε όλα τα ανώτατα Δικαστήρια της χώρας που δεν θα βάζει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικαστών να συζητήσουμε πώς θα βάλουμε τάξη σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Εάν ο κ. Τέντες και οι δικαστές αρνηθούν, η ευθύνη δεν θα βαρύνει εμάς. Θα βαρύνει εκείνους. Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ενημέρωση.