Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΒΗΜΑ FM"

23-03-2011

Συνέντευξη Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM" και στην εκπομπή του κ. Γιάννη Κορωναίου.

Για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην Ελλάδα:

Υπάρχει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, στις παγκόσμια αναπτυγμένες χώρες, ξεκινώντας από την Ελλάδα και φθάνοντας ως την Αμερική, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς έχουμε τα δικά μας πρόσθετα προβλήματα ως αποτέλεσμα – δεν θέλω να πω – κακών χειρισμών. Διότι πολλές φορές μιλάμε ότι κεντρικό πρόβλημα είναι το χρέος και πράγματι είναι, αλλά οι περίφημες G20, οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, έχουν χρέος 100% του ΑΕΠ, αλλά είναι διαχειρίσιμο.

Εμείς φθάσαμε το χρέος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ώστε να μην είναι διαχειρίσιμο. Και τα ελλείμματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Όλοι είχαμε την αίσθηση, παραμονές εκλογών, ότι το έλλειμμα θα ήταν κοντά στις 8-9 μονάδες και ήταν στις 10. Τελικά, ήταν στο 15,5%. Αν αυτή τη στιγμή ήταν στις 10 μονάδες, όταν έπεσε 6, τώρα θα είχαμε πιάσει όλους τους στόχους.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που είδαμε σήμερα: 16,5% η επίσημη ανεργία, που σημαίνει πάνω από 20%. Εκεί, σε περιόδους κρίσης, την πληρώνουν λοιπόν όλοι. Και ο δημόσιος υπάλληλος και ο συνταξιούχος, ιδιαίτερα ο χαμηλοσυνταξιούχος, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολλούς, αλλά στην Ελλάδα εκείνος που την πληρώνει είναι ο άνεργος. Ένας άνθρωπος κάποιας ηλικίας, αλλά κυρίως οι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν φως μπροστά τους, δεν βλέπουν ελπίδα.

Για τη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα κληροδοτήματα:

Το θέμα είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της χώρας και αυτό δεν θα στο πει κανένα Μνημόνιο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε μια σοβαρή και στέρεη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου – τουναντίον είχαμε φαινόμενα διαφθοράς.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άνοιξα τη συζήτηση με όλους τους συναδέλφους μου για το μεγάλο θέμα των κληροδοτημάτων σε όλη τη χώρα. Τα κληροδοτήματα στη χώρα μας τα άφησαν για να εξυπηρετηθεί κατά βάση η εθνική οικονομία. Δεν είναι μόνο παρατημένα σήμερα, αλλά οι διαθέτες, αυτούς που έβαλαν ως διαχειριστές και φερέγγυους ανθρώπους, ανθρώπους ηθικών αρχών, σήμερα να καθίσει κανείς να το δει στο μέσο όρο – γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που προσφέρουν – κατά βάση οι περισσότεροι λυμαίνονται αυτά τα ιδρύματα, τα οποία είχαν γίνει για άλλο σκοπό.