Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 9,84"

21-02-2011

«Θεωρώ, ότι οι εκλογές είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας -ας το πω έτσι- και πρέπει να τα βγάλει πέρα, με το όποιο κόστος...» δήλωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 21/2/2011 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

  •  Για δηλώσεις Στρος Καν:

«Είναι ένα γεγονός, που δεν το γνωρίζαμε. Από εκεί και πέρα, δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, επιτρέψτε μου να πω, με κάθε ειλικρίνεια. Όταν έχεις αυτή την κατάσταση που συζητούσε ο πρωθυπουργός όλα τα ενδεχόμενα ή βολιδοσκοπούσε -βάλτε όποια λέξη θέλετε- με τον Στρος Καν, έχει καμία αξία;».

Δημοσιογράφος: Την ίδια εποχή, και αργότερα ακόμα, ο πρωθυπουργός έλεγε «επ ουδενί λόγο στο Δ.Ν.Τ.»...

Μ. Παπαϊωάννου: «Τι έπρεπε να πει; Έπρεπε να πει στον κόσμο, ότι "ξέρεις, εγώ συζητώ με το Δ.Ν.Τ."; Μήπως στην Ελλάδα κάνουμε κυρίαρχα κάποια ζητήματα, τα οποία έχουν ιστορική αξία -δεν το παραβλέπω-, αλλά είναι το σημαντικό αυτό;».

Και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο, για μένα, είναι το εξής: ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση, που είχε καθυστερήσεις σε πολλά ζητήματα και που μπορούν να είχαν κάποιο κόστος, είχαν ένα αποτέλεσμα...».

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα, γενικότερο, αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού και επειδή σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αρχίσει να λέμε «άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός τότε, άλλα τώρα», έρχονται αυτά και προστίθενται και δεν είναι καθόλου αμελητέα, με την έννοια αυτή...

Μ. Παπαϊωάννου: «Το θέμα της αξιοπιστίας μπορεί να κριθεί σε πολλά άλλα πεδία, όχι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όταν συνειδητοποίησε ίσως ο πρωθυπουργός -ίσως έπρεπε να το συνειδητοποιήσει πιο γρήγορα- το μέγεθος ενός προβλήματος...

Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Προχθές είδα πάλι τη χώρα μου -και αναφέρομαι σε δύο αγαπητούς και έγκυρους δημοσιογράφους-, να κουβεντιάζει αυτά που είχαμε συμφωνήσει -δηλαδή, το πώς θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία- και όλο αυτό να είναι αντικείμενο μιας ευρύτατης συζήτησης, χωρίς αρχή και τέλος».

Δημοσιογράφος: Τώρα, όμως, όπως μπήκε το θέμα από τους Τροϊκανούς...

Μ. Παπαϊωάννου: «Κακώς, μπήκε από την Τρόικα... Να συμφωνήσω, κι εδώ έκανε λάθος ο κ. Παπακωνσταντίνου. Κακώς, μπήκε από την Τρόικα. Από εκεί και πέρα, τι μας είπε ο κ. Σαμαράς ή η κουβέντα που άνοιξε;».

Και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές "χάνουμε τη μπάλα" σε αυτή τη χώρα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι το ταξίδι μεθαύριο, είναι η Διάσκεψη Κορυφής στις 25 Μαρτίου...».


Δημοσιογράφος: Τι σήμαινε, μέχρι τώρα, να έχουμε «τη μπάλα στα πόδια μας», για έναν Έλληνα πρωθυπουργό; Κατ' αρχήν, ότι όταν είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα οικονομίας η χώρα, εσυνεννοείτο, καταρχήν, απευθείας με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Παρίσι, Βερολίνο. Εμείς, την πρώτη δουλειά που κάναμε -από ό,τι φαίνεται- από τον Οκτώβριο του 2009, ήταν να καλέσουμε Ουάσινγκτον, το ένα. Το δεύτερο, πως την ίδια περίοδο που ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στην οικονομία -όπως τα παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία- και προσέφευγε στη συμβουλή του Στρος Καν, την ίδια στιγμή ψηφίζατε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό που είχε μέσα παροχές, νούμερα και αριθμούς, που δεν είχαν καμία σχέση την κατάσταση της οικονομίας...

Μ. Παπαϊωάννου: «Να συμφωνήσω στο δεύτερο, να διαφωνήσω ριζικά στο πρώτο. Συζητούσε με όλους. Πώς δεν συζητούσε με την υπόλοιπη Ευρώπη; Είναι ποτέ δυνατόν, η Ελλάδα, μονομερώς, να μπει στο Δ.Ν.Τ., χωρίς να συνεννοηθεί με τους εταίρους της;».

Και συνέχισε: «Το πιο φυσιολογικό από όλα είναι, ένας πρωθυπουργός να συζητάει με όλους. Είναι κακό που μιλούσε και με την Ουάσινγκτον;».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι αρκετός ο χρόνος, οι δεκαεπτά μήνες από τις εκλογές και από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, ώστε να έχει επιτευχθεί κάποια δυνατότητα καλύτερου συντονισμού στην κυβέρνηση, καλύτερης συνεννόησης, καλύτερης αποτελεσματικότητας, όταν έχουμε παραδείγματα, όπως αυτά της προηγούμενης εβδομάδας με τον κ. Ντόλιο και με τον κ. Ραγκούση κ.λπ.; Τι γεύση, σας αφήνει όλο αυτό σε εσάς;

Μ. Παπαϊωάννου: «Με στεναχωρεί και είναι όπως το λέτε. Έχουν γίνει πολλά, πρέπει να τρέξουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες και πρέπει να βρει τον τρόπο ο πρωθυπουργός να δείξει τη συνοχή της, η οποία δεν φαίνεται πολλές φορές και αυτό -αν θέλετε- δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα στους πολίτες και στην κοινωνία, απ' ό,τι το ίδιο το μνημόνιο, όπως νομίζουν κάποιοι άλλοι...

Εμένα, μου προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να γίνω γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και είπα, όχι. Διότι, είπα, ότι αυτό το μοντέλο όπως έχει επιλεγεί, δεν θα είναι αποτελεσματικό...

Σε κάθε περίπτωση, η διαφωνία μου ήταν ακριβώς ότι αυτό το μοντέλο, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί να αποδώσει, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Και έχω κάνει και τις προτάσεις μου, για το πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Κατά συνέπεια, κρούεται ανοιχτές θύρες, είμαι σε αυτή τη λογική».

Δημοσιογράφος: Θα μας λέγατε, κωδικοποιημένα, κάποια σημεία των προτάσεων που θα το έκαναν αποτελεσματικό;

Μ. Παπαϊωάννου: «Ο πυρήνας είναι, ότι θα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή κυβερνητική επιτροπή και από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα... Και πρέπει και κάποιοι άνθρωποι, με κάποια εμπειρία -βγάλτε εμένα από έξω-, να κουμαντάρουν αυτά τα πράγματα, διότι πολλά από τα ζητήματα γίνονται από μεγάλη απειρία».

Δημοσιογράφος: Πέρα από αυτό, πέρα από τα ζητήματα της διαχείρισης του συντονισμού και της εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης, μήπως ο χώρος σας, σε μακροεπίπεδο, αντιμετωπίζει και μια κρίση στρατηγικής; Δηλαδή, όταν αρχίζεις και συζητάς ή «μαδάς τη μαργαρίτα» για το αν θα κάνεις ή δεν θα κάνεις εκλογές, θέμα που άνοιξε ο πρωθυπουργός στις περιφερειακές εκλογές...

Μ. Παπαϊωάννου: «Το άνοιξε στις εκλογές και το έκλεισε. Το άνοιξε στις περιφερειακές, κάποιοι είχαν επιφυλάξεις για το πώς το άνοιξε -μεταξύ των οποίων κι εγώ-, το έκλεισε και, δυστυχώς, το ανοίγει κάθε μέρα ο κ. Σαμαράς, λες και τον συμφέρει, όταν διαβάζω στις διάφορες δημοσκοπήσεις ότι η κυβερνησιμότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι 7%...».

Δημοσιογράφος: Σας διαβεβαιώνω, απολύτως, ότι έχουν και κυβερνητικές πηγές τα σενάρια αυτά...

Μ. Παπαϊωάννου: «Θεωρώ, ότι οι εκλογές είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας αυτή τη στιγμή. Θεωρώ, ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας -ας το πω έτσι- και πρέπει να τα βγάλει πέρα, με το όποιο κόστος. Αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος είναι οι εκλογές και όσοι καλλιεργούν τέτοιες λογικές, νομίζω ότι διαπράττουν λάθος, άθελά τους, προφανώς...».

  • Για τον εκλογικό νόμο:

«Έχω πει πολλές φορές, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αδυναμίες και στην ιεράρχηση των ζητημάτων, πέρα από τις ταχύτητες...».

Δημοσιογράφος: Εσείς, δεν ρωτάτε (σ. σ. τον κ. Ραγκούση), τι γίνεται, τι βλέπει;

Μ. Παπαϊωάννου: «Κατά την εκτίμηση, εκεί, του επιτελείου, δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Έχω μια ανησυχία, ότι τόσο μεγάλες τομές παίρνονται τους πρώτους πέντε - έξι μήνες. Μακάρι, από εκεί και πέρα, τα θέματα να προχωρήσουν και να προχωρήσουν με βάση το συμφέρον της δημοκρατίας, πάνω από όλα, γιατί αυτό είναι μεγάλο ζήτημα».

Δημοσιογράφος: Πάντως, το έθιξε το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Παπανδρέου στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Μ. Παπαϊωάννου: «Έχω τη βεβαιότητα ότι θα τον φέρει, αλλά δεν ξέρω τη στιγμή που θα το φέρει, τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν».