Δήλωση Παρέμβαση

29-12-2014


Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου

Πρώην Υπουργός

 

                                                    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2014          

Δήλωση Παρέμβαση

   Με πρωτοβουλίες μου είχα, πρόσφατα, συναντήσεις με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Στόχος και επιδίωξή μου  η εκπλήρωση του διαχρονικού μου χρέους για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εργάζεται για να συστήσει δικό του κόμμα μου είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Ήθελα να προλάβω δυσάρεστα γεγονότα.

   Από την συνάντησή μας έφυγα με την βεβαιότητα ότι δεν έχει σχεδιασμούς εκτός ΠΑΣΟΚ. Σαφής ήταν η θέση του ότι δεν συμφωνεί με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Δική του θέση είναι να προχωρήσουμε σε ανοιχτό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και την παράταξη. Στο ίδιο Συνέδριο να τεθεί και το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος κατηγορηματικά με διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί «καρέκλες». Δεν έχει προσωπικούς σχεδιασμούς. Νέοι άνθρωποι να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης. Συμφώνησα με τις προτάσεις του. Είναι και οι δικές μου θέσεις. Του έθεσα στη συνέχεια το θέμα των πιθανών εκλογών και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καθήκον μας να δώσουμε την μάχη όλοι μαζί και στη συνέχεια, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να προχωρήσουμε στο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κοινό μας χρέος. Ακολούθησε η γνωστή ανακοίνωσή του Γ. Παπανδρέου της 11 Δεκεμβρίου 2014, μετά από τη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο.

   Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 είχα συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο. Του τόνισα ότι ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την κύρια ευθύνη για την ενότητα του χώρου. Πρέπει να πάρει αμέσως πρωτοβουλίες. Του πρότεινα να έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου την επόμενη μέρα, γιατί τα γεγονότα τρέχουν. Πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις για Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Να εγκαταλείψει την απόφαση για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού πλέον η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Ήταν λάθος η πρωτοβουλία για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Του πρόσθεσα επίσης ότι καλό θα είναι ο Γ. Παπανδρέου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα είναι μια έντονη σηματοδότηση της απόφασης για κοινή πορεία. Είναι αυτό που ζητούν όσοι πιστεύουν στον ιστορικό ρόλο και στη συνέχεια των δημοκρατικών δυνάμεων.

   Την επόμενη όπως είναι γνωστό έγινε η συνάντησή τους στη Βουλή.

   Στην ειδησεογραφία και στη φημολογία  που αναπτύχθηκε ήλθε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ της 26ης Δεκεμβρίου 2014 που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Που δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

   Οι προτάσεις  του Γιώργου Παπανδρέου για Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, με όλα τα θέματα ανοιχτά έγιναν, στο σύνολό τους, αποδεκτές.

   Τώρα είναι η ώρα της μάχης.  Η χώρα οδεύει σε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει την μάχη ενωμένο. Το επιβάλει το πατριωτικό του χρέος. Τα κόμματα υπάρχουν χάριν της χώρας και του λαού της. Δεν υπηρετούν προσωπικούς σχεδιασμούς. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα των περιστάσεων. Είναι ένα κόμμα με τεράστια προσφορά στη χώρα και το λαό της. Τα λάθη που διέπραξε στη μακρόχρονη διαδρομή του δεν ακυρώνουν την συνολική εκτίμηση. Σήμερα είναι ο πλέον φερέγγυος πολιτικός οργανισμός για την αναγκαία πολιτική σταθερότητα. Οι επόμενοι μήνες ίσως αναδειχθούν ως οι πλέον κρίσιμοι της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Και πρέπει να είναι δυναμικά παρόν. Υπεύθυνα. Με τις αξίες και τις αρχές του. Με αδιαπραγμάτευτο  στόχο την εθνική συνεννόηση. Ο ιστορικός του ρόλος αποδυναμώνεται αν όχι ακυρώνεται αν δεν είναι παρόν στις αυριανές εξελίξεις. 

 

   Αγαπητέ Πρόεδρε, Φίλε Γιώργο,

κρινόμαστε για όσα  πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό. Μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον των άλλων δεν θα δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους «φίλους» που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της «ομπρέλας» που τους παρέχει το όνομα «Παπανδρέου».

   Η δική μου επιλογή είναι σταθερή. Είμαι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ. Θα αγωνιστώ για το ΠΑΣΟΚ. Θα υπερασπιστώ την ιστορία του. Το παρελθόν του. Με το βλέμμα όμως μπροστά. Και με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού της.

   Και  μια υποσημείωση: Τονίζω, για άλλη μια φορά, ότι δεν διεκδικώ ρόλους και αξιώματα.

 

 Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »