Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"- ΠΑΣΟΚ - Ώρες ευθύνης για ισχυρή σοσιαλδημοκρατία

26-03-2014 

1.   Ξεκινώ με το αυτονόητο. Η χώρα έχει ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της «κεντροαριστεράς». Η ισχυρή παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας συνδέεται με την αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της οικοδόμησης του νέου κοινωνικού κράτους. Στο παρελθόν αυτό το κενό το κάλυψε με επιτυχία το ΠΑΣΟΚ, φυσικά με λάθη και αδυναμίες. Τώρα, όμως, διανύει την χειρότερη περίοδο του. Τα λαϊκά στρώματα δεν το εμπιστεύονται. Έχει κρίση αξιοπιστίας. Δεν μπορεί μόνο του. Τα διαχρονικά αίτια της κρίσης του είναι πολλά.  Οι ευθύνες των τελευταίων ηγεσιών του και πολλών από τα ιστορικά του στελέχη είναι και αυτές δεδομένες. Όπως δεδομένο είναι ότι πολλά είναι τα συμφέροντα που επιθυμούν και εργάζονται για να εξαφανισθεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Όμως, το ΠΑΣΟΚ αντέχει. Δεν πέθανε. Είναι εδώ με την ιδεολογία του, τις αξίες του, το έργο του. Είναι εδώ ως πολιτική δύναμη εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Σήμερα, με τεράστιο εκλογικό κόστος, επιτελεί το εθνικό του χρέος, αφού είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.  Είναι, όμως,  και η ώρα της μετεξέλιξής του,  με αυτοκριτική και μέσα από την αναζήτηση των όρων της ιστορικής τους συνέχειας. Και αυτό είναι το πρώτο χρέος της σημερινής του ηγεσίας, μέσα φυσικά από τη δρομολόγηση συλλογικών διαδικασιών Συνεδρίου μετά τις Ευρωεκλογές.
2.    Η αναζήτηση των προϋποθέσεων για ένα νέο και σύγχρονο συνασπισμό εξουσίας στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει. Είναι υπόθεση και χρέος όλων των οργανωμένων εκφράσεων και κινήσεων που δρουν ή αποδέχονται τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, με δημόσιο λόγο μου, είχα αξιολογήσει ως θετική την πολιτική πρωτοβουλία των πενήντα οκτώ προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα είχα επισημάνει τα σημεία αδυναμίας του εγχειρήματος με την πρόβλεψη ότι αν δεν διορθωθούν, το εγχείρημα, δυστυχώς, δεν θα είχε καμία τύχη. Τα αποτελέσματα γνωστά. Στη συνέχεια ήλθε, το εγχείρημα της «Ελιάς» που δυστυχώς έχει τα ίδια αδύνατα σημεία με κυριότερο εκείνο του μη προσδιορισμού, με σαφήνεια, του ποιού είναι οι στόχοι και το περιεχόμενο της σοσιαλδημοκρατίας, σήμερα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ποιες είναι οι νέες πολιτικές προτάσεις, στο πεδίο της «εφαρμοσμένης πολιτικής» και όχι των επιθυμιών, που διαφοροποιούν την σοσιαλδημοκρατία  από τις συντηρητικές και τις παραδοσιακά αριστερές δυνάμεις. Σ’ αυτό να προστεθεί η σημαντική και πολιτικά αδικαιολόγητη απουσία της ΔΗΜΑΡ από το όλο εγχείρημα, αλλά και η απουσία της τόσο αναγκαίας ηλικιακής ανανέωσης.
3.    Η χώρα, όμως, οδεύει στις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου με δεδομένα τα σημερινά, πολιτικά σχήματα. Το εγχείρημα «της Ελιάς», με τις πολλές αδυναμίες του, επιβάλλεται να ενισχυθεί από όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης στη χώρα μας μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής έκφρασης. Η διαχείριση των συμβόλων είναι αναμφίβολα κρίσιμη παράμετρος της πολιτικής λειτουργίας. Και η σημειολογία αποδυνάμωσης του ιστορικού και πολιτικού φορέα και ενδυνάμωσης προσωπικών διαδρομών παλαιών στελεχών του, που συνέβαλαν στον κατακερματισμό του, έχει ασφαλώς πληγώσει πολλούς πολίτες που αγαπούν και στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Στην πολιτική, όμως, επιβάλλεται να κοιτάζουμε πάντα μπροστά. Η κριτική για τα όσα έγιναν χθες είναι χρήσιμη, αλλά την ώρα της μάχης είναι δεύτερης σημασίας. Τώρα δεν είναι η ώρα των αποστάσεων, των αποστασιοποιήσεων, και πολύ περισσότερο, των προσωπικών σχεδιασμών. Αρκετά έχει υποφέρει η δημοκρατική παράταξη, από αθέμιτες προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών της. Για την πραγμάτωση του στόχου, ενός καλού αποτελέσματος στη μάχη των ευρωεκλογών, η σημειολογία της συγκρότησης του ψηφοδελτίου δεν πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Όλοι πρέπει να δώσουν δυναμικά το παρών.
4.   Την επόμενη μέρα προτεραιότητα έχει ένα νέο ξεκίνημα για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου στόχου. Το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, έχουν χρέος να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαμόρφωση των όρων έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου με σαφή προσδιορισμό στόχων και μεθόδων που να υπηρετούν τη χώρα και το λαό της. Με αναφορές στους εθνικούς στόχους, αλλά και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι να παραμερισθούν οι προσωπικοί σχεδιασμοί ηγεσιών και ηγετικών στελεχών. Το διακύβευμα είναι εθνικών διαστάσεων. Τα πολλά και σημαντικά κρίνονται τώρα, αλλά ας μην ξεχνούν ότι υπάρχει και η ιστορική κρίση.


Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »