Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" και στην Φώφη Γιωτάκη

24-10-2013Αθήνα, 24-10-13

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

1.    Κύριε υπουργέ, η συζήτηση περί κεντροαριστεράς καλά κρατεί επί χρόνια. Κάθε φορά ο στόχος, το διακύβευμα, το κάλεσμα ήταν διαφορετικό και το ΠΑΣΟΚ ισχυρό εκλογικά ή δημοσκοπικά. Σε αυτήν την φάση ο διάλογος για την κεντροαριστερά έρχεται με το ΠΑΣΟΚ σε συρρίκνωση. Που σημαίνει ότι;  
 
Απάντηση: Ο παραδοσιακός κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε, όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με το ιδεολογικό του πλαίσιο αναφοράς, αλλά και με το τεράστιο έργο του, με την προσφορά του στη χώρα και το λαό. Πρέπει να είναι εδώ για μια νέα αρχή. Σήμερα στις βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι και η αναζήτηση των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντρο-αριστεράς. Χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς ο στόχος να υπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες και επιθυμίες. Η διαμόρφωση του νέου συνασπισμού εξουσίας είναι ο αναγκαίος όρος για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, για την έξοδο από την οικονομική κρίση, για την βιώσιμη ανάπτυξη, για την κοινωνική συνοχή, για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Αυτός ο στόχος πρέπει να γίνει υπόθεση και όλων των οργανωμένων εκφράσεων και κινήσεων, αλλά και όλων των πολιτών που δρουν και συμμερίζονται την αναγκαιότητα ύπαρξης στη χώρα μας μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής έκφρασης.
   Στο πλαίσιο αυτό αξιολογώ ως θετική την πολιτική πρωτοβουλία των πενήντα οκτώ προσωπικοτήτων, αν και απουσιάζει το στοιχείο της προγραμματικής και ηλικιακής ανανέωσης. Δύο αλλά σημεία αδυναμίας του είναι ότι δεν συνοδεύεται από ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαμόρφωση των όρων έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου και δεν προσδιορίζει με σαφήνεια του ποιοι είναι οι στόχοι και το περιεχόμενο της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα. Τόσο στη χώρα μας, με τις δικές της ιδιαιτερότητες όσο και στην Ευρώπη. Χωρίς απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα, το εγχείρημα δεν θα έχει δυστυχώς, καμία τύχη.
 
2.    Ο κ. Βενιζέλος από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καλεί την ΔΗΜΑΡ σε διάλογο για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Ο κ. Κουβέλης αρνείται και επιμένει λέγοντας ότι δεν συνεργάζομαι με “το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου”. Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας λοιπόν;
 
Απάντηση: Προέχει το ξεκίνημα του ουσιαστικού διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου φορέα. Εκεί και σε σχέση με τη δυναμική του θα δοθούν οι απαντήσεις. Περίμενα μια διαφορετική στάση τόσο από τον Φώτη Κουβέλη, όσο και από την συλλογική ηγεσία της ΔΗ.ΜΑ.Ρ. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι στην πορεία θα έχουν συμμετοχή.
 
3.    Συμφωνείτε να κατέλθουν υπό την σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και με επικεφαλής κοινής αποδοχής;
Απάντηση: Συμφωνώ με την προσθήκη της συμμετοχής και όσων θα συνθέτουν το νέο συνασπισμό εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια καλή σηματοδότηση για την πραγμάτωση ενός μεγάλου πολιτικού στόχου, ιστορικής αναγκαιότητας για τη χώρα.
 
4.    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κεντροαριστερά;
Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Με δική του επιλογή. Το καταγράφει στο καταστατικό του, με τις επιλογές του στις ευρωπαϊκές συνεργασίες, το αναφέρει στον καθημερινό του λόγο η ηγεσία του. Κινείται, όμως, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Είναι ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Γι’ αυτό είναι λάθος, την ώρα που η χώρα μας έχει ως ιστορική αναγκαιότητα την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεών της, ο τρόπος αντιμετώπισής του. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του, σε καθημερινή βάση, επιδιώκει την οξύτητα και θέτει διχαστικά διλήμματα. Δεν πρέπει, όμως, να τους ακολουθούμε στην λάθος πολιτική τους. Πρέπει να επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, η λειτουργία της δημοκρατίας.
 
5.    Η κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αφήνει περιθώρια στο κόμμα σας να διατηρήσει διακριτό στίγμα;
 
Απάντηση: Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, ελάχιστα. Δεν έχει γίνει κατανοητό στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ότι η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν είναι μια στρατηγική επιλογή μας, αλλά ότι στις σημερινές έκτακτες και δραματικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας επιτελούμε το εθνικό και κοινωνικό μας χρέος. Η κρίση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχουν οριστικά ξεπερασθεί. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα δεν έχει πρωτίστως πολιτική σταθερότητα. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην κυβέρνηση. Να αρθεί η σύγχυση. Να ακυρώσουμε την εικόνα ότι είμαστε συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Και το δύσκολο αυτό έργο αφορά πρωτίστως τον Πρόεδρο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  
 
6.    Και η παρουσία του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο νέο εγχείρημα ή στις νέες συνθήκες ποια είναι;
 
Απάντηση: Είμαι διαθέσιμος να συμβάλλω ως πολίτης ξεχωριστής ευθύνης, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ν’ αναζητώ θέσεις και ρόλους. Για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα αρχή. Το έργο είναι δύσκολο και το γνωρίζω. Το οφείλουμε, όμως, στην πατρίδα μας και στη νέα γενιά της. Εμείς οι παλαιοί πρωταγωνιστές κρινόμαστε τώρα, για όσα πράξαμε και για όσα δεν πράξαμε. Πολλές φορές η κριτική σε βάρος μας είναι άδικη. Αυτό, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Ακριβοδίκαιη κρίση σε περιόδους φτώχειας και ανέχειας του λαού δεν υπάρχει. Το κρίσιμο είναι το πώς θα κριθούμε ιστορικά. Το πώς θα διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας. Το πώς λειτουργεί η συνείδησή μας.
Τώρα είναι η ώρα να βγουν στο προσκήνιο νέοι άνθρωποι. Με ήθος, με γνώσεις. Νέοι που θέλουν να υπηρετήσουν αξίες, ιδέες και φυσικά το δημόσιο συμφέρον, και όχι το ίδιον συμφέρον.


Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »